BIZOB

Freelance procesbegeleider gemeenschapshuizen 16 uur (zzp)

Geplaatst 16 mrt. 2024
Project ID: YIS 9153126
Plaats
Heeze, Hybride
Uren
16 uur/week
Periode
5 maanden
Start: z.s.m.
Einde: 1 sep. 2024
Tarief
Onbekend
Uiterste voorsteldatum: 22 mrt. 2024 13:00

Startdatum: zsm

Einddatum; september, mogelijk verlenging nodig ivm uitrol volgende fase

Senior gezocht, iemand met overwicht en kan omgaan met weerstanden

FS 10A, senior, richttarief 85 euro, geen KO

Inhuurdesk zal selectie maken en voorstellen op moment van binnenkomst



Procesbegeleider/adviseur gemeenschapshuizen

Opdracht

Accommodaties zijn van grote waarde om maatschappelijke doelen te bereiken, zoals het gemeenschapsgevoel onder dorpsbewoners te versterken, eenzaamheid te verkleinen en sociale uitsluiting te voorkomen. Een goed functionerend dorpshuis is van iedereen, voor iedereen en door iedereen. Het is daarom dat de dorpshuizen een belangrijke plaats hebben in ons accommodatiebeleid.


Dorpshuizen spelen een belangrijke rol in de realisatie van gemeentelijke beleidsdoelen. Deze zijn gebaseerd op het accommodatiebeleid en het beleidsplan Sociaal Domein, de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), op de zorg voor gezonde inwoners in een gezonde omgeving, het bevorderen van de gemeenschapszin en de sociale cohesie. Er is daarom een goede en solide samenwerking tussen de dorpshuizen onderling en met de gemeente nodig.


Medio 2023 is een onderzoek naar de dorpshuizen uitgevoerd om inzicht te krijgen in hoe te komen tot een bedrijfsvoering waarin er balans is tussen maatschappelijke meerwaarde en kosten. Het onderzoek is verwerkt in een rapport waarin resultaten, bevindingen en conclusies beschreven worden. Gebaseerd op dit onderzoek willen we, in nauwe samenwerking met de dorpshuizen, stapsgewijs via een ontwikkelingstraject een duurzame toekomst voor de dorpshuizen realiseren. In de eerste fase willen we met de dorpshuizen afspraken maken over de inhoudelijke invulling en ambitieniveau, passend binnen de kaders van het gemeentelijk accommodatiebeleid en het onderzoeksrapport. Daarbij is het van belang om een en ander goed te vertalen naar de gemeentelijke begroting, waarbij er samenhang moet zijn tussen de beoogde doelen en de beschikbare financiële middelen. In de tweede fase willen we samen met de dorpshuizen de eerste fase uitwerken waarin de bevindingen in concrete plannen van aanpak/ondernemingsplannen per dorpshuis.


Jouw rol als procesbegeleider

Het is belangrijk om dit traject op een zorgvuldige wijze aan te pakken. We zoeken een zeer ervaren procesbegeleider/adviseur, die bovengenoemd traject kan begeleiden en hier de dorpshuizen en de ambtelijke organisatie kan adviseren. Jouw rol als procesbegeleider is gericht op faciliteren van de samenwerking tussen de gemeente en dorpshuizen en de dorpshuizen onderling. Als procesbegeleider werk je daarbij nauw samen met collega's uit het sociale domein.

Resultaten:

-       Concrete afspraken met de dorpshuizen over de inhoudelijke invulling op basis van het accommodatiebeleid en het beleid in het sociale domein zijn gerealiseerd.

-       De inhoudelijke vertaling /kader is vertaald naar de gemeentelijke meerjaren begroting.

-       De dorpshuizen zijn ondersteund bij het ontwikkelen en eventueel implementeren van plannen van aanpak/ondernemingsplannen.

-       Er zijn procesafspraken gemaakt met de dorpshuizen en gemeente over de monitoring/voortgang en verantwoording van de plannen van aanpak/ondernemingsplannen.

-       Er is een effectieve samenwerking tussen de dorpshuizen onderling tot stand gebracht.

-       Er is voor elk dorpshuis een toekomstperspectief op een evenwichtige exploitatie, waarbij het maatschappelijk rendement in balans is met de kosten. Ook hier willen we duidelijkheid in krijgen en verwachten daar een advies over.

-       De noodzakelijk werkgroep(en) zijn inhericht om te komen tot de bovengenoemde resultaten

Wat vragen wij?

-       Je bent op korte termijn beschikbaar voor 16 uur per week tot september met optie op verlenging van de opdracht.

-       Je hebt aantoonbare ervaring als procesbegeleider met samenlevingsopbouw en maatschappelijk vastgoed met expertise op exploitatie van gemeenschapshuizen.

-       Je hebt ervaring met en kennis van veranderprocessen.

-       Je staat stevig in je schoenen en durft beslissingen te nemen en hebt een proactieve houding.

-       Je hebt ervaring met het werken met vrijwillige besturen

-       Je hebt ervaring met bestuurlijke advisering en beschikt over politiek-bestuurlijke sensitiviteit

-       Je bent communicatief vaardig, resultaatgericht en oplossingsgericht

-       Je weet te verbinden op de relatie én op de inhoud

-       Je bent doortastend met oog en respect voor alle betrokken partijen

-       Twee relevante referenties, die de volgende gegevens bevatten: naam referent, functie, organisatie, e-mailadres en/of telefoonnummer

Soortgelijke projecten

+ Bekijk alle projecten