Je kunt je via Gemeenteprojecten alleen als ZZP'er en op persoonlijke titel voor deze freelance (interim) opdracht inschrijven. Belangrijk: ZZP = eenmanszaak of BV met DGA, andere vormen zoals VOF, Stichting, Maatschap, etc. kunnen niet! Het is ook niet de bedoeling rechtstreeks met de gemeente contact op te nemen (dit op uitdrukkelijk verzoek van de gemeenten zelf).

Gemeenteprojecten

Freelance makelaar project vluchtelingen (zzp)

Geplaatst 29 aug. 2022
Project ID: YIS 9119960
Plaats
Eindhoven, Noord-Brabant
Uren
24 uur/week
Periode
7 maanden
Start: 5 sep. 2022
Einde: 31 mrt. 2023
Tarief
Onbekend
Uiterste voorsteldatum: 1 sep. 2022 14:00

Startdatum zo snel mogelijk

Einddatum 31-3-2023

Richttarief 50,-

Uren per week: 36 uur


 

Het registreren en doorverwijzen van vluchtelingen naar een nieuwe locatie is een precair proces. Er komen veel dingen bij kijken die erg tijdsintensief zijn. De landelijke verwachting is dat de instroom nog altijd vele malen groter is dan de uitstoom. De regio met zich bewust zijn van het feit dat er zich een continue stroom van vluchtelingen zich zal blijven aandienen die onderdak nodig hebben. 


 

Randvoorwaarden:

Belangrijk om bij stil te staan is dat we werken met mensen die uit oorlogsgebied komen en onze taal/Engels niet of nauwelijks spreken. We hebben heel vaak een tolk nodig en willen de vluchtelingen altijd als mensen behandelen. Dit kost in alle gevallen tijd.

Alle onderstaande beschreven werkzaamheden lopen tegelijkertijd en lopen door elkaar heen. Een kleine wijziging qua vluchteling of locatie kan een groot effect hebben op veel verschillende lopende zaken.


 

Proces



 

Registratie

Nieuwe mensen op Microlab registreren

Continue ad hoc schakelen wanneer vluchteling zich melden, er is geen sprake van vaste tijdstippen; ze komen op alle momenten van de dag.

Zoeken naar locaties waar vluchtelingen zouden kunnen verblijven.

Lijst actuele bezetting zijn vaak niet kloppend door o.a.: vluchtelingen die vertrekken zonder dit door te geven, er zijn vele overdrachten tussen bijvoorbeeld de start van het proces; beveiliging en HUB Springplank onderling.

Vluchtelingen met beperkte documentatie > meer informatie uitvragen > uitzoeken naar wie of wat door te verwijzen. Dit vraagt om een proces dat sluitend is.


 

Contact met gemeenten/locaties

Potentiële locaties uitvragen: actuele status, informatie over locatie tot slaapkamerniveau, datum operationeel en tijdstip waarop vluchtelingen kunnen worden ontvangen. Sparren/adviseren met gemeenten over type opvanglocaties, indeling en inrichting van de locaties.

Monitoren locaties: groot verschil tussen gemeenten wat betreft communicatie. Veel wijzigingen worden niet of last-minute doorgegeven. Voorbeeld: vluchtelingen zijn al ingelicht, datum opening locatie blijkt niet gehaald te worden, alles moet geannuleerd worden en we moeten een nieuwe locatie vinden voor deze mensen.

Nacontrole actuele bezetting opvanglocaties. Voorbeeld: grote opvanglocatie in Eindhoven waar iedere dag wijzigingen plaatsvinden met betrekking tot bezetting. Dit moeten we dus dagelijks aanpassen en actief navragen wegens gebrekkige administratie op de opvanglocatie (o.a. noodzakelijk voor leefgeld).


 

Matching

Per individu/familie. Continu schakelen om tot beste match te komen voor alle vluchtelingen die tegelijkertijd geplaatst moeten worden.

Moeilijk te plaatsen: medische aandoening, huisdieren, zuigelingen, handicap.

Veel vluchtelingen willen/moeten op een specifieke locatie/in een gemeente geplaatst worden door: werk, familie, school.

Beschikbare locaties zijn lang niet altijd geschikt voor de vluchtelingen die we op dat moment moeten doorplaatsen. Er zijn locaties perfect geschikt voor (grote) gezinnen of juist voor volwassenen. De instroom blijft toch telkens een verrassing wat het moeilijk maakt om goede matches te maken.

Gemeente/opvanglocatie doorgeven reserveringslijst met personalia.

Vluchtelingen inlichten met de informatie die we hebben.

Verwachtingspatroon vluchtelingen gecreëerd door onderling contact tussen vluchtelingen én door de Nederlandse levensstandaard. Voorbeelden verwachtingen: eigen huis/keuken/badkamer.

Managen verwachtingspatroon vaak alleen mogelijk door langdurige gesprekken met de vluchtelingen.

Last-minute ‘verrassingen’ waarbij een match niet door kan gaan en we opnieuw moeten beginnen waardoor alle gemaakte afspraken geannuleerd moeten worden. Voorbeelden: blijkt ineens een hond bij het gezin te horen, aanwezige opa is ziek, familieruzies of de locatie blijkt al gevuld door de gemeente zelf.


 


 

Vervolg procedure


 

1. Plaatsen/van A naar B

Uitzoeken of een taxi nodig is (samenstelling gezin, veel of bijzondere bagage, eigen vervoer).

Taxicentrale bellen.

Vluchtelingen en gemeente inlichten over tijdstip.

Wanneer taxi er is, zorgen dat vluchtelingen daadwerkelijk in de (goede) taxi stappen. Helpen met bagage en kinderen.


 

2. TakeCarebnb

Vluchtelingen tijdens registratie inlichten wat TakeCarebnb inhoudt (lees: soms overtuigen omdat ze moeilijk in GOO te plaatsen zijn).

In overleg doorsturen naar collega's TakeCarebnb.

Incidenteel matchingsgesprekken begeleiden.

Eventuele plaatsing blijven monitoren totdat de plaatsing definitief is.


 

Particuliere opvang

De eerder beschreven handelingen (incl. knelpunten) zijn ook van toepassing op het proces van particuliere opvang. Hieronder een aantal werkzaamheden die daarnaast specifiek behoren tot het proces van particuliere opvang:

Continue ad hoc schakelen wanneer mensen binnenkomen die geregistreerd moeten worden.

Bellen met gastgezinnen om actuele status te controleren.

De doorgegeven einddatum waarop de vluchteling moet vertrekken bij het gastgezin is vaak onhaalbaar voor ons door een gebrek aan opvanglocaties. Hiervoor moet geschakeld worden met het gastgezin om begrip te vragen en mee te denken om uitstel mogelijk te maken.

De doorgegeven einddatum blijkt vaak verschoven te worden zonder ons hierover in te lichten. Hierdoor zijn vaak al dingen in gang gezet die uiteindelijk nog niet nodig blijken te zijn.

Bellen met gastgezinnen bij aanbod nieuwe locatie. Zij moeten de vluchtelingen inlichten, rekening houden met mensen die werken etc. Gaan vaak meerdere belletjes overheen, inclusief wachten op terugkoppeling.

Bellen met gastgezinnen/vluchtelingen exacte datum & tijdstip doorgeven aankomst nieuwe locatie.

Telefoontjes/mails beantwoorden van gastgezinnen/vluchtelingen/instanties over vluchtelingen die wachten op een nieuwe opvanglocatie.


 

Herplaatsingen

Vluchtelingen in uiterste gevallen herplaatsen op basis van medische en ernstig discriminerende gronden.

Samen met gemeenten/opvanglocaties ernst van de zaak uitzoeken. Voorbeeld: bij herplaatsing van een gezin in Eindhoven zijn betrokken: gemeente, woningbouwcorporatie Trudo, locatiebeheer NEOS, uitvoeringsorganisatie sociaal domein WijEindhoven. Wij als makelaars fungeren als verbindende factor waardoor we continue met iedereen schakelen.

Nieuwe passende match maken. Doordat deze mensen moeilijk te plaatsen zijn en we weinig locaties hebben is dit heel erg tijdrovend.

Continue afstemmen met gemeenten/opvanglocaties/vluchtelingen over eventuele herplaatsing.

Bijzonderheden zoals meeverhuizen meubilair van de vluchteling: mag dit mee, wie vervoert dit, wie betaalt dit. Heel tijdrovend.


 


 

Probleemgevallen

Gebrek aan protocol: bij ieder nieuw "probleemgeval" uitzoeken bij wie of waar we moeten zijn.

Mensen met hoge eisen zonder recht van spreken. Komen bijvoorbeeld terug van een opvanglocatie nadat veel tijd is geïnvesteerd in het registreren, matchen en plaatsen. Vluchtelingen moeten ingelicht worden dat ze geen keus hebben en evt. Moeten vertrekken. Gemeenten/opvanglocaties up-to-date houden.

Getraumatiseerd: heeft meer aandacht nodig bij registratie en plaatsing (en mogelijk herplaatsing).

Medisch: afstemmen met GGD Health check over evt. Medicatie, doktersafspraken in combinatie met doorplaatsingen.

Drugs- en alcoholgebruik: signalen doorgeven/afstemmen met GGD/gemeenten/opvanglocaties.

Discriminatie: signalen doorgeven/afstemmen met gemeenten/opvanglocaties en mogelijk herplaatsen.

Geweld: beveiliging en/of politie inschakelen. Signalen doorgeven/afstemmen met gemeenten/opvanglocaties en mogelijk op straat zetten.


 

Allerlei vragen ter plaatse

Veel vluchtelingen die hier ooit zijn aangekomen zien Microlab als basis, komen terug bij ons voor allerlei vragen. Wij zoeken uit waar ze verder geholpen kunnen worden en sturen ze vervolgens door. Dit verschilt van een niet-werkende vaatwasser op de opvanglocatie tot vragen over leefgeld of werk.

Diverse instanties (vrijwilligersorganisaties, uitzendbureaus etc.) die niet weten waar ze terecht moeten, komen ook naar Microlab. Wij zoeken uit waar ze verder geholpen kunnen worden en sturen ze vervolgens door.


 

Administratie en teamoverleg

Gezamenlijke dag-start.

Overleggen zowel intern als extern.

Terugkoppeling van externe overleggen (projectgroep, werkgroep etc.).

Contact landelijk

Dagelijks cijfers aanleveren

Mogelijke herplaatsingen

Overige vragen beantwoorden

Administratief alles verwerken en overzichtelijk houden in een niet optimaal/efficiënt systeem.

Implementeren en verbeteren systemen waar mogelijk. Moet vaak in afstemming met bijv. Gemeente, ICT-afdeling.

 

Soortgelijke projecten

+ Bekijk alle projecten