Je kunt je via Gemeenteprojecten alleen als ZZP'er en op persoonlijke titel voor deze freelance (interim) opdracht inschrijven. Belangrijk: ZZP = eenmanszaak of BV met DGA, andere vormen zoals VOF, Stichting, Maatschap, etc. kunnen niet! Het is ook niet de bedoeling rechtstreeks met de gemeente contact op te nemen (dit op uitdrukkelijk verzoek van de gemeenten zelf).

Gemeenteprojecten

Freelance Procesmanager regionaal bedrijventerrein De Peel/Brainport-Oost (zzp)

Geplaatst 28 dec. 2021
Project ID: YIS 9106932
Plaats
Helmond
Uren
18 uur/week
Periode
8 maanden
Start: 1 feb. 2022
Einde: 30 sep. 2022
Tarief
Onbekend

Sollicitatie deadline: 6-02 15:00

Startdatum: zsm

duur project: 8 maanden

Omvang: 18 uur (2 tot 2,5 dag p/w)

Tarief/inschaling: conform schaal 11 positie cao gemeenten

 

Inleiding 

De Peelgemeenten vinden de beschikbaarheid en de nabijheid van een regionaal terrein voor het lokale bedrijfsleven van groot belang. Zodra bedrijven op een lokaal terrein onvoldoende ruimte hebben om verder te groeien, moeten zij kunnen verhuizen naar een regionaal terrein, zonder dat de woon-werk afstand voor werknemers te groot wordt. Bovendien is het vanuit oogpunt van goede ruimtelijke ordening en de kwaliteit van het landschap daarnaast wenselijk om grootschalige bedrijven te clusteren op regionale terreinen en niet verspreid te faciliteren aan de randen van kleine kernen. 

 

Gezamenlijke ambitie 

De Peelgemeenten onderkennen dit gezamenlijke belang en willen zich inzetten voor het ontwikkelen van regionaal bedrijventerrein. Een modern werklandschap dat vraaggericht en complementair aan het huidige aanbod ontwikkeld moet worden. Deze ambitie is verankerd in de Programmering bedrijventerreinen De Peel 2020. 

 

Eerste stap 

Vooruitlopend hierop is vanaf begin 2020 gestart met een eerste stap. Dit betreft een locatiestudie waarbij verkend is welke zoekgebieden in aanmerking komen voor het realiseren van een bedrijventerrein met een omvang van 150 ha bruto. Dit heeft geleid tot een shortlist van locaties. Naar deze locaties dient nader onderzoek gedaan te worden. Daarbij moet dan ook een link gelegd worden met lopende ontwikkelingen en bestaande kaders (zoals Ruimtelijk Afwegingskader De Peel, MIRT, de Ontwikkelstrategie De Peel), met bestaand regionaal/lokaal beleid en nieuwe opgaven en kansen rondom infrastructuur, mobiliteit en landschap. 

 

Draagvlak op meerdere niveaus is van cruciaal belang voor het welslagen van dit majeure project. Ten eerste is in de Peel en Stedelijk Gebied Eindhoven (SGE). Daarnaast zijn er vele andere belanghebbenden te benoemen, zoals Provincie Noord-Brabant, Waterschap en het regionale bedrijfsleven. Het proces volgt het ‘Stappenplan Regionaal Bedrijventerrein De Peel/Brainport Oost’ (zie bijlage). Fase 1 is recent afgerond. Voor fase 2 is er behoefte aan externe procesondersteuning. 

 

Opdracht: uitvoering fase 2 

 Komen tot één of meerdere voorkeurslocatie(s) en bijbehorend grondbeleid 

 Een programma van eisen voor het terrein opstellen 

 Een communicatiestrategie te ontwikkelen en uit te voeren 

 Draagvlak bij alle relevante stakeholders te creëren en te borgen 

 

Taken en verantwoordelijkheden 

 Nadere uitwerking van uitgangspunten, zowel kwantiteit (hectaren) als kwaliteit (aansluitend op de wensen en eisen vanuit de Peel en SGE), resulterend in een Programma van Eisen (thematiek, werkmilieus, infrastructuur/bereikbaarheid, energie, duurzaamheid, etc.) 

 Begeleiden van het verdiepende en verbrede haalbaarheidsonderzoek naar de shortlist op alle ruimtelijke en economische uitgangspunten en randvoorwaarden (o.a. ontsluiting/infrastructuur, relatie met omgeving, positie binnen de markt, vraagontwikkeling etc.), als ook politiek en maatschappelijk draagvlak. Reacties van colleges op de shortlist dienen meegenomen te worden. 

 Strategie voor verwerven/veiligstellen van de mogelijk te betrekken gronden 

 Borging van het bestuurlijk draagvlak bij de gemeenten in Peel (in het bijzonder de gemeenten waar het terrein mogelijk land), SGE, subregio’s in Zuidoost-Brabant en Provincie Noord-Brabant. 

 Nadere duiding geven aan hoe het terrein past binnen het vraaggericht ontwikkelen. 

 Leiden en voorbereiden van de Ambtelijke werkgroep en Stuurgroep Peel-SGE. 

 Sluiten van een intentie-/samenwerkingsovereenkomst met alle relevante stakeholders, inclusief de Provincie Noord-Brabant. 

 

Beoogd eindresultaat De boogde eindproducten in deze fase zijn: 

 Nader haalbaarheidsonderzoek shortlist, leidend tot voorkeurslocatie(s), o.b.v. globale MER procedure. 

 Programma van Eisen (kwantiteit en kwaliteit), inclusief de basis van een organisatie- en exploitatiemodel 

 Strategie grondbeleid (verwervingen, timing en financiële haalbaarheid) 

 Overeenkomst met noodzakelijke partners, over ambitie, uitgangspunten en verantwoordelijkheden. 

 Alle noodzakelijk bestuurlijke afstemming en besluitvorming die voortvloeit uit het bovenstaande. Het is mogelijk dat voor het bovenstaande nog aanvullende inhuur van expertise nodig is. Dat wordt in overleg met de opdrachtgever bekeken. 

 

Na fase 2 volgt een go / no-go besluit. 

 

Kennis en ervaring Voor onze procesmanager(s) vragen wij: 

 Naast affiniteit met bedrijventerreinontwikkeling, ook aantoonbare ervaring als procesmanager in majeure projecten in het ruimtelijk-economisch domein; 

 Gedegen kennis van en ervaring met het uitvoeren van haalbaarheidsonderzoeken, zowel markttechnisch als financieel; 

 Expert in grondbeleid 

 Ruime kennis van Ruimtelijke Ordening, Verkeer & Vervoer en Milieu; 

 Een flinke dosis politiek-bestuurlijk gevoel; 

 Kent de wereld van overheden en bedrijven; 

 Bij voorkeur een actueel netwerk van relevante stakeholdersin de omgeving Zuidoost-Brabant en Provincie Noord-Brabant. 

 

Competenties 

De volgende competenties achten wij van belang: 

 Ambitieus en resultaatgericht; 

 Verbindend tussen relevante stakeholders; 

 Enthousiasmeert en krijgt relevante stakeholders mee in het proces; 

 Creëert kansen en gaat uitdagingen niet uit de weg; 

 Diplomatiek waar nodig c.q. gewenst, maar durft ook te zeggen waar het op staat; 

 Goede communicatieve en redactionele vaardigheden

 

Je kunt je via Gemeenteprojecten alleen als ZZP'er en op persoonlijke titel voor deze freelance (interim) opdracht inschrijven. Het is niet de bedoeling rechtstreeks met de gemeente contact op te nemen (dit op uitdrukkelijk verzoek van de gemeenten zelf).

Soortgelijke projecten

+ Bekijk alle projecten