Je kunt je via Gemeenteprojecten alleen als ZZP'er en op persoonlijke titel voor deze freelance (interim) opdracht inschrijven. Belangrijk: ZZP = eenmanszaak of BV met DGA, andere vormen zoals VOF, Stichting, Maatschap, etc. kunnen niet! Het is ook niet de bedoeling rechtstreeks met de gemeente contact op te nemen (dit op uitdrukkelijk verzoek van de gemeenten zelf).

Gemeenteprojecten

Freelance projectleider (zzp)

Geplaatst 17 jan. 2022
Project ID: YIS 9107812
Plaats
Alblasserdam
Uren
12 uur/week
Periode
6 maanden
Start: 17 jan. 2022
Einde: 17 jul. 2022
Tarief
Onbekend
Uiterste voorsteldatum: 24 jan. 2022 00:00

Sollicitatie deadline: 24-01 12:00
Start: z.sm. in 2022
Aantal uur per week: voorkeur 8-12 uur per week
Periode: 12 maanden 
Richttarief 100,- euro (Schaal 12)

Opdracht formulering Projectleider Ruigenhil

Project Ruigenhil

De woningen aan de Ruigenhil liggen in het plangebied van het bestemmingsplan Herstelplan. De bestemming ter plaatse is een gezoneerd industrieterrein, bestemd voor bedrijven met maximaal milieucategorie 4.2. De woningen zijn conform de destijds vigerende bestemming voorzien van een bedrijfsbestemming. De aanwezigheid van een woonfunctie op een bedrijventerrein waar sprake is van een hoge milieubelasting van industrie en verkeer, is niet gewenst door de Provincie Zuid-Holland als ook de gemeente Alblasserdam. Dit staat respectievelijk in het provinciaal beleid en het bestemmingsplan.

In de raadsvergadering van 20 april 2021 heeft de raad besloten de plannen voor een Transferium in de nabijheid van het Nedstaalterrein ruimtelijk, contractueel en financieel verder uit te werken.

De gemeente is  nu in staat middels het realiseren van een transferium het beoogde gebied invulling te geven aan de besluiten van 12 april 2016en 20 april 2012.

Hiermee wordt een andere functie voorgesteld aan het beoogde gebied (verder te noemen; Nedstaallocatie). Een stedenbouwkundige en architectonische verkenning heeft inmiddels plaatsgevonden.

De gemeente wil haar regiepositie bij de  ontwikkeling van de Ruigenhil versterken door het aanwijzen van de betreffende gronden op basis van de Wet voorkeursrecht gemeenten (Wvg). Daarmee wordt de uitgangspositie van de gemeente op de vastgoedmarkt versterkt en wordt speculatie tegen gegaan.

Het gemeentelijk voorkeursrecht is ingezet om de regie te houden op de ontwikkelingen op de Ruigenhillocatie. Dit algemeen belang woog zwaarder dan het belang van de eigenaren om hun pand en hun grond vrij te kunnen  verkopen. De verplichting om bij een voorgenomen verkoop eerst aan het college aan te bieden is daarbij niet onevenredig zwaar. Eigenaren zijn namelijk niet verplicht om te verkopen en als zij wel willen verkopen krijgen ze een reële prijs.

 

Communicatie

In de Wet voorkeursrecht gemeenten en het Besluit voorkeursrecht gemeenten 2010  is bepaald dat de eigenaren moeten worden geïnformeerd over het voorkeursrecht. Dit is gebeurt per brief, waarin een zakelijke beschrijving van het voorkeursrecht werd gegeven.

De eigenaren zijn per brief geïnformeerd over de voorlopige aanwijzing. Hierin  is ook vermeld dat eigenaren gehoord kunnen worden of een zienswijze in kunnen dienen alvorens de raad besluit.

Communicatie tussen de gemeente en de bewoners is van essentieel belang voor het slagen van dit project en wordt dus beschouwd als één van de hoofdcompetenties van de beoogde projectleider..

 

Om de Wvg en de wijziging van het bestemmingsplan te laten slagen is besloten om een projectteam samen te stellen;

Projectteam

Het projectteam bestaat uit vijf personen en de beoogde projectleider en een project secretaresse.

Het projectteam wordt ondersteund door twee juridisch adviseurs, adviseur vastgoed, juridisch controller en een communicatie adviseur.

Het leiding geven aan dit projectteam wordt toebedacht aan de beoogde projectleider.

 

Taken van de projectleider

·       De gesprekken met de bewoners en bedrijfseigenaren worden gevoerd door de beoogde projectleider en Stefan Wemmenhove in het bijzijn van projectsecretaresse om te notuleren. Deze samenstelling is voor alle bewoners hetzelfde. Hier wordt pas van afgeweken als onderhandelingen niet verder komen of dreigen te escaleren. Dan kunnen bewoners zich voegen tot Marko Stout. Indien dit niet tot het gewenste resultaat leidt kunnen kan in overleg met Marko Stout opgeschaald worden naar Saskia van Eck en in een nog later stadium naar Arjan Kraijo

·       Als een bewoner contact zoekt met een medewerker van het gemeentehuis, inzake deze opdracht, wordt deze onmiddellijk doorverwezen naar de beoogde projectleider en gaat de desbetreffende medewerker niet zelf het gesprek aan daar waar het deze opdracht raakt. Dit om te voorkomen dat we worden uitgespeeld en de gesprekken moeizaam gaan verlopen.

·       Alle gesprekken vinden plaats op het gemeentehuis van Alblasserdam en worden opgestart vanaf maandag 8 november. Deze overleggen worden door de gemeente genotuleerd, waarbij de bewoner binnen 5 werkdagen de notulen per post of mail ontvangt.

·       De bewoners en bedrijfseigenaren worden allemaal persoonlijk uitgenodigd op het gemeentehuis om het gesprek aan te gaan. Ondanks het feit dat een aanzienlijk deel zich in de eerste fase liet vertegenwoordigen door Duiker Advies. Zo geven wij iedereen de kans om het eerste gesprek met de gemeente zelf bij te wonen en daardoor ook aan tafel te houden. Als zij hier van afzien dan moeten ze dit aan ons laten weten wie hen vertegenwoordigd, en zal de vertegenwoordiger een machtiging bij zich moeten hebben om dit aan te tonen.

·       de beoogde projectleider en Stefan Wemmenhove werken de voorstellen uit richting het College en de Raad en laten deze toetsen door Marko Stout

·       Elke maand vind er een overleg plaats met het projectteam, waarvoor een vaste dag en tijdstip, een jaar vooruit wordt ingepland in de agenda's. Iedereen wordt geacht hierbij aanwezig te zijn. Dit overleg vind plaats in een ruimte waar een beamer voorziening aanwezig is.

·       Als iemand binnen het projectteam wordt benaderd door de schrijvende en of filmende pers, dan worden deze personen door verwezen naar Annelies van den Dool afdeling communicatie. Ga de pers niet zomaar te woord staan al lijkt het som heel onschuldig. Dit kan grote gevolgen hebben voor het verdere verloop van het proces.

·       De beoogde projectleider geeft leiding en sturing aan het projectteam.

 

Competenties beoogd projectleider

·       Globale kennis van het project en de onderlinge verbanden

·       Globale kennis van de Wvg

·       Goede communicatieve eigenschappen met diverse/zeer verschillende mensen en ondernemers

·       Kennis van vastgoedmarkt

·       Oplossingsgericht

·       Creatief

·       Verbindend

·       Punctueel kunnen werken

·       Streng maar rechtvaardig

·       Motiverend / sturend

·       Leiding kunnen geven aan projectteam

·       Schrijven van college en raadsstukken

Je kunt je via Gemeenteprojecten alleen als ZZP'er en op persoonlijke titel voor deze freelance (interim) opdracht inschrijven. Het is niet de bedoeling rechtstreeks met de gemeente contact op te nemen (dit op uitdrukkelijk verzoek van de gemeenten zelf).

Soortgelijke projecten

+ Bekijk alle projecten