Je kunt je via Gemeenteprojecten alleen als ZZP'er en op persoonlijke titel voor deze freelance (interim) opdracht inschrijven. Belangrijk: ZZP = eenmanszaak of BV met DGA, andere vormen zoals VOF, Stichting, Maatschap, etc. kunnen niet! Het is ook niet de bedoeling rechtstreeks met de gemeente contact op te nemen (dit op uitdrukkelijk verzoek van de gemeenten zelf).

Gemeenteprojecten

Freelance programmamanager wonen Smart Delta Drechtsteden (zzp)

Geplaatst 18 okt. 2023
Project ID: YIS 9141535
Plaats
Dordrecht, Hybride
Uren
24 uur/week
Periode
6 maanden
Start: z.s.m.
Einde: 18 apr. 2024
Tarief
Onbekend
Uiterste voorsteldatum: 29 dec. 2023 11:00

Opdracht: Tijdelijke inzet van z.s.m. tm 1-5-2024

Schaal 13

Uren: 24 uur

Voordracht bij binnenkomst!


Programmamanager wonen Smart Delta Drechtsteden

Heb jij passie voor Wonen? Sta jij stevig in je schoenen en ben jij op je best in een bestuurlijk complexe omgeving? Werk je graag met veel bestuurders in een regionale context en ben jij in staat om inhoudelijk een programmateam aan te sturen? Wij hebben de vacature voor Smart Delta Drechtsteden!

Waar kom je te werken?

Je komt tijdelijk te werken in het Programmateam Smart Delta Drechtsteden. Dit programma houdt zich bezig met de regionale samenwerking binnen de Drechtsteden tussen overheid, onderwijs en bedrijfsleven op het gebied van ruimtelijke economische ontwikkeling. Het programma werkt aan een sterke regio met het sterke merk Smart Delta Drechtsteden. Een regio waar het goed wonen en werken is, en een regio die bereikbaar en duurzaam is. Het programmateam vormt de schakel in de samenwerking tussen de gemeenten in de Drechtsteden en partners bij onderwijsinstellingen en het bedrijfsleven. Het programma regisseert bestuurlijke processen binnen de regionale samenwerking en trekt samen op met partners bij kennisinstellingen en het bedrijfsleven. Ook advisering van de regiovoorzitter, tevens Burgemeester van Dordrecht, en het organiseren van inspirerende regionale bijeenkomsten wordt vanuit het programma gedaan. Je werkt nauw samen met je collega programmamanagers van de opgaven Bouwen /RO, Werken, Bereikbaarheid, Energie en de strategisch adviseurs op gebied van lobby/PA en communicatie.

Wie zijn wij?

Dordrecht is een stad vol ambities, net als de regio Smart Delta Drechtsteden. We hebben een roemrijk verleden én grootse plannen voor de toekomst. Wij geloven in onze stad en regio; in onze inwoners, ondernemers en andere partners. We zijn één van de koplopers in het land als het gaat om waterveiligheid en duurzaamheid. Ook op andere gebieden laten we van ons horen. Van jou zien we graag dat je betrokken bent bij stad en regio. En dat je kansen voor én met stad en regio weet te verzilveren. Je krijgt van ons veel vrijheid om te doen wat goed is.

Wat ga je doen?

Als regionaal programmamanager Wonen vind jij het een uitdaging om te werken aan actuele en complexe vraagstukken op gebied van wonen en volkshuisvesting in de Drechtsteden.

  • Je zorgt voor de strategische sturing op de regionale woningbouwprogrammering, beleidsontwikkeling en uitvoering;

  • Je regisseert de bestuurlijke processen waarmee je impactvol handelt in de volle breedte van het dossier wonen. Dat gaat over huisvestingsvraagstukken en advisering rondom rijks- en provinciale trajecten;

  • Je houdt daarbij nauw contact met je collega’s uit het sociale domein en gebiedsontwikkeling;

  • Je zorgt dat bestuurders kunnen besturen door inhoudelijk zaken goed voor te bereiden met je team en goed contact te houden met je bestuurlijk portefeuillehouder;

  • Je werkt daarnaast nauw samen met onze lokale, regionale en landelijke partners. Dit zijn onder andere woningcorporaties, de provincie, het ministerie van BZK en lokale ambtenaren;

  • Je weet effectief en met flair een complex bestuurlijk speelveld te managen en blijft rustig in een regelmatig hectische omgeving;

  • Je stuurt een compact kernteam aan met beleidsmedewerkers op gebied van wonen;

Tevens werk je nauw samen met de programmamanager Bouwen vanwege de vele inhoudelijke en bestuurlijke raakvlakken. Je draait mee in het programmateam Smart Delta Drechtsteden en levert daarin jouw bijdrage vanuit het programma Wonen.

Wat neem je mee?

Je bent een ervaren programmamanager die behendig kan acteren in een complex bestuurlijk speelveld. Je kan goed netwerken en hebt snel door hoe de hazen lopen. Flexibiliteit en humor horen daar zeker bij!

  • Je heb een afgeronde relevante hbo- en/of wo opleiding en bijbehorend werk- en denkniveau;

  • Je hebt aantoonbare relevante werkervaring met grote projecten/programma’s bij complexe organisaties;

  • Je hebt ervaring in een politiek-bestuurlijke omgeving;

  • Je hebt aantoonbare ervaring en ruime kennis van project/programma management (bij voorkeur bij de overheid of bij een adviesbureau werkend voor de overheid). Coördineren, plannen en organiseren is jouw tweede natuur;

  • Je hebt ruime ervaring met diverse vormen van beleidsontwikkeling, en weet wat er nodig is om beleid tot uitvoering te brengen;

  • Je bent een senior, met strategisch inzicht, die zichtbaar is en een proactieve bijdrage levert aan het verder professionaliseren van het intergemeentelijk programmamanagement (iPM);

  • Je brengt ruime ervaring mee in het optreden in overlegsituaties en het daarin toelichten en verdedigen van het standpunt van de regionale samenwerking, alsmede het doen van voorstellen;

  • Je bent een goede netwerker en een gewaardeerd gesprekspartner met uitstekende communicatieve vaardigheden;

Als persoon ben je zakelijk ingesteld en een collegiale teamspeler. Je beschikt over een gezonde dosis inlevingsvermogen, organisatiesensitiviteit en zelfreflectie. Je schakelt makkelijk en hebt overtuigingskracht. Je toont eigenaarschap en werkt vanuit een verbindende rol, waarbij transparantie en leren van elkaar centraal staat.


Zwaartepunt in de functie ligt in genoemde periode naar ons idee op de volgende punten:

  • Regie op bestuurlijke processen. Dit valt uiteen in een drietrapsraket:

    • Samenwerking, voorbereiding en sparren met verantwoordelijk portefeuillehouders (2 wethouders Wonen, afstemming voor overleggen vindt vaak gelijktijdig plaats met Bouwen dus in totaal 4).

    • Bestuurlijke overleggen in regio Drechtsteden

    • Bestuurlijke overleggen met samenwerkende regio's Zuid-Holland Zuid (Drechtsteden, Alblasserwaard, Hoeksche Waard, Goeree-Overflakkee).

  • Strategische sturing op regionale woningbouwbouwprogrammering. Ook hierbij weer drie subcategorieën:

    • Contact en afstemming met provincie (al hoop ik dat voor mijn verlof zo goed als af te ronden, maar er komt allicht nog een staartje)

    • Vervolg versterken bestuurlijk- en ambtelijk commitment op regionale woningbouwprogrammering, als opmaat naar (nieuwe) regionale afspraken

    • Samenwerking met corporaties

  • Aansturing kernteam(s):

    • Kernteam wonen + coördinatie AO Wonen (dit valt eventueel nog anders te organiseren, maar deelname wel van meerwaarde)

    • Penvoering + coördinatie samenwerkende regio's (zwaartepunt ligt op spilfunctie tussen gemeenten, pzh, bzk en corporaties)

    • Aansluiting en afstemming met programma Bouwen (overlappende thema's, bestuurlijke overlap en versnellingstafel/bouwtafel)

Soortgelijke projecten

+ Bekijk alle projecten