Je kunt je via Gemeenteprojecten alleen als ZZP'er en op persoonlijke titel voor deze freelance (interim) opdracht inschrijven. Belangrijk: ZZP = eenmanszaak of BV met DGA, andere vormen zoals VOF, Stichting, Maatschap, etc. kunnen niet! Het is ook niet de bedoeling rechtstreeks met de gemeente contact op te nemen (dit op uitdrukkelijk verzoek van de gemeenten zelf).

Gemeenteprojecten

Freelance projectleider aanmeldsysteem primair onderwijs (zzp)

Geplaatst 20 mrt. 2024
Project ID: YIS 9150574
Plaats
Waddinxveen, Hybride
Uren
24 uur/week
Periode
5 maanden
Start: 1 apr. 2024
Einde: 31 aug. 2024
Tarief
Onbekend
Uiterste voorsteldatum: 25 mrt. 2024 12:00

Startdatum voorkeur: zsm, voor een duur van minimaal 6 maanden, waarschijnlijk een verlenging van 6 maanden.

Aantal uren per week: Het aantal uur ligt tussen de 16-24 uur, in het begin zal 24 uur wenselijk zijn.

Functieschaal 10.

Inhuurdesk zal selectie maken en voorstellen op moment van binnenkomst.

 

Waddinxveen is de snelst groeiende gemeente van Nederland. Dit is o.a. te zien aan de zeer sterke groei van het aantal leerlingen in het primair onderwijs. Als gevolg van tekorten aan huisvesting en personeel dreigt een significante groep kinderen in Waddinxveen de komende schooljaren niet naar een school van hun keuze te kunnen gaan, Dit wil de gemeente vanuit haar wettelijke taak op het gebied van onderwijshuisvesting onderwijsachterstanden voorkomen. Daarnaast streeft de gemeente Waddinxveen ernaar om ervoor te zorgen dat er voor ieder kind in Waddinxveen een plek is op een basisschool, waarbij er zo veel als mogelijk rekening kan worden gehouden met de voorkeur van ouders wat betreft de schoolkeuze. Om die ambitie waar te kunnen maken, wordt een centraal aanmeldsysteem voor het primair onderwijs opgezet.

 

In het project ‘Realiseren centraal aanmeldsysteem PO’ staat de volgende doelstelling centraal: het realiseren van een centraal aanmeldsysteem, zodat alle kinderen in Waddinxveen zo veel als mogelijk kunnen worden geplaatst op een school van – door de ouders opgegeven voorkeur in Waddinxveen.

 

Deze doelstelling is nog niet voldoende SMART gedefinieerd. Dit komt omdat de kaders waarbinnen dit systeem moet functioneren nog onvoldoende helder zijn. Trekt de gemeente de regie geheel naar zich toe? Bijvoorbeeld door zelf klassenindelingen te gaan maken. Of verzamelen we alleen de gegevens en laten we dat aan de scholen? Hoe lang hebben we dit systeem nodig, en wie betaalt hiervoor? Welke voorrangsregels gaan we hanteren? Ect.

 

In het proces om tot het beoogde doel te komen onderscheiden we twee stappen: in de eerste stap komen we tot een duidelijke afbakening van het project. De tweede stap betreft de daadwerkelijke aanschaf en implementatie van een centraal aanmeldsysteem.

 Het eindresultaat van het project is een centraal aanmeldsysteem voor het Primair onderwijs in Waddinxveen. Dit systeem is getest en volledig functioneel per november 2024.


In dit geval is er sprake van een zogenaamd uitvoeringsproject. Hiermee levert het projectresultaat uiteindelijk een tastbaar product op. In dit geval een centraal aanmeldsysteem. De eerste stap betreft de voorbereidende werkzaamheden. Het resultaat van de eerste stap is een projectplan, inclusief een verantwoording van het doorlopen proces, een onderbouwing van de gemaakte afwegingen en een globale raming van de kosten. Onderdeel van dit plan is het meerjarig vastleggen van afspraken –bijvoorbeeld in een convenant- tussen Gemeente en schoolbesturen over wederzijdse taken en verantwoordelijkheden en verdeling van kosten.

 

Vervolgens zal de projectleider het aanbestedingstraject voor een centraal aanmeldsysteem uitvoeren. Ook de daadwerkelijke implementatie (systeem ready to go) is onderdeel van het project. Tot slot wordt een advies afgegeven over structurele uitvoering van het aanmeldsysteem: personele inzet en overige ko…

De projectleider moet beschikking over de volgende kwalificaties:

  • Ervaring met het onderwijsbeleid en het onderwijsveld en bij voorkeur met het opzetten en het invoeren van een centraal aanmeldsysteem in een andere gemeente, of ervaring met een vergelijkbaar project;

  • Ervaring met het werken bij een gemeente en/of in het werken in een politiek-bestuurlijke omgeving.

  • HBO-WO of vergelijkbare werkervaring

  • In staat zijn verbinding te maken tussen tegenstrijdige belangen en tot consensus te komen

  • Hij/zij beheerst goed stakeholdersmanagement. Er zijn namelijk meer belanghebbenden en zij hebben nog niet direct dezelfde opvatting over het gezamenlijke doel.

 

Voor een goede uitvoering van het project is het van belang dat er sprake is van bestuurlijke dekking, zowel vanuit de gemeente als de schoolbesturen. Hierbij hoort ook een duidelijke afstemmingsstructuur: één bestuurlijk en ambtelijk aanspreekpunt vanuit de gemeente zodat de projectleider snel kan schakelen en niet te veel tijd kwijt is aan interne afstemming. Tot slot is commitment van de stakeholders en een capabele projectgroep (samen te stellen naar inzicht van de projectleider) van belang voor een goede uitvoering van het project.

 

De opdracht heeft naar verwachting een minimale doorlooptijd van 6 maanden (met optie tot verlenging) op basis van een gemiddelde ureninzet per week van 16-24 uur.

Soortgelijke projecten

+ Bekijk alle projecten