Je kunt je via Gemeenteprojecten alleen als ZZP'er en op persoonlijke titel voor deze freelance (interim) opdracht inschrijven. Belangrijk: ZZP = eenmanszaak of BV met DGA, andere vormen zoals VOF, Stichting, Maatschap, etc. kunnen niet! Het is ook niet de bedoeling rechtstreeks met de gemeente contact op te nemen (dit op uitdrukkelijk verzoek van de gemeenten zelf).

Gemeenteprojecten

Freelance omgevingsregisseur (zzp)

Geplaatst 27 jun. 2023
Project ID: YIS 9135633
Plaats
Horst, Hybride
Uren
36 uur/week
Periode
6 maanden
Start: 5 jul. 2023
Einde: 1 jan. 2024
Tarief
85 - 105 €/uur
Uiterste voorsteldatum: 4 jul. 2023 14:00

Start zsm

Einddatum 31-12-2023

Uren p week: 32-36 uur

Functieschaal: 11

Tarief: max 105 euro per uur (een senior kandidaat met een passend cv mag zich voorstellen met een passend tarief)

TER INFO! Deze vacature staat weer open. De kandidaten die zijn voorgesteld en op gesprek zijn geweest zijn het niet geworden omdat het profiel van een ervaren vergunningverlener niet voldoende is. De kandidaat die ook ervaring heeft met planologie en inzicht in processen maakt grote kans.


Waar ga je aan de slag?

Horst aan de Maas is qua oppervlak de grootste plattelandsgemeente van Limburg. En er wonen ruim 42.000 inwoners in 16 dorpen. Het gebied is niet alleen groot, maar ook zeer dynamisch en divers. Én de gemeente kent een ondernemende samenleving. Hierdoor vinden er veel ontwikkelingen plaats in zowel het buitengebied als de kernen en bedrijventerreinen. Uiteenlopend van grote ontwikkelingen, zoals de rivierverruiming langs de Maas, de ontwikkeling van Toverland en internationaal paardensportcentrum Grandorse, tot aan de vele kleinere inwonerinitiatieven. De gemeente Horst aan de Maas is ambitieus en maakt onderdeel uit van die ondernemende gemeenschap. We zijn een organisatie met medewerkers die ondernemend zijn en eigenaarschap tonen. We werken samen en denken in mogelijkheden. We moedigen lef en initiatief aan. Samen maken we het verschil!

Wat ga je doen?

Alle vragen en initiatieven (rijp en groen) worden tijdens de intakefase verzameld op één plek: het intaketeam. Dit is hét startpunt voor de behandeling van alle verzoeken. In deze fase staat coördinatie en het bepalen van de wenselijkheid van het initiatief centraal. Deze fase is cruciaal voor het vervolg van de processen. De werkzaamheden van de Omgevingsregisseur beperken zich niet tot alleen de intakefase. Je hebt ook in de informele en formele fase de regie (o.a. zaakmanagement) voor de complexe initiatieven. 

Taken Omgevingsregisseur:

• Coördineert alle binnenkomende vragen, aanvragen, ideeën, initiatieven, etc.. Zaken die niet direct gericht zijn op het realiseren van een concrete vergunningaanvraag worden naar de juiste plek geleid;

• Legt verbindingen tussen zaken die binnenkomen en andere aanvragen of ontwikkelingen binnen de gemeente en neemt dit mee in de behandeling van een aanvraag;

• Beoordeelt of er sprake is van een complexe of eenvoudige aanvraag (gekoppeld aan het te voeren omgevingsgesprek). Complex is niet alleen een juridisch-technische vertaling van een wettekst, maar bevat ook een politiek-bestuurlijke beoordeling (gevoelig, ja of nee);

• De omgevingsregisseur heeft regie op de beoordeling van de wenselijkheid van een initiatief die niet binnen het bestemmingsplan vallen. Regie vindt plaats onder meer richting de backoffice waar de vergunning-specialisten werkzaam zijn (WABO, ruimtelijke ordening, milieu, APV/bijzondere wetten);

• Coördineert op de inhoud: nieuwe beleidsvragen, behoefte aan nieuwe kaders nodig etc. worden gesignaleerd en op de juiste plek in de organisatie gelegd;

• Voor de complexe gevallen voert de Omgevingsregisseur het casemanagement zelf uit;

• Het omgevingsgesprek wordt in principe gevoerd door de initiatiefnemer zelf. Indien gemeentelijke belangen in het spel zijn, vertegenwoordigt de Omgevingsregisseur de gemeente via een procesrol in het omgevingsgesprek. Hij/zij coördineert dan ook de inhoudelijke inbreng vanuit de ‘backoffice’ (met specialisten op het gebied van bouw, ruimtelijke ordening, milieu en APV/bijzondere wetten).

Hoe ziet het team er uit?

De Omgevingsregisseur is een nieuwe functie in het team Omgeving binnen onze gemeente. Het team valt onder het Cluster Ruimte, waar naast het team Omgeving ook de teams Economie en Gebiedsontwikkeling en Openbare Werken deel van uitmaken. Team Omgeving pakt alle processen voor vergunningen met betrekking tot de fysieke leefomgeving op en handelt ze af. Het team speelt hierdoor een belangrijke rol in de dienstverlening aan onze inwoners en bedrijven. Ook speelt het team een belangrijke rol in de werkzaamheden van de andere teams van Cluster Ruimte. Als de processen en dienstverlening vanuit het team Omgeving goed zijn georganiseerd, heeft het gehele Cluster, maar vooral onze inwoners en ondernemers, daar baat bij.


De rol van de overheid verandert. Bij onze inwoners en ondernemers zijn afgelopen jaren andere verwachtingen van de gemeente ontstaan. Ook bestuurlijk / politiek gezien worden er andere dingen verwacht van de ambtelijke organisatie ten opzichte van het verleden. Een gemeente die actief communiceert en faciliteert en handelt naar het doel achter wet- en regelgeving, niet alleen naar de letter van de wet. Daarnaast gaan veranderingen steeds sneller; dit vraagt om meer flexibiliteit, nog integraler werken en tussentijdse evaluatie en bijstelling van beleid. De komst van de Omgevingswet ligt in het verlengde hiervan. Al deze veranderingen vragen om een doorontwikkeling van het cluster Ruimte en het team Omgeving in het bijzonder. 



Wat is je achtergrond?

  • Je bent een generalist met een brede blik, die integrale afwegingen kan maken.

  • Je hebt gevoel voor bestuurlijke en politieke verhoudingen.

  • Je hebt een sterke persoonlijkheid en staat voor je zaak, waarbij je oog blijft houden voor de politieke en maatschappelijke context en in staat bent om hierin mee te bewegen en mee te denken.

  • Boven alles ben je in staat om mensen mee te nemen met een goed onderbouwd verhaal en vind je het leuk om complexe zaken aan te pakken en verder te brengen.


Verder:

• Heb je een WO werk- en denkniveau;

• Beschik je over een relevant diploma tenminste op Hbo-niveau;

• Beschik je over aantoonbare ervaring met vergunningverlening c.q. het begeleiden van vergunningprocedures binnen het ruimtelijk domein (WABO, bouw, ruimtelijke ordening en/of milieu);

• Je hebt ruime ervaring als casemanager.


Ten slotte:

• Ben je ondernemend en denk je in mogelijkheden;

• Voel je je verantwoordelijk en toon je eigenaarschap;

• Beschik je over een goed analytisch vermogen;

• Ben je klant- en kwaliteitsgericht;

• En beschik je over goede mondelinge en schriftelijke vaardigheden

Soortgelijke projecten

+ Bekijk alle projecten