Je kunt je via Gemeenteprojecten alleen als ZZP'er en op persoonlijke titel voor deze freelance (interim) opdracht inschrijven. Belangrijk: ZZP = eenmanszaak of BV met DGA, andere vormen zoals VOF, Stichting, Maatschap, etc. kunnen niet! Het is ook niet de bedoeling rechtstreeks met de gemeente contact op te nemen (dit op uitdrukkelijk verzoek van de gemeenten zelf).

Gemeenteprojecten

Freelance projectleider harmonisatie subsidiebeleid (zzp)

Geplaatst 20 jun. 2023
Project ID: YIS 9135443
Plaats
Hellevoetsluis, Hybride
Uren
28 uur/week
Periode
5 maanden
Start: 28 jul. 2023
Einde: 31 dec. 2023
Tarief
Onbekend
Uiterste voorsteldatum: 21 jul. 2023 12:00

Startdatum (gewenst): zsm

Einddatum: 31 december 2023.

Optie tot verlenging: Mogelijk, afhankelijk van resultaat wat gerealiseerd is medio november/december.

Min/max aantal uur per week: Minimaal 24 maximaal 28 uur per week.

Mogelijkheid tot thuiswerken: Ja, let op ondersteuning of aanwezigheid bij vergaderigen

Vaste werkdagen gewenst / vereist: In overleg



Tariefstelling:

Schaal CAR UWO: 10/11.

Richtlijn uurtarief: Open.

Minimaal aantal recente en relevante jaren werkervaring: 2 tot 3 jaar.




VVoorne aan Zee is een nieuwe gemeente. Per 1 januari zijn de gemeenten Brielle, Hellevoetsluis en Westvoorne samengegaan tot de gemeente Voorne aan Zee. Een nieuwe gemeente vraagt om een frisse blik. Onlangs zijn het collegeprogramma en de nieuwe visie sociaal domein opgesteld.


De gemeente heeft hiermee een goed kader voor haar beleidsontwikkeling. De nieuwe gemeente, het nieuwe collegeprogramma en de nieuwe visie sociaal domein vragen om het heroverwegen en harmoniseren van de subsidies die we verstrekken binnen Voorne aan Zee. De komende periode willen we graag het subsidiebeleid harmoniseren en optimaliseren.



Aanleiding:


De gemeente Voorne aan Zee werkt met twee vormen van financiering om haar doelen op het sociaal te behalen: inkoop en subsidies. Voor 2024 wordt een integraal subsidieprogramma voor Voorne aan Zee opgesteld. Dit subsidieprogramma is gebaseerd op de ‘oude subsidieprogramma’s’ van de voormalige gemeenten. De komende jaren willen we het subsidieprogramma passend bij de doelstellingen en opgave aan de hand van het collegeprogramma, de visie sociaal domein en de bestuursopdracht ‘een nieuwe balans tussen grip en begrip’.


Opdrachtformulering:


Als projectleider harmonisatie subsidiebeleid werk je aan de harmonisatieopgave van het subsidiebeleid van het Sociaal Domein van VaZ. Je neemt het voortouw voor wat betreft de grote lokale harmonisatieopgave en zorgt daarbij voor integraliteit en samenhang tussen de diverse beleidsvelden zoals jeugd, Wmo, sport en cultuur. Je vult de rol van projectleider in en stuurt een projectteam aan bestaande uit beleidsadviseurs. Je bent verantwoordelijk voor het opstellen van een subsidiebeleidskader en subsidieregelingen van het sociaal domein. Je kan projectteamleden en subsidierelaties enthousiasmeren om aan integrale opgaves te werken en in beweging te krijgen en houden. Ook draag je bij aan strategisch partnerschap met (subsidie)relaties. Je bent politiek-bestuurlijk sensitief en adviseert wethouders tot besluitvorming door de gemeenteraad.

Je zorgt voor interne en externe draagvlak voor het subsidiebeleid.


Wat gaan we doen?


Ons startpunt bij het inhoudelijk harmoniseren zijn de drie subsidieprogramma’s van de voormalige gemeenten. Subsidieprogramma’s die (deels) verschillen op uitgangspunten van beleid, politieke voorkeur, verdeelsleutels van middelen en vormen van financiering. We vinden het belangrijk om deze verschillen goed in kaart te brengen en te bespreken wat de verschillen voor Voorne aan Zee betekenen.


De volgende vragen worden onder meer beantwoord:


- Waar verschilt het beleid tussen de voormalige gemeenten en waar komt het overeen? Waar liggen de overeenkomsten/verschillen op inhoud en waar op financiën?

- Waar liggen complexe opgaven voor beleidsvernieuwing voor? Waar kan eenvoudig geharmoniseerd worden? En wat kan direct uitgevoerd worden?

- Op welke manier kunnen we beleidsverschillen overbruggen en komen tot een eenduidige regeling? Of zijn er op onderdelen zaken die maatwerk oplossing vraagt bijvoorbeeld bij sport. Op basis van welke uitgangspunten bepalen we dit? Is de meest gunstige regeling houdbaar? En hoe verhoudt dit zich tot de meerjarenbegroting?

- Waar kunnen aanvullende (nog te ontvangen) Rijksmiddelen ingezet worden voor het subsidieprogramma? Waar zit het verschil tussen vrij besteedbare middelen en geoormerkte middelen? En hoe zorgen we voor een optimale verdeling binnen onze meerjarenbegroting?



Beoogd resultaat:


Welke resultaten lever je op:


- Een plan van aanpak harmoniseren en herijken subsidiebeleid;

- Een geharmoniseerd subsidiebeleidskader;

- Een geharmoniseerde set beleidsregels gebaseerd op de visie Sociaal Domein;

- Een zorgvuldig proces waarin je interne stakeholders, waaronder bestuurders en raadsleden, goed meegenomen zijn en ook de externe stakeholders tijdig betrokken;

- Het besluit tot vaststelling door de raad van het subsidiebeleidskader in Q1 2024;

- Het besluit tot vaststelling door het college van de subsidieregelingen in Q1 2024;

- Financiële doorrekeningen van de subsidieregelingen voor de begroting 2025 e.v.


Randvoorwaarden/kaders:


  • Betrekken van belangrijke stakeholders bij het uitvoeren van de acties en harmonisatie van subsidiebeleid, te denken valt aan de raden, adviesraden, partners e.d, maar ook intern zoals de verschillende afdelingen binnen Voorne aan Zee.

  • Een externe adviseur met veel kennis en kunde van het sociaal domein, met name de subsidies, die in staat is uitvoering te geven aan het plan van aanpak harmonisatie subsidiebeleid.

  • De externe adviseur is creatief en proactief en heeft ervaring met het leiden van projecten.

  • De adviseur heeft veel ervaring met politieke sensitiviteit en beweegt zich makkelijk in de gemeenteraad en binnen het college.

Tussentijdse terugkoppeling:


  • Elk maand een terugkoppeling aan de opdrachtgever.

  • Wekelijkse afstemming met de projectgroep.

Job requirements to all suppliers




Kandidaat omschrijving:


Je bent een leider met lef en een verbinder. Je hebt affiniteit met integrale harmonisatieopgaves binnen het sociaal domein. Je kan informatie vertalen naar subsidiebeleid en dit omzetten in concrete acties en regelingen. Je bent goed in het stellen van prioriteiten en een toegankelijke professional. Je kan verschillende maatschappelijke belangen afwegen en dit vertalen in concrete adviezen voor het bestuur. Je wil graag resultaat leveren en dit laten zien.


  • Je hebt ervaring binnen het sociaal domein,

  • Je hebt ervaring op het terrein van subsidies

  • Je beschikt over minimaal 2-3 jaar werkervaring in soortgelijke functie.



Inschatting capaciteit projectleider:


Gezien de omvang van dit project wordt de opdracht geschat op 24 - 28 uur per week tot 31 december 2023 met een mogelijke doorloop naar 2024.

Soortgelijke projecten

+ Bekijk alle projecten