Je kunt je via Gemeenteprojecten alleen als ZZP'er en op persoonlijke titel voor deze freelance (interim) opdracht inschrijven. Belangrijk: ZZP = eenmanszaak of BV met DGA, andere vormen zoals VOF, Stichting, Maatschap, etc. kunnen niet! Het is ook niet de bedoeling rechtstreeks met de gemeente contact op te nemen (dit op uitdrukkelijk verzoek van de gemeenten zelf).

Gemeenteprojecten

Freelance projectleider/kwartiermaker SMP (soortenmanagementplan, zzp)

Geplaatst 22 apr. 2024
Project ID: YIS 9156058
Plaats
Maasdam, Hybride
Uren
22 uur/week
Periode
6 maanden
Start: 22 apr. 2024
Einde: 22 okt. 2024
Tarief
Onbekend
Uiterste voorsteldatum: 29 apr. 2024 12:00
  • Zsm starten (streven is 1 mei); opdracht voor 6 maanden (mogelijkheid tot verlenging)

  • 18-24 uur per week, waarvan tenminste 8 uur fysiek op locatie van de gemeente Hoeksche Waard (bij voorkeur niet op vrijdag) en 8 uur fysiek op locatie van de gemeente Goeree-Overflakkee wordt gewerkt.

  • Schaal 11, max tarief 100-110 euro

  • Kandidaten worden doorgezet op volgorde van binnenkomst. Deadline maandag 29-4 om 12u. Moment en locatie van gesprek wordt nog nader bepaald (waarschijnlijk in Maasdam).


Gemeente Goeree Overflakkee en gemeente Hoeksche Waard streven beiden naar een energie neutrale gemeente. Ze werken hierbij al samen in de Regiodeal, samen met de gemeente Nissewaard en de gemeente Voorne aan Zee. Hoeksche Waard en Goeree Overflakkee zijn vergelijkbare plattelandsgemeenten met een groot oppervalk en kleine dorpen. De energietransitie voor de Hoeksche Waard en Goeree-Overflakkee is door het grote aandeel oudere en vrijstaande gebouwen en de beperkte beschikbaarheid van warmtebronnen met een hoge temperatuur grotendeels afhankelijk van isolatie voor verduurzaming. Onze gemeenten en partners werken hard aan de ontwikkeling van een passend isolatieaanbod voor inwoners.

 

Verwachtte koers is dat gemeenten een SMP (soortenmanagementplan) op gaan stellen om collectief te voldoen aan de Wet natuurbescherming welke in het geding is bij het isoleren van woningen (vooral spouwmuurisolatie en deels dakisolatie). Om vertraging in de energietransitie te voorkomen, en schade te beperken aan soorten doordat inwoners zelf aan de slag gaan, is het nodig om zo snel mogelijk te starten met een SMP.


Er is grote haast om dit te doen, omdat het uitvoeren van isolatie projecten en met name spouwmuurisolatie (een van de gemakkelijkste manieren om te verduurzamen) zonder ontheffing formeel strafbaar is op dit moment.

 

De gemeente Hoeksche Waard en Goeree Overflakkee zijn vanuit het perspectief van de energietransitie vergelijkbaar. Grote plattelandsgemeenten met veel landelijk gebied en beiden ook RES regio. In het kader van het SMP zetten we bij deze samenwerking in op het gezamenlijk inhuren van een projectleider/kwartiermaker die voor beiden gemeenten inzichtelijk maakt wat er nodig is om te komen tot een SMP. Waarbij ook inzichtelijk wordt gemaakt of de werkwijzen voorafgaand aan een formeel SMP, pre-SMP en natuurvriendelijk isoleren, juridisch verantwoord zijn.

 

Scope:

Als projectleider SMP zorg je dat in een korte tijd in overleg met de betrokken partijen een gezamenlijke aanpak ontwikkeld wordt, inclusief de binnen de gemeenten benodigde middelen, expertise en inzet. En dat de eerste stappen richting uitvoering voorbereid en gezet zijn.

 

Onderdelen van de opdracht zijn:

Fase 1: Onderzoek, Advisering.

Gericht op de ontwikkeling van een soortenmanagementplan en de praktische implementatie van soortenbescherming en voorbereidende maatregelen tot en met de ontheffing. Hierin dienen onder andere de volgende zaken opgenomen te worden:

Ø Onderzoek naar en advies over:

o  De wettelijke kaders en de keuzerichtingen als het gaat om het opstellen van een soortenmanagementplan op basis van de beschikbare informatie.

o  Inzicht in de beschikbare keuzerichtingen en de voorkeuren, strategieën en middelen die hiervoor beschikbaar zijn bij hogere overheden en de omgevingsdiensten.

o  Inzicht in koppelkansen vanuit andere afdelingen en thema’s binnen de gemeenten (werk met werk maken).

o  De in te huren advieskracht en de wijze waarop deze ingehuurd/aanbesteed moet worden.

o  Deelname van betrokken partijen per gemeente; denk aan de Provincie, de drie omgevingsdiensten, de gemeenten, de lokale woningcorporaties.

o  Een gedragen aanpak voor samenwerking met lokale vrijwilligers en natuurbeschermingsorganisaties.

o  De keuzes/opties die er zijn en hoe de twee gemeenten slim kunnen samenwerken op dit onderwerp.

 

Fase 2: Een aanpak ontwikkelen die leidt tot het opstellen van een Soortenmanagementplan.

Deze aanpak behandelt tenminste de volgende zaken:

Ø Een fasering en uitgebreide planning voor de eerste fase, inclusief besluitvormingsmomenten. Daarbij worden de gevolgen van deze fasering en planning voor de geldende wettelijke en –beleidskaders benoemd.

o  De benodigde expertise en inzet voor de aanpak

o  Een governancestructuur die ervan uit gaat dat beide gemeenten de opgave gezamenlijk oppakken, maar geen gezamenlijk bestuur hebben.

o  Besluitvorming binnen beide gemeenten en meewerkende partijen.

Fase 3: Voorbereiden van opdrachtverlening en van de benodigde capaciteit. 

Ø Een uitvraag/aanbesteding.

Ø Met in ieder geval de benodigde besluitvorming over de opdrachtverlening.


Functie-eisen:

-       Ervaring als projectleider bij de overheid (minimaal 3 jaar)

-       Ervaring in krachtenveld lokale en regionale overheid

-       Interesse in het biodiversiteit en duurzaamheid is een pré, maar niet noodzakelijk

-       Je bent goed in het houden van overzicht

-       Je kunt goed schakelen tussen verschillende belangen en hierbinnen tot een plan komen.

Soortgelijke projecten

+ Bekijk alle projecten