Je kunt je via Gemeenteprojecten alleen als ZZP'er en op persoonlijke titel voor deze freelance (interim) opdracht inschrijven. Belangrijk: ZZP = eenmanszaak of BV met DGA, andere vormen zoals VOF, Stichting, Maatschap, etc. kunnen niet! Het is ook niet de bedoeling rechtstreeks met de gemeente contact op te nemen (dit op uitdrukkelijk verzoek van de gemeenten zelf).

Gemeenteprojecten

Freelance programmamanager klimaat en duurzaamheid (zzp)

Geplaatst 21 feb. 2023
Project ID: YIS 9129012
Plaats
Velsen, Noord-Holland
Uren
32 uur/week
Periode
4 maanden
Start: 1 mrt. 2023
Einde: 1 jul. 2023
Tarief
Onbekend
Uiterste voorsteldatum: 27 feb. 2023 12:00

Inzet: 24-32 uur

Functieschaal 13

Hybride werken is mogelijk.

Richtlijntarief: maximaal 108,50/uur . Excl BTW, incl (reis)kosten.



Omschrijving

Velsen is op weg naar een duurzame, klimaatneutrale gemeente. We gaan anders om met energie en houden rekening met klimaatverandering in een circulaire economie vol economische kansen. We consumeren anders en minder, denken na over schoon vervoer en hergebruiken materialen. Deze veranderingen bereiken we samen met inwoners, instellingen en ondernemers.

De energietransitie speelt in het realiseren van deze ambitie een cruciale rol. Het gebruik van fossiele brandstoffen wordt vervangen door duurzamere vormen van energie, zoals windenergie, zonne-energie.

En we gaan verder zonder aardgas. Daarom zoeken we naar alternatieven als riothermie en geothermie.

 

Het programma klimaat en duurzaamheid

Het programma klimaat en duurzaamheid richt zich op het realiseren van een duurzame, klimaatneutrale gemeente. We hebben gekozen voor een programmatische aanpak om onze strategische doelen, waarvoor verschillende activiteiten in samenhang worden uitgevoerd, te realiseren. Zo houden we ons onder mee bezig met de regionale energietransitie (RES), transitievisie warmte, de uitvoering van het lokaal klimaatakkoord, het verduurzamen gemeentelijk vastgoed, circulair inkopen, het realiseren van green deals, het faciliteren van (particuliere) initiatieven tot verduurzaming en het verminderen van energiearmoede. De inzet vanuit het programma wisselt per thema. Ook werken we regionaal, bijvoorbeeld vanuit het programmabureau Noordzeekanaal gebied (NZKG) aan de energietransitie industrie (CES). Het NZKG is aangewezen als NOVEX gebied. Ook geven we regionaal invulling aan de middelen vanuit het just transition fonds (JTF).

Wat vragen wij van jou?

Als programmamanager schep je voorwaarden om het programma klimaat en duurzaamheid optimaal te laten werken. Je creëert de beweging in zowel de eigen organisatie en bij inwoners, instellingen en ondernemingen om duurzamer te functioneren, produceren en werken. Dit vraagt om sensitiviteit en ervaring in het stimuleren van veranderingen. Want verandering is aan de orde van de dag en tegelijkertijd is iedere verandering nieuw en onwennig. 

Je speelt proactief in op kansen en bedreigingen binnen het werkveld en je werkt daarbij uitstekend samen met collega's, inwoners, externe partijen en gemeenten in de regio. Je bent een verbinder en een onderhandelaar met bestuurlijke sensitiviteit. Kortom: jij schept de beste omstandigheden voor een duurzaam en klimaatneutraal Velsen.

 

Als programmamanager ben je verantwoordelijk voor de strategische en tactische aansturing en de vormgeving van het programma. Je stuurt de projectleiders en medewerkers functioneel aan.

Je coördineert meerdere strategische projecten met politiek gevoelige onderwerpen die volop in de maatschappelijke belangstelling staan en je bewaakt de voortgang; Daarbij draag je zorg voor de afstemming en verbinding met de lijnorganisatie, zodat de ambities en doelen van het programma ook daar landen.

Door het delen van kennis en ervaring , het afstemmen van activiteiten en het verbinden van partijen versnellen we de binnen het programma noodzakelijke ontwikkelingen. Je denkt ook IJmondiaal en bovenregionaal en ziet de belangen, die de gemeente overstijgen en handelt daar ook naar.

Wat breng je in elk geval mee

Ondernemerschap en pionieren in een dynamisch context is jouw op het lijf geschreven.

Jij weet als geen ander hoe je een programma moet leiden en een team moet aansturen om resultaten te behalen. Daarbij is het van belang dat je goed bent in het onderhouden van een relevant netwerk en het schakelen tussen strategisch, tactisch en operationeel niveau.

Je brengt ideeën aan, stimuleert het ontwikkelen van ongewone oplossingen en realiseert verrassende allianties met bijvoorbeeld bedrijven of belangengroepen. Je adviseert integraal waarbij je de verbinding zoekt tussen bestuur, interne - en externe partners, directie en teamleiders. Geloofwaardig neem jij een strategische positie in een relatief onzeker en complex veld. Ook in het politiek-bestuurlijke en ambtelijke samenspel weet jij stijlflexibel te schakelen en vanuit je natuurlijk gezag en organisatievermogen te beïnvloeden. Je neemt iedereen mee in welke keuzes vandaag en morgen gemaakt moeten worden om nu en in de toekomst duurzame resultaten te bereiken.

-      Je beschikt over een HBO+ of academisch werk- en denkniveau. Ervaring in de overheidssector en ervaring met duurzaamheid zijn een pré, affiniteit met duurzaamheid is een must.

-      Je bent een inspirerende en verbindende collega die vertrouwen wekt en open staat voor innoverende strategieën en ideeën of hierin het voortouw neemt.

-      Je kunt goed samenwerken, bent communicatief vaardig, bewaart het overzicht, bent analytisch, oplossingsgericht en politiek-sensitief.

-      Je bent klantgericht en in staat om omgevingsbewust te handelen. Hierdoor weet je goed te anticiperen op de verwachtingen en de wensen van onze klanten en andere stakeholders.

-      Je weet op een creatieve manier om te gaan met belangenverschillen en je denkt in termen van mogelijkheden en kansen.

-      Je ziet veranderingen als uitdaging, bent flexibel en past je makkelijk aan. Je denkt buiten de bestaande kaders.

-      Programmatisch werken, daadkracht en resultaatgerichtheid zijn jou vertrouwd en hierbij verlies je de menselijke kant niet uit het oog.

Soortgelijke projecten

+ Bekijk alle projecten