Je kunt je via Gemeenteprojecten alleen als ZZP'er en op persoonlijke titel voor deze freelance (interim) opdracht inschrijven. Belangrijk: ZZP = eenmanszaak of BV met DGA, andere vormen zoals VOF, Stichting, Maatschap, etc. kunnen niet! Het is ook niet de bedoeling rechtstreeks met de gemeente contact op te nemen (dit op uitdrukkelijk verzoek van de gemeenten zelf).

Gemeenteprojecten

Freelance kwartiermaker/opgavemanager nieuwkomers (zzp)

Geplaatst 31 mei 2024
Project ID: YIS 9158894
Plaats
Lansingerland
Uren
36 uur/week
Periode
6 maanden
Start: 17 jun. 2024
Einde: 27 dec. 2024
Tarief
Onbekend
Uiterste voorsteldatum: 5 jun. 2024 14:00

Duur: 5 tot 6 mnd met optie op verlengen

Uren: 36 per week

Richttarief: open obv functieschaal 13

Gemeente Lansingerland

Startdatum inzet: 17-6-2024

Einddatum inzet: 27-12-2024



Lansingerland werkt aan de huisvesting en voorzieningen voor statushouders, asielzoekers en ontheemde Oekraïners, ook wel de opgave nieuwkomers genoemd. Lansingerland heeft een taakstelling voor het huisvesten van 200 statushouders en het opvangen van 446 asielzoekers en 300 ontheemde Oekraïners. Naast deze doelgroepen hebben we ook huisvestingsvraagstukken voor arbeidsmigranten en ander urgent woningzoekenden, zoals jongeren. Vanwege de raakvlakken tussen deze taken en vanwege de verdeling van schaarse ruimte, voorzieningen en middelen, is het belangrijk om een totaaloverzicht te hebben en vanuit het totaaloverzicht te sturen op de richting, inrichting en uitvoering van deze taken. Daarom zoeken we voor Lansingerland voor de komende maanden een kwartiermaker/opgavemanager nieuwkomers.


Welke uitdaging bieden wij

Op dit moment werken we aan de verschillende onderdelen van deze opgave, maar doen dat nog niet vanuit een totaaloverzicht en vanuit integraliteit. Dat vinden we belangrijk en urgent. In de eerste maanden ligt daarom de focus op het kwartiermaken van deze opgave en zorg je ervoor dat de organisatie in de steigers komt te staan. Tegelijkertijd werk je met je team aan de realisatie van het maatschappelijk resultaat, namelijk de huisvesting en voorzieningen voor deze doelgroepen in Lansingerland.


Je gaat de opgave richten, inrichten en verrichten aan de hand van onderstaande opdrachten:

1. Richten: het adviseren over en voorbereiden van de benodigde besluitvorming op directie- en bestuurlijk niveau voor alle facetten van de opgave nieuwkomers.

2. Inrichten en organiseren: je maakt een opgaveplan met daarin de reikwijdte van de opgave (wat valt wel en wat valt niet onder de opgave), de (verwachte) duur van de opgave, de direct en indirect aan de opgave te relateren capaciteitsvraag, de onderwerpen (koers, richting en benodigde middelen) waarover de gemeenteraad moet beslissen. Je kan daarbij voortborduren op reeds geformuleerde scope van de opdracht en de organisatiestructuur van opgave nieuwkomers.

3. Verrichten: de overkoepelde aansturing van het realiseren van fysieke projecten en organiseren van voldoende maatschappelijke voorzieningen voor de doelgroepen nieuwkomers. Prioriteit heeft het brede locatieonderzoek voor geheel Lansingerland en de realisatie van de tweede locatie voor langdurige opvang van ontheemde Oekraïners (LOO2).

4. Afronden en borgen: aan het begin van een opgave is het niet altijd duidelijk hoe lang een opgave duurt, maar het is wel van groot belang om direct al na te denken over de eindfase. Daarbij hoort in ieder geval de vraag: wat is er klaar als het klaar is? Deze horizon is van belang om steeds opnieuw scherp te houden en bij iedereen die betrokken is onder de aandacht te brengen. Je start met het borgen van het project LOO1 Sporthoeklaan in Bergschenhoek in de lijnorganisatie.


Welke verantwoordelijkheden krijg je

De opgavemanager stuurt op het geheel van de uitvoering van de opgave. Je werkt aan de hand van bestaande beleidskaders en geeft leiding aan het opgaveteam nieuwkomers.

In je opgaveteam zitten:

· Staffuncties (ondersteuning, business control, communicatie, juridische zaken en inkoop);

· Beleidsadviseurs vanuit verschillende disciplines met een kaderstellende rol;

· Projectregisseurs/ambtelijk opdrachtgevers (aog’s) van teams Maatschappelijke Opgaven en Gebiedsopgaven. De projectregisseurs sturen, samen met projectleiders, de concrete projecten aan die zijn voortgekomen uit de opgave.


Waar ben je goed in

Als resultaatgerichte manager, die het totale speelveld overziet, ben jij de spil die medewerkers en stakeholders verbindt, inspireert en aanstuurt op opbrengsten. Je bezit een stevige persoonlijkheid, stuurt vanuit een duidelijke visie, kunt helder schetsen welke situatie je wilt bereiken en houdt bij teamleden voortdurend op het netvlies wat de bedoeling is. Je zet visie om naar lange termijn doelen en naar benodigde en concrete acties.

Je bent een stevige adviseur en gewend om in een politiek-bestuurlijke omgeving te opereren. Je adviseert directie en bestuur en wijst hen tijdig op kansen en risico’s. Je bestuurlijke sensitiviteit is optimaal ontwikkeld.

Je bouwt ons netwerk en onze samenwerking verder uit. Het gaat bijvoorbeeld om de omgeving (bewoners en ondernemers), onze samenwerkingspartners (woningcorporatie), stakeholders (ontwikkelaars en grondeigenaren), uitvoeringsorganisaties (Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) en andere overheden (Provincie Zuid-Holland, ministeries van Justitie & Veiligheid (J&V) en Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties (BZK).


Op welke ervaring bouw je verder

  • ­Aantoonbaar academisch werk- en denkniveau;

  • ­Meerdere jaren leidinggevende/aansturende ervaring binnen een politiek-bestuurlijke omgeving. Ervaring binnen een gemeente en/of met opgavegericht werken vormt een sterke pre;

  • ­Aantoonbare affiniteit met de verschillende (complexe) beleidsterreinen van de doelgroepen nieuwkomers.

Soortgelijke projecten

+ Bekijk alle projecten