Je kunt je via Gemeenteprojecten alleen als ZZP'er en op persoonlijke titel voor deze freelance (interim) opdracht inschrijven. Belangrijk: ZZP = eenmanszaak of BV met DGA, andere vormen zoals VOF, Stichting, Maatschap, etc. kunnen niet! Het is ook niet de bedoeling rechtstreeks met de gemeente contact op te nemen (dit op uitdrukkelijk verzoek van de gemeenten zelf).

Gemeenteprojecten

Freelance kwartiermaker Schaalsprong 2040 (zzp)

Geplaatst 13 apr. 2022
Project ID: YIS 9113095
Plaats
Helmond
Uren
24 uur/week
Periode
8 maanden
Start: 1 mei 2022
Einde: 31 dec. 2022
Tarief
Onbekend

Sollicitatie deadline: 21-4-2022 13:00

Startdatum inzet: 1-5-2022

Einddatum inzet: 31-12-2022

Uren per week: 24,00

 

De Brainportregio is één van de mainports van Nederland. Een unieke regio op het gebied van innovatieve maakindustrie, maar ook uniek vanwege de intensieve samenwerking tussen bedrijfsleven, overheden en kennisinstellingen. De economie groeit bovengemiddeld en deze groei zal, volgens de prognoses, komende jaren stevig doorzetten. Voor Nederland is het belangrijk om deze groei vast te houden. Om dit als regio te kunnen faciliteren, zijn een aantal fundamentele keuzes nodig. 

 

Een schaalsprong op het gebied van stedelijkheid, aantrekkelijke voorzieningen en bereikbaarheid is nodig om voldoende talenten, investeerders en bedrijven naar de regio te trekken.

 

Helmond neemt, als tweede centrumstad, een centrale plek in binnen de regio. Een positie die zij willen behouden. Daarmee staat ook Helmond voor een schaalsprong richting 115.000 inwoners en 60.000 banen in 2040. Dit alles wel onder de voorwaarde van een duurzame ontwikkeling. Dus een gebalanceerde groei, waarbij zowel de economische als zeker ook ecologische en sociaal maatschappelijke aspecten gelijk op gaan.

 

Hierbij wordt ingezet op het creëren van aantrekkelijke, gemengde woonwerkmilieus dichtbij stedelijke voorzieningen. Hierbij moet ook de kwantiteit en kwaliteit en het onze voorzieningen versterkt worden. Op het gebied van duurzaamheid, de mobiliteitstransitie en ook de digitale transformatie valt nog veel te winnen. De schaalsprong wordt tegelijkertijd gebruikt om ook een aantal andere grote opgaven aan te pakken, zoals tegengaan tweedeling, de klimaattransitie en ook de energietransitie.

 

In het Bestuurlijk Overleg MIRT (BO-MIRT) van november 2020, zijn afspraken gemaakt tussen regio, provincie en Rijk over een onderzoeks- en maatregelenpakket dat de aankomende jaren verder wordt uitgewerkt ter versterking van de positie van Brainport. Een eerste opzet voor de ontwikkelvisie Helmond is inmiddels nagenoeg gereed en zal ook opgenomen worden in de Omgevingsvisie Helmond.

 

De schaalsprong, waarvoor ze staan, vraagt veel. Van de stad, maar ook van de gemeentelijke organisatie. Alvorens er wordt toegewerkt naar definitieve beslismomenten, waar de fysieke uitwerking van de schaalsprong wordt vastgesteld, wil gemeente Helmond graag in kaart brengen wat er nodig is om er helemaal klaar voor te zijn, als ook hoe de ze de impact in kaart gaan brengen en wat de gevolgen voor de organisatie zijn.

 

De functie valt onder de afdeling Strategie & Bestuur en de kwartiermaker zal onderdeel worden van het cluster Strategisch Programmamanagement. 

 

Opdracht en resultaten

·        Je vertegenwoordigt Helmond in de voor de schaalsprong relevante overleggen met externe partners in de regio, bij de provincie en het rijk;

·        Je bent eerste aanspreekpunt en adviseur voor de directie en het bestuur;

·        Je bent verantwoordelijk voor de verdere uitwerking van de concept-ontwikkelvisie Schaalsprong Helmond 2040;

·        Inhoudelijk bestaat de opdracht uit een uitwerking van deze opgave in een heldere programma-aanpak, waarbij de volgende onderdelen uitgewerkt zijn:

o  De inhoudelijke structuur van de schaalsprong: welke onderdelen zitten hierin en hoe wordt de onderlinge samenhang geborgd en ook de samenhang met de overige relevante beleidsterreinen van de gemeente;

o  De benodigde, interne organisatiestructuur;

o  Een globale planning: welke onderwerpen moeten op korte, middellange en lange termijn opgepakt worden;

o  Een begroting voor de financiële middelen (korte termijn met een doorkijk);

o  De manier waarop het college en de raad betrokken wordt;

o  Een participatieaanpak met de stakeholders in de stad (gebaseerd op het nieuwe participatiebeleid).

 

Je profiel

Voor deze schaalsprong zoeken we een ervaren kwartiermaker die in staat is dit complexe programma op te zetten. Je beschikt over

·        HBO/WO-niveau

·        ruime ervaring met het opstellen van complexe programma’s

 

Je bent daarnaast een

·        netwerker die snel de weg weet in de regio en ook landelijk

·        verbinder vanuit natuurlijk leiderschap binnen het team maar ook de rest van de organisatie

Uiteraard heb je

·        gevoel voor politiek-bestuurlijke verhoudingen

·        goede adviesvaardigheden en proceskwaliteiten

·        goede schriftelijke en communicatieve vaardigheden

Soortgelijke projecten

+ Bekijk alle projecten