Gemeenteprojecten
Freelance projectcoördinator ‘Adding a layer to learning’ met inhoudelijke inbreng (zzp)
Rijksuniversiteit Groningen
Uren per week: 16,00
Startdatum inzet: 6-1-2025
Einddatum inzet: 6-5-2025
Context van de opdracht: samenvatting van het overall project ‘Adding a layer to learning’ Augmented reality (AR) en virtual reality (VR) hebben de potentie om leeruitkomsten, attitudes en carrièreperspectieven van leerlingen voor Science, Technology, Engineering en Mathematics (STEM)-vakken te verbeteren.
Toch worden AR/VR nog weinig gebruikt om innovatief en effectief STEM-onderwijs te realiseren. Dit project focust op het, samen met leerkrachten in de bovenbouw van het basisonderwijs en docenten in de onderbouw van het voortgezet onderwijs, co-creëren en evalueren van evidence- informed docentprofessionalisering gericht op de ontwikkeling van docentcompetenties die nodig zijn om doelgericht AR/VR- ondersteund STEM-onderwijs te ontwerpen en implementeren.
Met als doel het verbeteren van leerkrachtcompetenties, STEM-onderwijs en STEM-kennis, attitudes en carrièreperspectieven van Nederlandse leerlingen.
Wat hebben we nodig?
In de periode van januari tot juli moeten twee evidence- informed docentprofessionaliseringsunits in co-creatie ontwikkeld worden: één unit voor leerkrachten in de bovenbouw van het primair onderwijs en één unit voor docenten in de onderbouw van het voortgezet onderwijs.
We zoeken een projectmedewerker/coördinator die in deze periode (ca 16 weken) samen met leerkrachten/docenten, inhoudelijk experts en (externe) projectteamleden in multidisciplinaire ontwerpteams een raamwerk voor docentprofessionalisering kan opzetten en vervolgens in samenspraak met deze teams concrete docentprofessionaliseringsactiviteiten gaat ontwikkelen.
De docentprofessionalisering is evidence informed, en dus gestoeld op wetenschappelijke inzichten, reeds verzamelde data, en een zogenaamde Theory of Change Narrative waarin doelen en succesfactoren worden gespecificeerd. De projectmedewerker heeft een coördinerende rol in het voorbereiden/opzetten, leiden en documenteren van co- creatiemeetings (ca 4 voor het primair onderwijs en 4 voor het voortgezet onderwijs) en het uiteindelijke ontwikkelen van de daadwerkelijke professionaliseringsunits (op basis van het vastgestelde raamwerk en gedane inventarisaties) in termen van een concrete opzet, materialen etc.
NB: niet alle (van het nog vast te stellen aantal) professionaliseringsbijeenkomsten hoeven af zijn, maar wel moet een eerste (draft) uitwerking liggen voor in ieder geval de eerste 2-3 bijeenkomsten, voor zowel primair als voortgezet onderwijs.
Daarbij is het belangrijk dat de kandidaat nauw samenwerkt met andere projectleden, bijvoorbeeld i.h.k.v. input vanuit een behoeftebepaling.
Je neemt mee:
- In staat om bruggen te slaan tussen onderwijswetenschappelijk onderzoek en de onderwijspraktijk; het is essentieel dat de ZZP’er de taal van leerkrachten/docenten spreekt en wetenschappelijke bevindingen kan vertalen naar de dagelijkse onderwijspraktijk.
- Kennis van/ervaring met het doen van wetenschappelijk onderzoek; in ieder geval ruime ervaring met het vinden, lezen en interpreteren van wetenschappelijke artikelen
- Goede beheersing van het Engels, in ieder geval lezen en schrijven (bij voorkeur op C1 niveau)
- Ervaring met het verwerken en analyseren van datasets in SPSS/R
- Ervaring met het maken van afbeeldingen, om de professionaliseringsmaterialen te ondersteunen
Competenties:
- Teamspeler
- Goede communicatieve vaardigheden; open houding
- Creatief
- Flexibel, in staat om snel te schakelen