Je kunt je via Gemeenteprojecten alleen als ZZP'er (eenmanszaak of bv waarvan enig bestuurder, VOF niet mogelijk) en op persoonlijke titel voor deze freelance (interim) opdracht inschrijven. Het is niet de bedoeling rechtstreeks met de gemeente contact op te nemen (dit op uitdrukkelijk verzoek van de gemeenten zelf).

Gemeenteprojecten

Freelance projectleider innovatie RES Alblasserwaard (zzp)

Posted Mar 14, 2023
Project ID: YIS 9130233
Location
Hoornaar , Zuid-Holland
Duration
9 maanden
(Apr 1, 2023 - Dec 31, 2023)
Hours/week
20 hrs/week
Payrate range
Unknown
Application Deadline: Mar 21, 2023 12:00 PM

Start: in april. Begin mei is ook mogelijk. De exacte startdatum is flexibel en zal in afstemming met de kandidaat zijn. 

Duur: tot 31-12-2023 met optie tot verlenging

Aantal uur: 20/week

Deadline aanbieden kandidaten: 21 maart

Standplaats: Er zijn flexplekken beschikbaar in Hoornaar en Groot-Ammers

Thuiswerken mogelijk: ja. De RES-overleggen vinden fysiek plaats. Je werkt ongeveer 1-2 dagen per week in de regio. Daarnaast staat het je open om thuis te werken.  Ben jij gedreven om te werken aan een duurzame toekomst? Volg je innovatieve ontwikkelingen op de voet en heb je ruime ervaring met het uitwerken van strategische plannen? Dan is deze opdracht om de innovatiestrategie voor de RES Alblasserwaard vorm te geven perfect voor jou!

 Wat vragen we van jou?

De opdracht doorloopt twee fases: (1) ontwikkeling van een strategische visie op innovatie incl. bijhorend uitvoeringsplan en (2) uitvoering van het plan van aanpak. Hiervoor zoeken we een projectleider met voldoende kennis en ervaring over de strategische planvorming van projecten in de energietransitie. Daarnaast moet je als projectleider vervolgens met de nodige hands-on mentaliteit zelfstandig aan de slag kunnen gaan.  

 

Innovatie in de RES Alblasserwaard

Innovatie vormt één van 5 pijlers uit de RES Alblasserwaard 1.0. Kenmerkend voor de pijler innovatie is op dit moment een verzameling van (potentiële) projecten. Er ontbreekt nog een visie en een bredere strategische aanpak. Dit is het eerste product waar je aan werkt. Je gaat hiervoor met collega's, experts en relevante stakeholders in gesprek. En je stelt een advies op over hoe de visie op innovatie in de RES Alblasserwaard als onderdeel van de bredere innovatieketen eruit zal moeten zien en brengt dit voorstel in de RES-besluitvorming. Gebaseerd op deze visie en uitgangspunten werk je een plan van aanpak uit. Hieruit moet blijken op welke projecten we gaan inzetten, hoe we dat doen en wat mogelijk niet bijdraagt aan de ambities uit de RES.  

Je houdt ontwikkelingen op het vlak van innovatie bij, zowel op provinciaal als landelijk niveau. Je plaatst de strategie in deze bredere innovatieketen. Projecten die onderdeel van je werk worden zijn o.a.:

 • De rol van energieopslag op het elektriciteitsnet. Een van de doelen voor het plan van aanpak zal kunnen zijn om innovatie te stimuleren om netcongestie in onze regio te voorkomen. Op dit moment loopt een onderzoek naar de mogelijkheden van energieopslag voor onze regio. De inzichten uit dit onderzoek neem je mee in jouw uitwerking van het plan van aanpak.   

 • Wat wordt de visie op waterstof in onze regio? Er is al   een concreet project gestart voor een waterstoftankstation. Dit project voer je uit in nauwe samenwerking met maatschappelijke partners / betrokken bedrijven. 

 • In een buurtregio worden de mogelijkheden voor een smart-farmer-grid onderzocht. Je volgt dit proces en verkent de mogelijkheden om een pilotproject smart farmers grid in onze regio op te zetten. Als dit project kansrijk is, stel je hiervoor het projectplan op. 

 • Samenwerking met i-lab. Met het coöperatieve regionale innovatieplatform i-lab voer je verkennende gesprekken over de mogelijkheden voor samenwerking op het gebied van energietransitie en je presenteert aanbevelingen voor vervolgacties. Je leidt de ondersteuning door de gemeente bij het realiseren van het ‘Huis van Nu’. 

 • Je verkent welke andere projecten en activiteiten van toegevoegde waarde zijn voor het plan van aanpak en neem dit mee in het advies. Hiervoor en ook daarna houd je ontwikkelingen op het vlak van innovatie zowel op provinciaal als landelijk niveau bij. 

 

Op basis van het uitgewerkte en vastgestelde plan van aanpak ga je aan de slag je met de uitvoering van de activiteiten en projecten.  

 

Waar ga je aan de slag? 

Je maakt onderdeel uit van het ambtelijke RES-uitvoeringsteam, dat onder leiding staat van de RES-coördinator. Het RES-team geeft adviezen over en inhoudelijke uitwerking aan het proces en het uitvoeringsprogramma. Het RES-team wordt bestuurlijk aangestuurd door de stuurgroep RES, waar jij als projectleider geregeld bij zal aansluiten.  

 Je werkt samen met een klein en groeiend team collega's aan de uitvoering van de RES Alblasserwaard. Daarbij werkt je nauw samen met ambtenaren van de gemeente Molenlanden en de gemeente Gorinchem en de omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid (OZHZ). Daarnaast houd je samen met de RES-projectleider netcapaciteit contact met netbeheerder Stedin. De RES-overleggen vinden fysiek plaats. Je werkt ongeveer 1-2 dagen per week in de regio. Daarnaast staat het je open om thuis te werken.  


 De kandidaat 

 • Je beschikt over een HBO/WO werk- en denkniveau en minimaal 2 jaar werkervaring binnen de energietransitie en bij een overheidsorganisatie. 

 • Je volgt de ontwikkelingen rond de energietransitie op de voet.

 • Je hebt relevante werkervaring als projectleider met complexe aanpakken of aanverwante projecten binnen de energietransitie en op het vlak van innovatie. 

 • Je bent in staat bedrijven en instellingen aan je te binden en met ze in gesprek te gaan over innovatie mbt energietransitie.

 • Als je een specialist op het gebied van innoveren in andere onderwerpen bent, bv als je ervaring hebt met andere type innovatieaanpakken, gaan we ook graag met je in gesprek.

 • Je bent gewend om projectmatig en kerngericht te werken. Je weet als geen ander mensen te enthousiasmeren en in beweging te krijgen, een moeilijke boodschap te brengen, partijen bij elkaar te houden en belangen af te wegen. In je optreden ben je transparant en toegankelijk. 

 

Competenties 

 • Planmatig en strategisch; 

 • Proactief; 

 • Doorzettingsvermogen; 

 • Communicatief zeer vaardig; 

 • Flexibel; 

 • Persoonlijk leiderschap; 

 • Passievol samenwerken 

Similar projects

+ Search all projects