Je kunt je via Gemeenteprojecten alleen als ZZP'er en op persoonlijke titel voor deze freelance (interim) opdracht inschrijven. Belangrijk: ZZP = eenmanszaak of BV met DGA, andere vormen zoals VOF, Stichting, Maatschap, etc. kunnen niet! Het is ook niet de bedoeling rechtstreeks met de gemeente contact op te nemen (dit op uitdrukkelijk verzoek van de gemeenten zelf).

Gemeenteprojecten

Freelance programmamanager ICT beweegt (zzp)

Geplaatst 30 mrt. 2023
Project ID: YIS 9131023
Plaats
Dordrecht
Uren
24 uur/week
Periode
9 maanden
Start: 7 apr. 2023
Einde: 31 dec. 2023
Tarief
100 - 138 €/uur
Uiterste voorsteldatum: 4 apr. 2023 12:00

Startdatum inzet: ZSM

Duur: deadline migratie is 31-12-2023 met uitloop tot 1 mei 2024

Reden inhuur: vertrek huidige programmamanager

Opdrachtgever: Gemeente Dordrecht , Servicegemeente Dordrecht

Aantal uren p/w: 24 gemiddeld. Bij aanvang mogelijk iets meer

Richttarief: €130,- op basis van schaal 14 Gemeente CAO


De Servicegemeente Dordrecht is op zoek naar een Programmamanager voor het programma ICT Beweegt Drechtsteden

 

Context

Eind 2018 hebben de Drechtsteden besloten een programma te starten om de Drechtsteden meer toekomstbestendig te maken. Daartoe wordt een nieuw werkplekconcept geïntroduceerd, wordt de ICT uitbesteed, wordt de beheerorganisatie omgevormd tot een regieorganisatie en worden de processen aan de nieuwe situatie aangepast. Het werkplekconcept en de uitbesteding zijn onderdeel van het programma ICT beweegt.

Sinds 1 januari 2022 vindt het programma plaats binnen de Servicegemeente Dordrecht. De overige afnemende organisaties (de gemeenten Zwijndrecht, Papendrecht, Hendrik-Ido-Ambacht, Sliedrecht, Alblasserdam en Hardinxveld-Giessendam en de Gemeenschappelijke Regeling Sociaal, de Dienst Gezondheid en Jeugd en de Omgevingsdienst Zuid-Holland-Zuid) zijn belangrijke stakeholders in het programma.

 

De programmamanager ICT Beweegt zorgt dat het transitie- en adoptieproces van de digitale werkplek en IT-dienstverlening succesvol verloopt. Hij of zij is het aanspreekpunt en opdrachtnemer van het programma ICT Beweegt. De veranderopgave waarmee deze programmamanager te maken krijgt is een complexe technologische verandering realiseren waarbij de IT-diensten van 10 deelnemende partnerorganisaties worden overgedragen aan marktpartijen.

 

Onder het programma vallen de uitbesteding van 4 kavels; Datacenters (DC), Digitale Werkruimte (DWR), Netwerk (LAN/WAN) en End User Devices (EUD). Daarmee wordt ook het technische beheer en service en support aan marktpartijen uitbesteed. Gezien de fase waarin e.e.a. verkeert zal voornamelijk de nadruk liggen op de uitbesteding/transitie van de Datacenters en de Digitale Werkruimte naar KPN.

 

We bouwen aan een nieuw digitaal platform waarmee wij binnen enkele jaren onze bestuurlijke doelen willen realiseren. Dit vereist vergaande expertise en ervaring op het gebied van organisatieveranderingsmanagement, zodat we een nieuwe mindset en een nieuwe manier van werken binnen onze regio tot stand brengen.

 

Daarnaast vereist dit ook kennis van en ervaring met verandermanagement op zowel conceptueel als operationeel niveau. Dat geschiedt in een complexe omgeving van 10 organisaties die samenwerken, maar waar het opdrachtgeverschap bij 1 organisatie is belegd.

 

De voorbereidingen zijn deels nog gaande en deels zijn onderdelen van de transitie al in uitvoering. Je stapt op een lopende trein die al enige vaart heeft, vaart moet houden maar op onderdelen ook moet gaan versnellen om binnen de verwachte en vereiste doorlooptijd de totale transitie af te ronden.

Je belangrijkste taken zijn: 

·        Het functioneel leiding geven van een programmaorganisatie die verantwoordelijk is voor het realiseren van de deliverables en programmadoelstellingen;

·        Verstrekken van advies aan opdrachtgevers en directie;

·        Fungeren als aanspreekpunt voor bestuurders, directie en overige stakeholders gedurende een veranderingsproces;

·        Bewaken van de voortgang van een verandering;

·        Faciliteren van diverse ambtelijke en bestuurlijke gremia waaronder de stuurgroep over de verandering;

·        Verkrijgen van draagvlak voor de verandering (door middel van bijvoorbeeld rapportage, overleg en presentatie);

·        Voorbereiden van besluitvorming naar onder andere ambtelijke en bestuurlijke gremia.

 

Dit vereist dat je in contact staat met de belanghebbenden op alle niveaus van onze organisatie en dat je samenwerkt met het management van de partnerorganisaties. Bij de realisatie van dit programma werk je nauw samen met de CIO van de Drechtsteden en de clustermanager en teamleiders van het cluster Informatievoorziening, Informatiebeheer & Regie (IVRD). Je rapporteert aan de directeur Servicegemeente Dordrecht.

 

Je hebt een bewezen staat van dienst op het gebied van verandermanagement in complexe omgevingen. Daarbij ben je in staat om zowel met de werkvloer voor de uitvoering van het programma te schakelen als met de bestuurlijke opdrachtgevers. Je opereert in een omgeving tussen de leverancier KPN, de huidige IT-organisatie en de 10 afnemende organisaties met allen hun eigen belangen. Je bent daarin niet alleen het gezicht van het programma, maar ook de verbinder, de crisismanager en de gids. Daarin ben je hands-on wanneer nodig.

 

Om succesvol te worden in deze interim rol, beschik je ook over:

·        Universitair werk- en denkniveau

·        Aantoonbare ervaring in ICT en digitaliseringsprojecten

·        Ruime ervaring in het vormgeven en implementeren van organisatieveranderingen in een complexe politiek/bestuurlijke omgeving;

·        Bewezen succes in het gelijktijdig managen van meerdere projecten;

·        Stressbestendigheid en kun je omgaan met deadlines.

·        Sterk leiderschap, interpersoonlijke, presentatie- en taalvaardigheid;

·        Ben je gemiddeld 24 uur per week beschikbaar.

Bijlage 

Achtergrond informatie

ICT Beweegt gaat over de transities Microsoft 365, de digitale werkplek en de rekencentra. Deze omvangrijke transities staan in nauwe verbinding met het waarborgen van de continuïteit van de dienstverlening terwijl aan de fundering wordt gesleuteld en de omslag plaatsvindt van de huidige werkwijze naar een regie-organisatie. 

 

De Continuïteit, de Transitie en de Omslag vormen de drie pijlers van de verandering.

De Continuïteit: Dagelijks maken ca. 5395 medewerkers in de regio Drechtsteden gebruik van de IT-diensten die geleverd worden vanuit de serviceorganisatie. De fundering van het Informatiehuis (zie afbeelding) zal in 2023 verbouwd gaan worden. Het leveren van een digitale werkplek en het exploiteren van de rekencentra zal volledig worden overgenomen door externe partners. Terwijl er aan het fundament van het Informatiehuis wordt gewerkt, gaan alle medewerkers van de aangesloten deelnemers ervan uit dat zij verder kunnen met het uitvoeren van hun dagelijkse werkzaamheden. Beschikbaarheid en veiligheid van IT-diensten staan bij De Continuïteit voorop. 

Bij De Transitie ligt de focus op het migreren van alle IT-diensten naar externe partners. Hierbij betreft het drie hoofdzaken; Inrichting en adoptie van Microsoft 365, het inrichten en beheren van de digitale werkruimte en het overdragen en afbouwen van alle activiteiten die plaatsvinden in de eigen rekencentra. 

  • De Digitale Werkruimte is als dienstverlening aanbesteed en gegund aan KPN en omvat beheer en vernieuwing van onze bestaande digitale werkplek. De leverancier voor de nieuwe digitale werkruimte heeft een concept plan van aanpak ingediend voor deze migratie.  

  • Microsoft 365 gaat over het inrichten en door ontwikkelen van het 365-platform zodat digitaal kan worden samengewerkt. Dit project omvat ook het overzetten van alle digitale archiefkasten (afdelings- en samenwerkingsschijven) naar OneDrive en SharePoint en het aanbieden van een adoptieprogramma. Dit laatste moet ervoor zorgen dat gebruikers ook met het 365-platform aan de slag kunnen. De leverancier voor de nieuwe digitale werkruimte heeft ook een concept plan van aanpak ingediend voor de verdere inrichting van Microsoft 365 

  • Het Rekencentrum is ook als integrale dienstverlening aanbesteed en omvat het migreren en leveren van technisch applicatiebeheer voor alle applicaties die nu nog in ons huidige rekencentrum draaien en de hosting, housing en het beheer van alle IT-diensten. 

 

Gedurende de migraties zal de servicegemeente (cluster IVRD) zelf de huidige dienstverlening aan haar deelnemers blijven leveren (uitvoeren), tot het moment dat een bepaald deel van haar dienstverlening in een nieuw technologiemodel is ondergebracht bij een externe partner. De migraties van de dienstverlening worden door de betreffende leveranciers uitgevoerd waarbij de Drechtsteden zelf de latende partij is en regie voert.  

 

Het cluster IVRD zal van uitvoerder naar regievoerder transformeren. Dit vraagt om een andere rolopvatting en uitvoering en het aanpassen en of herontwerpen van processen. Omdat de huidige IT-dienstverlening nog door servicegemeente Dordrecht wordt uitgevoerd zal deze transformatie geleidelijk gaan plaatsvinden in 2022-2023 in nauwe samenwerking met zowel afnemers als leveranciers. Met het outsourcen van de IT-diensten wordt de digitaliseringsketen verlengd. Om vanuit de vraagarticulatie een vertaalslag te maken naar de oplossing die geleverd wordt door derden, zal bekeken moeten worden in hoeverre de huidige samenwerkingsvorm en -afspraken aansluiten bij dit nieuwe digitale ecosysteem. Deze transformatie valt onder de verantwoordelijkheid van de clustermanager IVRD en kent een nauwe samenwerking met de programmamanager.   

 

De transities voor de digitale werkruimte en voor het rekencentrum worden uitgevoerd in nauwe samenwerking met de daarvoor gecontracteerde partners. De Drechtsteden bepalen daarin WAT er moet gebeuren (dus de scope van de transities) en de partners bepalen HOE de transitie wordt uitgevoerd. Het uitvoeren van de transities brengt in de regel risico’s met zich mee voor de continuïteit die beheerst moeten worden. Omgekeerd geldt dat het implementeren van wijzigingen aan ons bestaande rekencentrum gedurende de transitie ook risico’s opleveren. Om dit risico te beheersen moeten wijzigingen aan ons bestaande rekencentrum beperkt worden tot alleen de echt noodzakelijke wijzigingen. 

 

Soortgelijke projecten

+ Bekijk alle projecten