Je kunt je via Gemeenteprojecten alleen als ZZP'er en op persoonlijke titel voor deze freelance (interim) opdracht inschrijven. Belangrijk: ZZP = eenmanszaak of BV met DGA, andere vormen zoals VOF, Stichting, Maatschap, etc. kunnen niet! Het is ook niet de bedoeling rechtstreeks met de gemeente contact op te nemen (dit op uitdrukkelijk verzoek van de gemeenten zelf).

Gemeenteprojecten

Freelance programma-adviseur mobiliteit (zzp)

Geplaatst 5 mrt. 2024
Project ID: YIS 9151941
Plaats
Nieuwerkerk aan den IJssel, Hybride
Uren
32 uur/week
Periode
6 maanden
Start: 25 mrt. 2024
Einde: 25 sep. 2024
Tarief
110 - 150 €/uur
Uiterste voorsteldatum: 14 mrt. 2024 12:00

Startdatum; 25-3-2024 /

Duuropdracht: 1 jaar met optie tot verlengen met 1 jaar en wellicht langer /

Aantal uur per week: 32 /

Max tarief €143 (schaal 12/13)

ENKEL ZZP'ERS MET EEN EENMANSZAAK OF BV (WAARBIJ DE ZZP'ER ENIG AANDEELHOUDER OF BESTUURDER IS)


Functiebeschrijving


In 2021 heeft de gemeenteraad van Zuidplas ingestemd met het Masterplan Middengebied: een nieuw dorp, twee nieuwe bedrijventerreinen en een vernieuwd landschap in het Middengebied van de Zuidplaspolder (zie Masterplan: https://www.zuidplas.nl/de-nieuwe-zuidplaspolder). Sinds de jaren ’70 is er een Nederland geen zelfstandig en compleet nieuw dorp gebouwd. Bovendien wordt het dorp klimaatbestendig en 100% energieneutraal ontwikkeld. Een grote opgave voor de gemeente Zuidplas, die het Middengebied onder eigen regie zal ontwikkelen.


Sinds de vaststelling van het Masterplan Middengebied Zuidplaspolder en het sluiten van de Bestuurlijke Overeenkomst Ontwikkeling Middengebied Zuidplaspolder in 2021 is er hard gewerkt om de ontwikkeling van het Middengebied, in het kader van actief grondbeleid, een stap dichter bij uitvoering te brengen. De gemeenteraad van Zuidplas heeft onlangs (oktober 2023) ingestemd met de Nota van Uitgangspunten (NvU) en de grondexploitatie voor de eerste fase voor het Vijfde Dorp (zie https://zuidplas.raadsinformatie.nl/vergadering/1032532). Als bijlage van de NvU is het mobiliteitsconcept toegevoegd dat de gemeente in 2023 heeft opgesteld. Dit concept heeft op onderdelen zijn vertaling heeft gekregen in de NvU. Tevens is de Deelovereenkomst Mobiliteit ondertekent (juni 2023) als nadere uitwerking van de Bestuurlijke Overeenkomst van 2021. Daarmee zijn een aantal belangrijke stap genomen en start de ontwerp- en voorbereidingsfase van de ontwikkeling van de eerste 2.370 woningen in het Middengebied in de Zuidplaspolder (fase 1A).


We zetten concrete stappen richting uitvoering in de ontwikkeling van de volgende fase van de grootschalige gebiedsontwikkeling. Denk aan: het voorbereiden van de bestemmingsplannen, stedenbouwkundige uitwerkingen en het uitvoeren van nadere onderzoeken. Daarnaast verkennen wij de komende periode samen met partijen effectieve samenwerkingen ten dienste van de voortgang, actuele vraagstukken en ambities en het oplossen van een aantal knelpunten. De gemeente Zuidplas werkt toe naar belangrijke besluitvorming over de ontwikkeling in het najaar van 2024.


De fase tot aan het najaar 2024 behelst een fase met een bijzonder karakter, gericht op financiële uitvoerbaarheid. Hiervoor is aanvullende strategische- en naar de binnen- en buitenwereld gerichte inzet benodigd op de opgave. Hierom wordt, tenminste tot de besluitvorming in het najaar van 2024, een teams met programma-adviseurs ingericht. Dit team heeft als doel om de ambities en uitgangspunten uit de NvU te realiseren, in het bijzonder door samenwerking met (bestuurlijke) partners, door het genereren van kennis, commitment en middelen buiten en door het opzoeken van de verbinding met collega’s binnen de muren van het gemeentehuis. Dit team wordt voorgezeten en aangestuurd door de opgavemanager Middengebied. Programma-adviseurs hebben een eigen aandachtsgebied, maar zijn samen integraal verantwoordelijk voor het aanjagen van de realisatie van de ambities uit de NvU. Programma-adviseurs adviseren de diverse projectteams en projectleiders, maar hebben geen hiërarchische positie ten opzichte van projectteamleden. Ook vormen de programma-adviseurs de thematische linking-pins vanuit de opgave Middengebied naar de rest van de gemeentelijke organisatie. Programma-adviseurs vervullen een verbindende, coördinerende en adviserende rol. De gemeente Zuidplas is voor dat team van programma-adviseurs op zoek naar een programma-adviseur met het aandachtsgebied mobiliteit.



Hoe ziet onze organisatie eruit?


Zuidplas is volop in beweging! De organisatie bevindt zich midden in een uitdagende organisatieontwikkeling. Binnen de gemeente Zuidplas wordt opgavegericht gewerkt. De Opgave (gebiedsontwikkeling) Middengebied Zuidplaspolder is een van de grotere complexe projecten binnen de gemeente waarbij veel interne en externe expertise aanwezig is.


Er wordt ingespeeld op de veranderingen in de samenleving, de rol van de overheid daarin, de roep vanuit de samenleving om transparantie en het streven naar een optimale dienstverlening voor alle inwoners. Hiervoor werken wij actief samen met onze inwoners, het bedrijfsleven, het maatschappelijk middenveld en medeoverheden. Te midden van al deze ontwikkelingen houden we goed oog voor de kwaliteit van onze bestaande gebieden.


De gemeente Zuidplas is centraal gelegen in de Randstad en biedt volop ruimte voor dorps wonen, groen en recreatie, waarbij de voorzieningen van de omliggende steden goed bereikbaar zijn. Op dit moment telt onze gemeente ruim 40.000 inwoners, zij wonen verdeeld over vier dorpen, twee buurtschappen en een groot buitengebied. Ons inwoneraantal breidt in de komende jaren aanzienlijk uit door de realisatie van diverse grote ontwikkelopgaven.


Wat ga je doen?


Als programma-adviseur met het aandachtsgebied mobiliteit, ben je verantwoordelijk voor het aanjagen, stimuleren en coördineren van interne en externe inzet ten behoeve van de realisatie van de doelen en uitgangspunten uit de NvU, met bijzondere aandacht voor de NvU-lijn ‘mobiliteit’. Als programma-adviseur ben je verantwoordelijk voor de sturing op doelen, in samenwerking met binnen en buiten. Je hoofdtaak is daarbij het zoeken van de verbinding met de binnen- en buitenwereld op dit thema. Onderdeel van de uitvoering van deze taak zijn onderstaande activiteiten die je zult verrichten (overzicht is niet uitputtend):


  • Inhoudelijk en strategisch stakeholdermanagement


       

    • Gezamenlijk met de andere programma-adviseurs het relevante netwerk intern en extern in kaart brengen en houden;

    • Je zoekt de samenwerking met externe stakeholders, ten behoeve van kennis, commitment en middelen.

    • Waar mogelijk werk je toe naar het formaliseren van die samenwerkingen, in de vorm van samenwerkingsovereenkomsten/intentieovereenkomsten en/of subsidieaanvragen (of wellicht voorbereiden van pilots/experimenten).

    • Op jouw thema ‘mobiliteit’ zorg je voor:


            

      • Extern overzicht op actualiteit en monitoren van beleidsagenda’s van (bestuurlijke) partijen;

      • Onderhouden van strategische relaties met tenminste Provincie Zuid-Holland, Ministeries I&W en Rijkswaterstaat;

      • Onderhouden van strategische relaties met kennispartijen en vak netwerken;

      • Interne afstemming met onder meer:


                 

        • de projectleiders van de eerste deelgebieden t.b.v. de borging van de gestelde ambities en uitgangspunten;

        • de projectleider van de gemeentelijke mobiliteitsvisie;

        • de projectleider voor de A20;

        • de beleidsambtenaren mobiliteit.     


            

       

  • Nauwe samenwerking met de betrokken beleidsambtenaar mobiliteit – met specifieke opgave Middengebied – in de uitvoering van taken en acties, kennis en inzet op lopende dossiers (o.a. Deelovereenkomst Mobiliteit, A20, treinstation, ontwerp/parkeeropgave/STOMP, OV-concessie).

  • Opstellen en uitvoeren Programmaplan (inclusief Roadmap)


       

    • Je bent verantwoordelijk voor het opstellen van de strategie en het zelf vormgeven aan de uitvoering van het actieplan op jouw thema, tenminste ten behoeve van de volgende ambities voor het Middengebied:


            

      • STOMP:


                 

        • Stappen: ommetjes en hoge kwaliteit openbare ruimte te voet

        • Trappen: Excellente fietsroutes, hoogwaardig en veilig recreatief en bestemmingsverkeer

        • OV en HOV (busroutes, lobby treinstation en Moordrechtboogknooppunt)

        • MaaS (deelmobiliteit, (auto en anders))

        • Personenvervoer (voorkomen knelpunten, parkeren)


                 

      • Modal shift van 15%

      • Bereikbaarheid zittende bedrijven


            

    • Je gaat zelfstandig of samen op werkbezoeken, organiseert 1 op 1 gesprekken, geeft presentaties, etc.

    • Je draagt bij aan de dossiers van collega’s – en draagt deze ook uit wanneer nodig

    • Je hebt wekelijks overleg met de andere programma-adviseurs, zo helpen we elkaar verder


       

  • Besluitvorming


       

    • Adviseren over en gezamenlijk met de programma-adviseurs Middengebied voorbereiden van besluitvorming op bestuurlijk niveau;

    • Je verzorgt de monitoring van de voortgang op de ambities en uitgangspunten op het thema ‘mobiliteit’ uit de NvU;

    • Je rapporteert aan het college van B&W en de gemeenteraad over de voortgang door bijdragen aan periodieke voortgangsrapportages, via de opgavemanager.


       

 Functie-eisen:

  • Je beschikt over een relevante afgeronde WO-opleiding zoals sociale geografie, bestuurskunde of vergelijkbaar.

  • Je hebt relevante en aantoonbare werkervaring in programmamanagement, of een andere vorm waarbij doelensturing centraal staat;

  • Je hebt relevante en aantoonbare werkervaring met grootschalige gebiedsontwikkeling (2000 woningen of meer);

  • Je hebt relevante en aantoonbare ervaring met strategisch stakeholdermanagement in een politiek-bestuurlijke context, bij voorkeur rond mobiliteit. Je hebt ervaring met het zelfstandig bij elkaar brengen van partijen met diverse belangen en formaliseren van deze samenwerkingen;

  • Je hebt ervaring met opgavegericht werken;

  • Je bent goed op de hoogte van de landelijke, provinciale en regionale ontwikkelingen in dit vakgebied;

  • Je hebt inhoudelijke/technische kennis in dit vakgebied, tenminste op hoofdlijnen of in de rol van opdrachtgever.


Welke collega zoeken wij?

Als persoon ben je benaderbaar en wek je snel vertrouwen bij mensen. Je werkt proactief en zoekt graag de verbinding op. Je bent goed in staat om netwerken op te bouwen en relaties te onderhouden. Je bent niet vies van de inhoud, maar je excelleert op het proces. Je hebt een (politieke) antenne voor kansen en bent maatschappelijk en bestuurlijk sensitief. Je beschikt over een sterk strategisch vermogen. Je hebt overzicht en weet passende interventies te gebruiken (monitoren, analyseren en adviseren).



Waar kom je te werken?

Je gaat aan de slag als programma-adviseur Middengebied, binnen de Directie Opgaven en Gebiedsontwikkeling voor de opgave Middengebied. Je opdrachtgever is de opgavemanager Middengebied, die integraal verantwoordelijk is voor de ontwikkeling van het Middengebied in brede zin en die leidinggeeft aan het team waar jij onderdeel van uit maakt, evenals het projectteam voor de gebiedsontwikkeling.  

Soortgelijke projecten

+ Bekijk alle projecten