Je kunt je via Gemeenteprojecten alleen als ZZP'er en op persoonlijke titel voor deze freelance (interim) opdracht inschrijven. Belangrijk: ZZP = eenmanszaak of BV met DGA, andere vormen zoals VOF, Stichting, Maatschap, etc. kunnen niet! Het is ook niet de bedoeling rechtstreeks met de gemeente contact op te nemen (dit op uitdrukkelijk verzoek van de gemeenten zelf).

Gemeenteprojecten

Freelance omgevingsmanager (zzp)

Geplaatst 28 apr. 2023
Project ID: YIS 9132897
Plaats
Waddinxveen, Hybride
Uren
40 uur/week
Periode
6 maanden
Start: 1 jun. 2023
Einde: 1 dec. 2023
Tarief
Onbekend
Uiterste voorsteldatum: 8 mei 2023 12:00

Startdatum: zsm

Duur opdracht: 6 maanden met optie op verlenging ( deze rol staat ook open voor een vaste medewerker, het kan zijn dat iemand korter op opdracht zit als er een eigen medewerker is gevonden voor de 6 maanden om zijn).

Aantal uren per week: 28-32

Schaal: 10a (gemeente cao).

Let op: Deze vacature werkt met een deadline, op dag van sluiting worden CV's doorgezet naar manager ivm meivakantie.

Gaat jouw hart sneller kloppen van duurzaamheid? En ben jij in een ster in het samenbrengen en enthousiasmeren van inwoners? Wil jij meehelpen om de duurzaamheidstransitie in Waddinxveen in gang te zetten? Dan zoek wij jou!

 Jouw missie

In Waddinxveen zetten we mooie stappen op alle duurzaamheidstransities. Voor de transitie naar een groene leefomgeving hebben we een meerjarig Groene Tuinen project gestart. En om alle huizen aardgasvrij te krijgen zijn we het project eerste aardgasvrije buurt begonnen. We willen inwoners faciliteren om deze beweging te maken. Daarom zoeken we een omgevingsmanager die voor deze twee projecten aan de slag gaat om inwoners in hun kracht te zetten, hen met elkaar te verbinden en hen daarin te faciliteren. Zo kunnen zij zelf en met elkaar de slag maken naar een duurzame samenleving. We willen continu tractie genereren, zodat de transitie langzaam maar zeker als een olievlek groeit.

 

Als omgevingsmanager ben jij de aanjager van dit proces in Waddinxveen. De basis is ons eigen gedachtengoed ‘Bouwen aan De Beweging’ met zijn fundament in de sociale innovatie theorie. Je werkt van daaruit doelgericht aan de groei van het aantal betrokken inwoners. Voor het Groene Tuinen project ligt jouw focus op het bouwen aan een community. Voor de startbuurt ligt jouw focus op een concrete participatie-aanpak voor huurders van woningcorporatie en eigenaren in een VvE-constructie. Je werkt gestructureerd aan het betrekken en activeren van inwoners.

 

In je werk ga je de leefwereld van mensen verbinden met de ambities die zijn opgesteld; landelijk en binnen Waddinxveen. Natuurlijk zorg je voor een strategie met bijbehorende plannen. Maar het liefst ga je actief de straat op in gesprek met inwoners en bouw je aan de beweging. De twee projecten waaraan je werkt zijn breed en veelzijdig. Je kan er dus al je kennis en creativiteit in kwijt. We willen de slag maken van meerjarige vastomlijnde plannen naar kort cyclische iteratieve methoden van testen van ideeën en die daarna door ontwikkelen of verder breder uitrollen.

Wat doe je concreet?

  • je zorgt ervoor dat de offline community wordt opgezet, doorontwikkeld en geoperationaliseerd. Je zorgt ervoor dat je samen met stakeholders tot uitvoering komt. De gemeente wordt onderdeel van communities, maar blijft geen trekker;

  • je stelt een participatiestrategie en plannen op voor de huurders van de Wooncorporatie en VVE-eigenaren en je voert deze uit;

  • je creëert betrokkenheid bij inwoners door relevante content te ontwikkelen (of te delen) en een dialoog op te zetten tussen doelgroepen. Je integreert ons gemeentelijk participatie platform Waddsup in jouw aanpak en middelen;

  • je houdt inwoners, medewerkers en andere stakeholders op de hoogte van inhoudelijke ontwikkelingen via uitingen op de social media kanalen van de organisatie;

  • naast het samenwerken met inwoners heb je contact met diverse interne en externe partners, zoals de andere programmateams en landelijke platforms. Je stemt initiatieven op elkaar af en zorgt voor samenhang tussen communities.

Met wie ga je werken?

Als omgevingsmanager word je onderdeel van de afdeling Ruimte en het transitieprogramma Duurzaamheid. Binnen dit programma wordt gewerkt aan de Energietransitie (opwek van schone warmte en elektriciteit, wijkaanpakken aardgasvrij, gemeentebrede aanpak gericht op isoleren en besparen). Maar ook aan circulariteit voor inwoners en ondernemers. En natuurlijk aan verdere vergroening van de leefomgeving als onderdeel van de transities Klimaatadaptatie en Biodiversiteit. 

Je wordt onderdeel van de projectteams Groene Tuinen en Starbuurt Aardgasvrij. Hierin zitten de o.a. kwartiermakers, de projectleiders en onze communicatiespecialist. Daarnaast werk je nauw samen met de beleidsadviseur Klimaatadaptatie en Biodiversiteit. De lijnen met bestuur zijn kort. Je hebt regelmatig rechtstreeks overleg met de portefeuillehouder.

 

Wie ben je?

Je staat graag in verbinding met anderen. Je gaat gemakkelijk nieuwe connecties aan en je bent bovenmatig geïnteresseerd in wat mensen drijft. Je werkt doelgericht aan het vergroten van ons netwerk met inwoners en doorziet snel welke middelen je kunt inzetten om inwoners te activeren. Op natuurlijke wijze weet je het vertrouwen van anderen te winnen. Je bent omgevingsbewust en bestuurlijk sensitief, wat maakt dat je op het juiste moment de juiste stakeholders betrekt. Je bent een daadkrachtige zelfstarter en je neemt initiatief, je bent creatief en je kunt goed omgaan met ruimte voor eigen interpretatie. Tegelijkertijd weet je ook jouw weg te vinden in de vastgestelde kaders en protocollen waarmee de gemeente werkt.

 

Daarnaast beschik je over:

  • minimaal hbo werk- en denkniveau;

  • ervaring met het opzetten van netwerken;

  • minimaal 3 jaar werkervaring als omgevingsmanager en/of participatiespecialist in de afgelopen 5 jaar;

  • methodische kennis van en ervaring met draagvlakontwikkeling en participatie;

  • zowel mondeling als schriftelijk goede communicatieve vaardigheden en een goede beheersing van de Nederlandse taal.

  • Het is een pre als je in Waddinxveen of omstreken woont.

 

Doorontwikkeling

Het transitieprogramma Duurzaamheid is continu in ontwikkeling. Het betekent dat we nu een takenpakket ontwikkelen, maar in de toekomst niet weten hoe ons taakveld er dan uitziet. We zetten in op bouwen aan de beweging, dus met de ontwikkeling daarin, verandert ook onze rol en daarmee mogelijk ook jouw rol. Jouw doorontwikkeling is vakinhoudelijk, maar ook thematisch.


(De inhuurdesk van Waddinxveen zal een pre employement screening uitvoeren als je deze opdracht gegund krijgt (en alle administratie regelen voor contractering). De kosten hiervan, exclusief de kosten voor de VOG, bedragen € 20,57 incl btw.)


Soortgelijke projecten

+ Bekijk alle projecten