Gemeenteprojecten
Freelance procescoördinator samenwerken aan veiligheid (zzp)
Duur: start in overleg
Aantal uren: 24 uur
Deadline: 8 augustus 2024 12:00 uur
Schaal: 11
Het Toekomstscenario Kind en Gezinsbescherming streeft naar het organiseren van integrale, systeem- en mensgerichte hulp (0-100), waarbij ondersteuning en bescherming een samenhangend geheel vormen. Dit vereist ingrijpende veranderingen in het huidige systeem, zoals bepaald door de VNG, het ministerie van VWS en het ministerie van J&V. Het regionaal programmateam Toekomstscenario is door de tien gemeenten van Zuid-Holland Zuid aangesteld om de regio voor te bereiden op deze transitie. Dit programma sluit aan op landelijke ontwikkelingen en onderzoekt met lokale gemeenten en betrokken organisaties wat nodig en mogelijk is om deze doelen te realiseren.
Waar kom je te werken?
Als procescoördinator kom je te terecht bij Zorg & Veiligheid. Je werkt nauw samen met de projectleider ‘verstevigen lokale teams’ en de projectleider ‘leeromgeving’ en stem je voorgenomen besluitvorming met hen af om te controleren of dit aansluit op de andere projecten.
Wat ga je doen?
Als procescoördinator Samenwerken aan Veiligheid heb je een tweeledige opdracht:
Opstellen van een samenwerkingsconvenant met de uitvoerende organisaties
Ondersteunen en begeleiden van de pilotgemeenten bij het opstellen van hun pilotplan.
Opstellen van een samenwerkingsconvenant met de uitvoerende organisaties
Voor dit onderdeel zal je nauw samenwerken met de projectleider ‘verstevigen lokale teams’ die verantwoordelijk is voor het opstellen van de samenhangende opdracht. Zij heeft al veelvuldig en uitgebreid gesproken met de betrokken organisaties en zal hun input met je delen. Jouw en haar opdracht zijn nauw met elkaar verbonden waardoor het van belang is om goed af te stemmen en op onderdelen gezamenlijk op te trekken.
Als procescoördinator ben je in staat om de visie en uitgangspunten uit het Toekomstscenario te vertalen naar de regio en samenhang te vinden in de verschillende visies en belangen van de betrokken uitvoerende organisaties. Je gaat op zoek naar overeenstemming en kansen, maar bent ook in staat om partijen te activeren om open te staan voor nieuwe perspectieven. Containerbegrippen die verschillende beelden en verwachtingen oproepen worden concreet gemaakt zodat de betrokkenen elkaar begrijpen. Jouw doel is om gemeenten en uitvoerende organisaties op 1 lijn te krijgen of inzichtelijk te maken welke knelpunten dit belemmeren. Jouw eerste aanspreekpunt zijn de managers van de betrokken organisaties uit het middenkader en de beleidsadviseurs van de tien gemeenten. Zij zijn verantwoordelijk om intern hun afstemming te zoeken op directie en bestuurlijk niveau. Je bent in staat de uitkomst van jouw afstemming met de beleidsadviseurs en het middenkader schriftelijk te verwerken en te presenteren op middenkader en bestuurlijk niveau.
Resultaat
Eind 2024 lever je een samenwerkingsconvenant op waarin duidelijk beschreven staat wat de tien gemeenten en betrokken organisaties gezamenlijk willen bereiken in aanloop naar het Toekomstscenario, welk tijdspad hieraan verbonden wordt en welke bijdragen zij hieraan individueel en gezamenlijk leveren om dit te realiseren. Het samenwerkingsconvenant draagt bij aan regionaal commitment op de opgave om stevige lokale teams te realiseren en in de toekomst te werken met Regionale Veiligheidsteams. Het convenant dient door alle betrokkenen bestuurlijk goedgekeurd en ondertekend te worden. Het convenant vormt de basis voor de samenhangende opdracht. Hierin zal concreet gemaakt worden welke acties, (samenwerkings)afspraken en werkprocessen nodig zijn om het convenant te kunnen realiseren.
Ondersteunen en begeleiden van de pilotgemeenten bij het opstellen van hun pilotplan
De regio is voornemens om drie pilots te ontwikkelen waarin geleerde lessen benut kunnen worden voor regionale uitrol. Als procescoördinator ondersteun je de gemeenten bij het opstellen van hun pilotplan. Dit doe je door samen met hen het doel en beoogde resultaten te bepalen, waarbij je steeds verbinding houdt met de visie en uitgangspunten van zowel het landelijke als regionale programma. De lokale gemeenten zijn verantwoordelijk voor het opzetten, faciliteren, uitvoeren en monitoren van hun pilot, maar jij bent een belangrijke sparringspartner die gemeenten zowel gevraagd als ongevraagd adviseert, maar er ook op toeziet dat de pilot zowel lokaal als regionaal iets oplevert. Hierin is het van belang dat er niet alleen gekeken wordt naar doelstellingen op de lange termijn, maar dat er ook aandacht is voor quick wins waar andere gemeenten en organisaties hun voordeel mee kunnen doen.
Je bepaalt samen met de gemeenten de prestatie indicatoren en maakt afspraken over de monitoring en evaluaties. Hierin stem je af met de projectleider die zich bezighoudt met het creëren van een leeromgeving. Daarnaast ondersteun je bij het komen tot commitment en het opstellen van afspraken met de (regionale) uitvoeringsorganisaties die deelnemen aan de pilot. Je hebt hierin een bemiddelde rol en checkt of de afspraken passen binnen hun wettelijke kader en subsidie- of contractafspraken. Eventuele knelpunten agendeer je bij de accounthouder(s), de projectleiders ‘verstevigen lokale teams’ en ‘leeromgeving’ en de programmamanager.
Resultaat
Eind 2024 zijn er minimaal 2 pilots gestart met of gereed om te starten. Er ligt voor deze pilots een pilotplan waar alle betrokkenen commitment op hebben gegeven en er wordt voldaan aan de voorwaarden om de pilot uit te kunnen voeren. Samen met de betrokken gemeenten, uitvoerende organisaties en het programmateam zijn er afspraken gemaakt over de monitoring en evaluaties.
Wat neem je mee?
Als procescoördinator moet je ervaring hebben met verandermanagement en de vaardigheid bezitten om partijen te activeren voor de noodzakelijke transitie en transformatie. Ook kan je effectief samenwerken met diverse stakeholders om gezamenlijke doelen te bereiken. Verder beschik je over uitstekende communicatieve vaardigheden om de voortgang van de opdracht duidelijk te delen met het programmateam. Het is belangrijk dat je zelfstandig initiatief neemt en indien nodig extra kennis en competenties betrekt om de opdracht succesvol te volbrengen.
Daarnaast heb je:
Minimaal Hbo werk- en denkniveau
Minimaal 3 jaar relevante werkervaring
Ervaring met projectmatig werken