Je kunt je via Gemeenteprojecten alleen als ZZP'er en op persoonlijke titel voor deze freelance (interim) opdracht inschrijven. Belangrijk: ZZP = eenmanszaak of BV met DGA, andere vormen zoals VOF, Stichting, Maatschap, etc. kunnen niet! Het is ook niet de bedoeling rechtstreeks met de gemeente contact op te nemen (dit op uitdrukkelijk verzoek van de gemeenten zelf).

Gemeenteprojecten

Freelance programmamanager preventie met gezag (zzp)

Geplaatst 26 sep. 2024
Project ID: YIS 9166546
Plaats
Helmond, Hybride
Uren
24 uur/week
Periode
6 maanden
Start: z.s.m.
Einde: 31 mrt. 2025
Tarief
Onbekend
Uiterste voorsteldatum: 3 okt. 2024 09:30

Duur: 6 maanden

Uren: 24 uur per week.

Thuis werken behoort tot de mogelijkheden, daar is opdrachtgever flexibel in, echter, zichtbaarheid op locatie is wel belangrijk.

Gemeente Helmond

Startdatum inzet: z.s.m.

Schaal 12 cao gemeenten



   Programmamanager Preventie met Gezag  

 

Helmond is een stad vol belofte en potentieel. Elke dag zien we hoe de jeugd zich ontwikkelt, groeit en hun weg vindt naar een hoopvolle toekomst. De meeste jongeren in Helmond doen het fantastisch. Ze bouwen aan hun toekomst, studeren en zetten stappen in hun carrière. 

Maar een deel van de jongeren dreigt kopje onder te gaan. De kans bestaat dat ze het verkeerde pad op gaan en afglijden naar zware criminaliteit. En soms zijn ze al in de greep van criminele netwerken. Gedreven door geld of gebrek aan perspectief. Daar kijkt de gemeente niet voor weg – ze gaan er samen mee aan de slag! 

Dat doen ze door aan de voorkant te investeren zodat dat jongeren überhaupt die grens niet gaan opzoeken. De gemeente gaat de wijk in, staat in de frontlinie, brengt de problemen in kaart en biedt duurzame alternatieven. Dat vraagt om een lange adem. Tegelijkertijd wordt een grens getrokken: tot hier en niet verder. Die dubbele aanpak komt samen in dit programma: ‘Daadkrachtige Preventie & Begrenzen met Perspectief’. 

 

Helmond richt zich met het programma “Preventie met Gezag” specifiek op het focusgebied Helmond-West, Helmond-Oost en Binnenstad en doelgroep potentiële jonge aanwas en jonge aanwas in dit gebied. 

 

De ambitie vertalen naar doelen 

  • In het focusgebied is de gemeente samen met de betrokken partners zichtbaar en laagdrempelig aanwezig voor jongeren en inwoners. Zowel met daadkrachtige preventieve maatregelen als wanneer jongeren zichtbaar begrenzen worden (met perspectief). 

  • Verhogen van de veiligheid in en om de scholen in het focusgebied (specifiek op vier scholen) en verlagen van het schoolverzuim en het aantal voortijdig schoolverlaters in het focusgebied. 

  • Jongeren die in de doelgroep (potentiële) jonge aanwas vallen in het focusgebied wordt meer kans geboden op werk en er wordt de mogelijkheid geboden om de schuldendruk te verlagen. Hiermee wordt het aandeel jeugdigen in de bijstand en met financiële problemen verder teruggedrongen. 

  • In het focusgebied worden duidelijk grenzen gesteld door als gezag zichtbaar aanwezig te zijn en zichtbaar te laten zien dat crimineel gedrag aangepakt wordt. 

  • Voor vijf gezinnen in het focusgebied waar sprake is van intergenerationele (ondermijnende) criminaliteit doorbreekt men de problematiek. 

 

Jouw rol als programmamanager 

De programmamanager is integraal verantwoordelijk voor het de uitvoering van programma. Deze rol is gepositioneerd onder de verantwoordelijkheid van de directeur en een integrale stuurgroep, bestaande uit afdelingsmanagers. Jouw taken als programmanager zijn: 

  • De samenhang van alle activiteiten borgen binnen het programma. Je signaleert en agendeert knelpunten, geeft advies voor tussentijdse bijsturing van het programma en zorgt voor de vereiste besluitvorming. 

  • Escaleren naar management, directie en bestuur als het ergens in de samenwerking spaak loopt of als de voortgang van interventies in het geding komen. 

  • Verantwoordelijkheid voor het stimuleren en borgen van betrokkenheid en eigenaarschap bij de betrokken organisaties. Dat geldt niet alleen voor de uitvoering, maar ook op management- en bestuurlijk niveau. 

  • Nauw samenwerken met de programmamanager van het meerjarenprogramma Jeugd en de beleidsadviseur Ondermijning vanuit Veiligheid en Naleving. Hij zorgt met hen voor de samenhang tussen de programma's. 

  • Bouwen en borgen van een regionaal en landelijk netwerk zodat de lerende aanpak vorm krijgt en duurzaam ingebed raakt in Helmond. 

  • Zorgen voor de (financiële) verantwoording van het programma en de programmagelden aan de Raad en aan het ministerie van Justitie en Veiligheid. 

 

Ideale collega 

De ideale kandidaat is resultaatgericht en analytisch sterk. Je staat stevig in je schoenen, brengt energie, je staat voor verbinding én gaat een confrontatie niet uit de weg om doelen te bereiken. Je hebt ervaring op strategisch niveau en bent een volwaardig sparringpartner voor de directie en het bestuur. 

Op basis van je ervaring in de rol van programmamanager/projectmanager schakel je snel en natuurlijk op alle niveaus, zowel uitvoering, management als bestuur. Binnen de gemeentelijke organisatie tussen het sociaal domein en veiligheid en naleving, maar ook tussen organisatie met verschillende achtergronden en opdrachten. Je hebt kennis en ervaring op het gebied van de aanpak jeugd en veiligheid en spreekt hierin de taal van zowel het sociaal domein als die van de justitiële partners, waarbij je ook hier moeiteloos de verbinding legt. 

Samenwerken maar vooral samen werken is jouw drijfveer. Je bent in staat om collega’s die voor de uitvoering aan de lat staan, ruimte te geven, te motiveren en te ondersteunen. 

Over gemeente Helmond 

Werken bij de gemeente Helmond betekent werken bij een organisatie die zich continu ontwikkelt en boordevol ambitie zit. Dat moet ook, want, ook al zijn in gemeente Helmond mooie dingen bereikt, de samenleving verandert. Helmond is een stad in beweging. Er wordt met trots gewerkt vanuit verbinding, vertrouwen en waardering. Een integrale benadering met vernieuwende en innovatieve ideeën. 

Soortgelijke projecten

+ Bekijk alle projecten