Je kunt je via Gemeenteprojecten alleen als ZZP'er en op persoonlijke titel voor deze freelance (interim) opdracht inschrijven. Belangrijk: ZZP = eenmanszaak of BV met DGA, andere vormen zoals VOF, Stichting, Maatschap, etc. kunnen niet! Het is ook niet de bedoeling rechtstreeks met de gemeente contact op te nemen (dit op uitdrukkelijk verzoek van de gemeenten zelf).

Gemeenteprojecten

Freelance projectleider modernisering webinfra (zzp)

Geplaatst 15 feb. 2024
Project ID: YIS 9150460
Plaats
Gorinchem, Hybride
Uren
16 uur/week
Periode
6 maanden
Start: z.s.m.
Einde: 15 aug. 2024
Tarief
Onbekend
Uiterste voorsteldatum: 21 feb. 2024 17:00
  • Startdatum: zsm

  • Duur van de opdracht: 6 maanden met kans op verlenging (zie planning in de functieomschrijving)

  • Uren per week; 1 á 2 dagen in de week (bij voorkeur donderdag op locatie of anders dinsdag)

  • Gesprekken vinden bij voorkeur persoonlijk plaats op locatie.

  • Tarief: Marktcomform

  • Let op voor ZZP: sinds 1 oktober jl kunnen wij geen VOF meer obv een modelovereenkomst contracteren. Enkel de rechtsvormen eenmanszaak en BV (waar de ZZP als enig natuurlijk persoon op staat).


Aanleiding van de opdracht:

Als gemeente zijn we eigenaar van verschillende websites waarmee we informatie verstrekken aan burgers en bedrijven, en waarop we steeds meer elektronische diensten aanbieden. We stellen daarbij hoge eisen aan de toegankelijkheid, betrouwbaarheid en beveiliging. We moeten daarbij voldoen aan een groeiende lijst van wettelijke vereisten, inkoopregels voor producten en diensten, en in kunnen spelen op veranderende verwachtingen van burgers en bedrijven. Tegelijk moeten we eea adequaat beheren en de kosten op een acceptabel niveau houden. Met de huidige voorzieningen is het een uitdaging die op korte termijn dreigt om te slaan in een onmogelijkheid, om alles functioneel, technisch, contractueel en financieel op orde te houden. Technische vernieuwing is dringend noodzakelijk. We moeten daarbij ook kijken naar de organisatie en structuur van het beheer.


Op dit moment zijn we als organisatie kwetsbaar. Er is niet alleen sprake van een gebrek aan beheercapaciteit, maar ook van een te grote afhankelijkheid van één of twee personen, zowel wat betreft kennis als aanwezigheid. Ook dienen er spelregels te worden afgesproken rondom webservices en webdienstverlening. Er is te vaak discussie en of onduidelijkheid over zaken zoals wel of niet een extra website voor een specifiek onderwerp, domeinnamen, eigendom, beheerverantwoordelijkheid, dekking van kosten, etc.

Daarom gaan we een project uitvoeren. Het gaat daarbij specifiek om het moderniseren van de achterliggende webtechnologie, het afspreken van spelregels wanneer we wel of niet iets op het web aanbieden (en hoe dan), en de inrichting van het beheer. Het gaat in dit project NIET om het aanpassen en of uitbreiden van content, toevoegen van extra dienstverlening of het veranderen van vormgeving of navigatie.


Randvoorwaarden:

Randvoorwaarde en wens voor de verandering is dat we aansluiten bij ontwikkelingen die landelijk gaande zijn op het vlak van ‘Common Ground’, ‘Haal Centraal’ en gemeentelijke technologische samenwerkingen zoals ‘Open Webconcept’. Vanzelfsprekend dient de vernieuwde infrastructuur ons in staat te stellen zo makkelijk mogelijk te voldoen aan allerlei wettelijke vereisten, vanuit oa Woo (open overheid), Wmebv (elektronische dienstverlening), Eid (authenticatie) en Wcag (duurzame toegankelijkheid). Uitgangspunt is dat we niet de inhoud en/of stijl van bestaande websites op zijn kop hoeven te zetten. Als dit wel nodig blijkt dient daarvoor een vervolgproject te worden ingericht.

Doelen zijn:     

  • Bepalen doelarchitectuur (mag worden gelezen als: zorgen dat die er komt Hiervoor mag indien nodig extra specialistische hulp worden ingeschakeld)

  • Opstellen marktuitvraag (zorgen dat die er komt)

  •  Uitvraag en selectie partij (begeleiden)

  •  Bepalen spelregels (helpen om ze te bepalen en zorgen dat ze worden vastgesteld)

  •  Opstellen voorstel mbt beheer

 

Voor de goede orde: we zoeken in de uitvraag die moet worden opgesteld, naar een implementatiepartner voor het Open Webconcept (de beoogde technologie staat dus al verregaand vast).

2 e helft 2024: (of de tweede fase ook door de projectleider uitgevoerd zal worden is nog onbekend)

  • opbouw en migratie

  • Inrichten beheer

  • Oplevering resultaten (beoogd uiterlijk december 2024)

Soortgelijke projecten

+ Bekijk alle projecten