Je kunt je via Gemeenteprojecten alleen als ZZP'er en op persoonlijke titel voor deze freelance (interim) opdracht inschrijven. Belangrijk: ZZP = eenmanszaak of BV met DGA, andere vormen zoals VOF, Stichting, Maatschap, etc. kunnen niet! Het is ook niet de bedoeling rechtstreeks met de gemeente contact op te nemen (dit op uitdrukkelijk verzoek van de gemeenten zelf).

Gemeenteprojecten

Freelance projectleider netcongestie regio Amersfoort (zzp)

Geplaatst 11 okt. 2024
Project ID: YIS 9166541
Plaats
Amersfoort
Uren
28 uur/week
Periode
6 maanden
Start: 4 nov. 2024
Einde: 1 mei 2025
Tarief
Onbekend
Uiterste voorsteldatum: 17 okt. 2024 12:00
  • 24 tot 32 uur per week.

  • De beoogde start van de opdracht is 4 november.

  • De opdracht heeft een looptijd van 6 maanden, met de optie tot verlenging met 6 maanden of tot uiterlijk eind 2025.

  • Inschrijving met een duo behoort tot de mogelijkheden: let op, als duo moet je twee individuele reacties indienen. In de motivatie graag aangeven dat je een duo vormt met ´´naam collega´´.

  • Tarief: maximaal €123,50

  • Gesprekken vinden plaats op: 22-10-2024 tussen 13:00 uur en 16:00 uur.

  • Gemeente Amersfoort



Je gaat werken bij Bureau Regio Amersfoort (BRA), een klein hecht team, dat de intergemeentelijke samenwerking aanjaagt en ondersteunt.

Op het onderdeel netcongestie en energietransitie doet het bureau dit voor en met de gemeenten Amersfoort, Baarn, Bunschoten, Eemnes, Leusden, Soest en Woudenberg.

De medewerkers van BRA zijn o.a. werkzaam op het gebied van economie, ruimte, wonen, mobiliteit, duurzaamheid en het sociaal domein.


Opdrachtomschrijving

Netcongestie is een groot probleem in Nederland, ook in de provincie Utrecht en de regio Amersfoort. Dit leidt tot problemen bij bedrijven en bedrijventerreinen, woningbouw, maatschappelijke instellingen, mobiliteit en opweklocaties voor duurzame elektriciteit. In de regio Amersfoort is een stop gezet op nieuwe grootverbruik aansluitingen voor bedrijven en dreigt op korte termijn ook congestie op kleinverbruik. Samengevat komt het erop neer dat vraag en aanbod van (duurzame) elektriciteit niet in balans zijn en de netbeheerders de elektriciteitsnetten hierop niet tijdig kunnen aanpassen.

Netcongestie wordt zowel op landelijk, provinciaal als gemeentelijk niveau aangepakt. Gemeenten hebben een toenemende rol bij de uitvoering en uitwerking van afspraken over netcongestie. Er is behoefte aan goede afspraken over de acties en inspanningen die lokaal en regionaal moeten worden opgepakt, om deze vervolgens ook tot uitvoering te brengen. De regio is daarbij een belangrijke schakel tussen het provinciale netcongestie netwerk en de gemeenten. Wij zoeken een Projectleider Netcongestie die invulling geeft aan deze rol. De regionale afstemming op netcongestie vindt plaats in het Ambtelijk overleg Netcongestie. In dit overleg zijn de regiogemeenten en Stedin vertegenwoordigd. Als projectleider ben je tevens secretaris van dit overleg en bereid je, in overleg met de coördinator netcongestie, de regionale bestuurlijke overleggen voor.

Een belangrijk eerste deel van de opdracht is het verkrijgen van inzicht in de acties, inspanningen en afspraken die nodig zijn om de huidige knelpunten op lokaal en regionaal niveau aan te pakken. Op basis daarvan doe je een concreet voorstel voor een actie-agenda voor de lokale en regionale inzet op netcongestie tot eind 2025. Je stelt deze actie-agenda op in samenwerking met de leden van het ambtelijk overleg netcongestie en zorgt, ook bestuurlijk, voor benodigde bestuurlijke toelichting en afstemming. Je levert dit voorstel medio januari op. 


Kandidaatomschrijving

Als projectleider richt je je primair op maatregelen waarmee de huidige knelpunten op het gebied van netcongestie kunnen worden verzacht of opgelost. Je zorgt voor de verbinding en afstemming met de verschillende inhoudelijke thema’s en ontwikkelingen. Denk daarbij aan de koploperprojecten Netcongestie Oplossingen Nieuwbouw in het kader van de Woondeals, de ontwikkelingen op het vlak van energy hubs of de aansluitbaarheid van opwekprojecten duurzame elektriciteit. Je zorgt voor de concrete lokale en regionale uitwerking van acties en maatregelen uit onder andere de Actieagenda netcongestie laagspanningsnetten en het maatregelenpakket dat voor de provincies Flevoland, Gelderland en Utrecht is opgesteld. Als projectleider ben je vaste deelnemer van het ambtelijk overleg netcongestie. Ook de afzonderlijke leden van dit overleg zijn voor jouw opdracht belangrijke gesprekspartners.

Omdat netcongestie alle thema’s in het fysiek domein raakt, zorg je voor goede afstemming en samenwerking op de verschillende thema’s, onder andere via en met de strategisch adviseurs van het regiobureau op het gebied van wonen, werken, mobiliteit en energietransitie.

Je bent je bewust van je regionale rol, waarin je zoekt naar een evenwicht tussen het bieden van regionale meerwaarde, zonder lokale verantwoordelijkheden over te nemen. Je hebt oog voor bestaande afspraken en inzet en sluit hier op een pragmatische manier op aan. Je zorgt dat de (bestuurlijke) afspraken over netcongestie concreet worden en levert waar nodig aanvullende informatie of uitwerking. Je werkt daarbij nauw samen met vertegenwoordigers van de regiogemeenten, provincie, netbeheerders en andere stakeholders. Je initieert en organiseert het daartoe benodigde overleg en afstemming, en faciliteert zo de uitwerking en uitvoering van de regionale afspraken. Je bent daarmee voor gemeenten en andere partijen het dagelijkse gezicht van de regio.

Je werkt nauw samen met de regionale coördinator netcongestie en bent daarvoor een belangrijke sparringpartner. Binnen de gemaakte kaders en afspraken ben jij degene die in de dagelijkse praktijk, in samenwerking met de gemeenten en andere partijen, zorgt voor (duidelijke afspraken over) uitwerking en uitvoering. Andersom ben je in staat om op basis van de praktijk, relevante inzichten mee te geven.

Bureau Regio Amersfoort en eerste aanspreekpunt

Je werkt vanuit Bureau Regio Amersfoort. Je eerste aanspreekpunt voor deze opdracht is de regionale coördinator netcongestie. De gemeentelijke coördinatoren netcongestie en Stedin, allemaal deel uitmakend van het ambtelijk overleg netcongestie, zijn belangrijke gesprekspartners, vormen jouw ingang naar diverse gemeentelijke afdelingen en medewerkers en zorgen zo mogelijk voor de benodigde inhoudelijke informatie.


Competenties

-         Resultaatsgericht. Je bent in staat om snel de vertaling te maken van abstractie naar concrete stappen en afspraken

-         Goede, luisterende, gesprekspartner met gevoel voor politiek-bestuurlijke verhoudingen

-         Makkelijk en effectief schakelen tussen strategie/beleid en uitvoering

-         Analytisch vermogen, snel kunnen schakelen en hoofd- en bijzaken van elkaar kunnen onderscheiden

-         Initiatiefrijk

-         Aantoonbare kennis in en ervaring met energietransitie en netcongestie

-         Goede communicatieve vaardigheden, zowel mondeling als schriftelijk

Soortgelijke projecten

+ Bekijk alle projecten