Je kunt je via Gemeenteprojecten alleen als ZZP'er en op persoonlijke titel voor deze freelance (interim) opdracht inschrijven. Belangrijk: ZZP = eenmanszaak of BV met DGA, andere vormen zoals VOF, Stichting, Maatschap, etc. kunnen niet! Het is ook niet de bedoeling rechtstreeks met de gemeente contact op te nemen (dit op uitdrukkelijk verzoek van de gemeenten zelf).

Gemeenteprojecten

Freelance omgevingsmanager regionale energiestrategie (RES) Alblasserwaard (zzp)

Geplaatst 12 okt. 2023
Project ID: YIS 9141052
Plaats
Gorinchem, Hybride
Uren
36 uur/week
Periode
6 maanden
Start: z.s.m.
Einde: 11 apr. 2024
Tarief
Onbekend
Uiterste voorsteldatum: 3 nov. 2023 15:00

Startdatum: Z.s.m.

Duur van de opdracht: 6 maanden met kans op verlenging

Uren per week; 24-36



Bij het regioteam van RES Alblasserwaard wacht een uitdagend scala aan taken. Een grote uitdaging vormt de verkenning tot het vaststellen en tot ontwikkeling brengen van nieuwe windlocaties in de regio. Daarnaast werken we aan slimme oplossingen voor netcongestie, de uitvoering van een ambitieus zon-op-dak programma, energiebesparing en innovatie in de energietransitie.



Ben jij een omgevingsmanager met een sterk strategisch inzicht en een passie voor het realiseren van wind- en zonne-energie? Ben je politiek sensitief en gedreven om te werken in een complex stakeholderveld? Heb je bewezen ervaring in het schrijven van heldere en diplomatieke bewonersbrieven, persberichten en raadsvoorstellen? Voor de RES Alblasserwaard, die de gemeenten Gorinchem en Molenlanden, de provincie Zuid-Holland en het waterschap Rivierenland omvat, zijn we op zoek naar een proactieve en daadkrachtige omgevingsmanager met sterke communicatieve vaardigheden.

Functieomschrijving:


Als omgevingsmanager ben je de verbindende schakel tussen het RES-team, de afdelingen communicatie van de RES-partners en de bewoners en belanghebbenden van de energietransitie in de Alblasserwaard.

Je streeft naar een constructieve en transparante relatie met lokale gemeenten, de provincie, het waterschap en andere relevante stakeholders. Hoewel je veel bezig bent met communicatie in strategische en uitvoerende zin, gaat jouw rol verder dan dat;je draagt actief bij aan het waarborgen van een evenwichtige uitvoering van het RES-proces.

Je houdt rekening met de belangen en zorgen van belanghebbenden, bevordert samenwerking en zoekt naar win- winoplossingen. In de komende periode zal het winddossier dominant zijn in de RES en in jouw werkzaamheden als omgevingsmanager. Jij krijgt energie van dit maatschappelijk ingewikkelde onderwerp en steekt je handen uit je mouwen om qua omgevingsmanagement en communicatie te doen wat nodig is om dit proces tot een goed einde te brengen. Daarin werk je nauw samen met de projectleider wind en de verdere RES-organisatie.

Jouw werkzaamheden omvatten:


  • Het produceren van uitstekende schriftelijke communicatie in de vorm van bijvoorbeeld pers- en nieuwsberichten en bewonersbrieven.

  • Het nauw samenwerken met de communicatiemedewerkers en accounthouders van de betrokken organisaties.

  • Het bijdragen aan de organisatie van persgesprekken en bewoners- en stakeholdersbijeenkomsten

  • Het coördineren en ondersteunen van de uitvoering van participatieprocessen, inclusief het opstellen van communicatieplannen en de uitvoering van effectieve communicatiemiddelen. Voor het participatieproces van de windverkenning is een extern bureau ingeschakeld.

  • Het leveren van input voor de ontwikkeling van hulpmiddelen voor communicatie en omgevingsmanagement en tools die de RES ondersteunen, zoals kernboodschappen, visualisaties en huisstijlonderdelen.

Je maakt deel uit van het ambtelijke RES-team, dat wordt geleid door de RES-coördinator. Voor de windverkenning sta je onder aansturing van de projectleider wind. Het RES-team biedt advies en inhoudelijke uitwerking voor het proces en het uitvoeringsprogramma. De stuurgroep RES, waarin je als omgevingsmanager deelneemt, geeft bestuurlijke sturing aan het RES-team.

Achtergrond:


In de zomer van 2021 hebben de volksvertegenwoordigingen van de regio Alblasserwaard de RES Alblasserwaard 1.0 vastgesteld. Dit document, tot stand gekomen in samenspraak met lokale en regionale overheden en maatschappelijke belanghebbenden, schetst hoe de regio Alblasserwaard 0,32 TWh aan duurzame elektriciteit kan realiseren. Daarnaast werken we aan energiebesparing, netprogrammering, energieopslag en innovatie, met een sterke focus op coproductie van resultaten met stakeholders. De opgave is inhoudelijk complex en organisatorisch uitdagend. 2023 en 2024 staan in het teken van de uitvoering van een ambitieus zon-op-dak programma en het onderzoeken van alternatieve locaties voor windturbines. Daarnaast zal een aanpak moeten worden ontwikkeld om bedrijven te helpen die in hun verduurzamings-, verplaatsings- of uitbreidingswens worden beperkt door netcongestie.



Must haves:


- Sterke communicatieve vaardigheden, zowel mondeling als schriftelijk.

- Levert snel en kwalitatief hoogwaardig werk, ook onder tijdsdruk.

- In staat om effectief samen te werken. Weet wanneer hulp te vragen en afstemming te

hebben.

- Kennis van thema's als energietransitie, klimaatverandering en/of duurzaamheid.

- Is maatschappelijk en politiek sensitief en in staat om te navigeren in een politieke context.

- Houdt te allen tijde het grotere plaatje en de RES-samenwerking als geheel in het oog.

- Aantoonbare ervaring met communicatie en/of omgevings-/stakeholdermanagement.

- Ervaring met werken op het regionale schaalniveau is een pre.

- Ervaring met werken in/aan een RES is een pre.

Soortgelijke projecten

+ Bekijk alle projecten