Je kunt je via Gemeenteprojecten alleen als ZZP'er en op persoonlijke titel voor deze freelance (interim) opdracht inschrijven. Belangrijk: ZZP = eenmanszaak of BV met DGA, andere vormen zoals VOF, Stichting, Maatschap, etc. kunnen niet! Het is ook niet de bedoeling rechtstreeks met de gemeente contact op te nemen (dit op uitdrukkelijk verzoek van de gemeenten zelf).

Gemeenteprojecten

Freelance project: opstellen nieuw participatiebeleid (zzp)

Geplaatst 10 jan. 2022
Project ID: YIS 9107462
Plaats
Voorne-Putten
Uren
20 uur/week
Periode
6 maanden
Start: 31 jan. 2022
Einde: 31 jul. 2022
Tarief
Onbekend

Sollicitatie deadline: 14-1 12:00

Startdatum inzet: 31-1-2022

Uren per week: 20,00

 

Voor de nieuwe gemeente Voorne aan Zee (per 1 januari 2023) moet er een nieuw participatiebeleid worden ontwikkeld. 

 

De opdracht die we hebben is:

Ontwikkel op basis van de kernwaarden en uitgangspunten uit de Toekomstvisie, Besturingsvisie en het dienstverleningsconcept, een gedragen participatiebeleid, inclusief een methode/methodes en tools om participatie uit te voeren en vorm te geven. Waarbij het belangrijk is om inzicht en uitwerking te geven aan de verschillende rollen m.b.t. participatie voor raad, college en ambtenaren. En een voorstel te doen hoe de overdracht, het beheer en eigenaarschap van het participatiebeleid in de nieuwe gemeente wordt geïmplementeerd. Specifieke aandacht voor de omgevingswet en de participatieactiviteiten die hierin benodigd zijn. In het voorstel voor implementatie van het beleid en de methodiek is het goed om aan te geven over welke competenties en vaardigheden ambtenaren, bestuurders en raadsleden moeten beschikken om hier goed vorm en uitwerking aan te kunnen geven. Of te wel hoe maken we onze collega’s bekwaam. De opdracht voeren we uit volgens de BOB-structuur. In 3 fasen van Beeldvorming, Oordeelsvorming en Besluitvorming willen we graag tot een participatiebeleid komen met een methodiek en tools. De opdracht splitsen we dan ook op in 3 stappen: 

 

1- Geef vorm aan de uitvoering van de beeldvorming over participatie samen met de stakeholders. Hiervoor is al een stakeholderanalyse beschikbaar. En verifieer dit beeld bij de betrokken stakeholders, zoals inwoners, colleges en raden.

 

2- Werk het beeld uit in 2 – 3 denkrichtingen /(inclusief consequenties organisatie, bestuur en methodieken) hoe het participatiebeleid eruit kan zien en welke methodiek we kunnen gebruiken. Deze denkrichtingen kunnen in de fase van oordeelsvorming worden besproken met de belangrijkste stakeholders. Op basis van deze besprekingen kan er gekozen worden voor een denkrichting of ontstaat een denkrichting gebaseerd op de voorgestelde richtingen.

 

3- Werk het scenario uit in een beleid een methodiek en een toolkit. Waarin in ieder geval een afwegingskader (over wanneer wel/niet burgerparticipatie en in welke mate) is opgenomen.

 

Uitgangspunten

Het participatiebeleid van de nieuwe gemeente moet gebaseerd zijn op de uitgangspunten geformuleerd in de Toekomstvisie Voorne aan Zee, discussienota Quick Scan Lokale Democratie, Besturingsvisie voor de nieuwe gemeente en het dienstverleningsconcept.

De Omgevingswet die naar verwachting op 1 juli 2022 ingaat, vraagt al op dat moment om eenduidige richtlijnen en handvatten op het gebied van participatie. Binnen de Omgevingswet is participatie immers een belangrijk onderdeel. Daarom zullen we, vooruitlopend op het daadwerkelijk vaststellen van burgerparticipatiebeleid voor de nieuwe gemeente Voorne aan Zee, al voor aan de ingangsdatum van de Omgevingswet een aantal zaken op het gebied van participatie moeten regelen, zodat de drie gemeenten hier gebruik van kunnen maken. De besluitvorming daarover zal worden meegenomen in het traject van de Omgevingswet, verwachting is april/mei besluitvorming in de gemeenteraden. Dit maakt onderdeel uit van de opdracht. 

 

Planning

januari/februari: Start

februari/maart/april: Beeldvorming + noodzakelijke voorbereidingen participatie omgevingswet

april/mei/juni: Oordeelsvorming + uitwerking participatiewerkwijze omgevingswet

juli: Besluitvorming in Ambtelijk RegieTeam fusie (ART), Bestuurlijk RegieTeam (BRT) encolleges. 

oktober fusiecommissie als adviserende raadscommissie voor de nieuwe raad in januari 2023

 

N.B. De besluitvorming over de uitwerking voor de participatie binnen de omgevingswet wordt meegenomen in het traject van de omgevingswet.

 

Dingen om rekening mee te houden:

  • Het presenteren van de voorstellen aan het einde van de verschillende fasen in tussenproducten en eindproduct.
  • Belangrijk is dat het participatiebeleid aansluit bij het communicatiebeleid van de gemeente.
  • Burgerpanels uit de drie gemeenten moeten een plek krijgen als instrument.
  • Zowel burgerparticipatie als overheidsparticipatie zijn belangrijk voor het beleid.
  • Right to challenge
  • Het segmentatieonderzoek naar de verschillende inwoners is input voor het beleid.

 

Naast de ‘participatie stukken’ die er al zijn (beleid Brielle + Westvoorne, gemeentebreed communicatie plan Hellevoetsluis met onderdeel participatie, plus voorbeelden van enkele andere gemeenten) zijn er ook documenten als:

  • burgerpanelonderzoeksrapporten over burgerparticipatie (en communicatie)
  • rekenkameronderzoeken van de drie gemeenten
  • evaluaties van participatietrajecten

 

Functie vereisten:

  • Kennis van en aantoonbare ervaring met advisering participatie i.h.k.v. de omgevingswet
  • Kennis van en aantoonbare ervaring met advisering en mede ontwikkelen participatiebeleid
  • Klantenbase; meerdere gemeenten 
  • Kandidaat is bereid om in meerdere fases te ondersteunen
  • Kandidaat is bereid tot go/no go momenten
  • Kandidaat is beschikbaar voor de gehele periode tot aan besluitvorming.

 

Je kunt je via Gemeenteprojecten alleen als ZZP'er en op persoonlijke titel voor deze freelance (interim) opdracht inschrijven.

 

Soortgelijke projecten

+ Bekijk alle projecten