Je kunt je via Gemeenteprojecten alleen als ZZP'er en op persoonlijke titel voor deze freelance (interim) opdracht inschrijven. Belangrijk: ZZP = eenmanszaak of BV met DGA, andere vormen zoals VOF, Stichting, Maatschap, etc. kunnen niet! Het is ook niet de bedoeling rechtstreeks met de gemeente contact op te nemen (dit op uitdrukkelijk verzoek van de gemeenten zelf).

Gemeenteprojecten

Freelance projectleider communicatie & participatie (zzp)

Geplaatst 14 feb. 2022
Project ID: YIS 9109474
Plaats
Bergschenhoek
Uren
24 uur/week
Periode
1 jaar
Start: 1 mrt. 2022
Einde: 28 feb. 2023
Tarief
85 - 105 €/uur
Uiterste voorsteldatum: 21 feb. 2022 13:00

Deadline sollicitatie: 21-02-2022 13:00 uur

Startdatum inzet: 01-03-2022

Einddatum inzet: 28-02-2022

Tarief: max 105€/uur

Uren per week: 24

 

Wijkgerichte inzet Bleiswijk-Zuid

Voor de verduurzaming van de wijk Bleiswijk-Zuid zoekt de gemeente Lansingerland een deskundig en betrokken projectleider om adviserende en uitvoerende capaciteit te bieden op het gebied van communicatie & participatie met de bewoners. Dit traject focust zich op het energieverbruik van de woningen, en in beperkte mate utiliteitsbouw. Bleiswijk-Zuid is een gevarieerde wijk en de eerste onderzoekswijk uit de Transitievisie Warmte van de gemeente. Voor deze wijk voorzien we een stapsgewijze aanpak waarin het besparen op het gasverbruik d.m.v. isolatie & hybride warmtepompen de kern van de aanpak zal zijn. De stap naar volledig aardgasvrij kan al worden gemaakt, maar is niet het kerndoel op dit moment. Het gebied bevat verschillende deelgebieden o.b.v. type woningen en gepaste maatregelen, waar verschillende aanpakken mogelijk zijn. We stimuleren het treffen van maatregelen. Bewoners doen dit op vrijwillige basis.

 

Gemeentebrede inzet

De primaire focus zal de eerste maanden liggen op een gedegen wijktraject, zoals hierboven beschreven. Tegelijkertijd willen wij ook gemeentebreed een stimulatiecampagne op het gebied van isolatie en hybride warmtepompen opstellen. Deze dient complementair te zijn aan de aangekondigde stimuleringscampagnes vanuit de Rijksoverheid (we beseffen ons dat daar op dit moment nog slechts de eerste contouren van bekend zijn). Bij vormgeving van de strategie, acties en interventies in de eerste onderzoekswijk is mogelijkheid tot opschaling of replicatie gemeentebreed of in andere wijken een van de uitgangspunten.

 

Maatschappelijke context

Rondom de Transitievisie Warmte (2019) is er gemeentebreed gecommuniceerd. Enkele bewoners van de wijk zijn in dit traject betrokken geweest in een klankbordgroep. Recent zijn de bewoners via een persbericht opnieuw geïnformeerd over dit project dat zal starten in hun wijk, gericht op energiebesparing. We deden daarbij de uitnodiging aan bewoners om zich aan te melden als zij mee willen denken in dit traject. Circa 20-25 bewoners hebben zich hiervoor gemeld bij de gemeente.

 

Lansingerland heeft een actieve energiecoöperatie Nieuwe Lansinger Stroom waar wij als gemeente nauw mee samenwerken, ook binnen dit traject. Samenwerking met de energiecoöperatie is daarom een belangrijke component binnen de opdracht. De energiecoöperatie verzorgt o.a het Energieloket, maatwerk advies via energiecoaches, Buurtbesparen en thema avonden. Zij kunnen en willen aanwezig zijn in de wijk en ondersteunen in het contact met de bewoners. Tegelijkertijd ligt er een belangrijke rol voor de gemeente om aanspreekpunt te zijn voor de wijkaanpak en de verantwoordelijkheid voor het draagvlak te nemen. Hier zoeken wij via deze uitvraag ondersteuning voor.

 

Werkzaamheden:

De gevraagde inzet betreft o.a de volgende activiteiten (niet uitputtend):

- Het verzorgen van de communicatie met bewoners (digitaal en in de wijk)

Denk hierbij bijv. aan artikelen in de lokale krant, social media & het updaten van de gemeentelijke informatiepagina.

- Het (co)produceren van ondersteunende middelen voor deze communicatie (flyers, brochures)

- Het opstellen van een strategisch communicatie & participatieplan (als onderdeel van een breder plan van aanpak voor de verduurzaming van de wijk). Hiervoor staat de trede “coproduceren” van de participatieladder centraal.

- Het organiseren van participatiemomenten en een organisatiegraad onder bewoners, in lijn met bovengenoemd communicatie & participatieplan

De techno-economische informatie benodigd voor de aanpak wordt geleverd door de projectleider verduurzaming bestaande bouw in samenwerking met een ondersteunend bureau.

 

U zult samen werken met team Duurzaamheid, onderdeel van Ruimte & Economie. Daarin heeft u primair contact met de programmamanager Duurzaamheid, senior adviseur Duurzaamheid van de gemeente Lansingerland en een extern ingehuurde projectleider verduurzaming bestaande bouw. 

 

Profiel

Voor de uitvoering van deze opdracht vragen we een duidelijk aanspreekpunt en projectleider. We selecteren op aantoonbare ervaring met:

- het opstellen en uitvoeringen van een (strategisch) communicatie & participatieplan;

- communicatie & participatie over energiebesparing en/of aardgasvrij;

- de productie van teksten, website, infographics en/of informatiebrochures ter ondersteuning van de boodschap;

- het organiseren van bewoners in verschillende vormen (eenmalige bijeenkomsten, meedenkgroepen, klankbordgroepen);

- lokaal bestuur en bestuurlijke sensitiviteit;

- Eerdere samenwerkingen met energiecoöperaties.

Soortgelijke projecten

+ Bekijk alle projecten