Je kunt je via Gemeenteprojecten alleen als ZZP'er en op persoonlijke titel voor deze freelance (interim) opdracht inschrijven. Belangrijk: ZZP = eenmanszaak of BV met DGA, andere vormen zoals VOF, Stichting, Maatschap, etc. kunnen niet! Het is ook niet de bedoeling rechtstreeks met de gemeente contact op te nemen (dit op uitdrukkelijk verzoek van de gemeenten zelf).

Gemeenteprojecten

Freelance kwartiermaker Horti Science Park (zzp)

Geplaatst 4 apr. 2022
Project ID: YIS 9112439
Plaats
Zuid-Holland
Uren
24 uur/week
Periode
6 maanden
Start: 18 apr. 2022
Einde: 1 nov. 2022
Tarief
Onbekend

Startdatum inzet: 18-4-2022

Uren per week: 24

 

Lansingerland ‘Home of Horti Science’

De gemeente Lansingerland vervult een prominente rol in de Greenport West-Holland: één van de meest innovatieve glastuinbouwclusters ter wereld. Het innovatieve cluster in Lansingerland, genaamd het Horti Science District, bestaat uit innovatieve glastuinbouwbedrijven, waaronder meerdere wereldmarktleiders, kennisinstellingen en de overheid. Zij vormen samen een innovatief ecosysteem waarbinnen mensen samenwerken aan innovatieve oplossingen voor economische en maatschappelijke opgaven.

Niet voor niets kiezen we ervoor om Lansingerland te positioneren als ‘Home of Horti Science’. Om recht te doen aan die positie is continue focus op het mogelijk maken van innovatie van vitaal belang. Het Horti Science Park, met gezichtsbepalende organisaties als de Wageningen UR Glastuinbouw & Bloembollen (WUR) en Delphy, vormt de fysieke basis van het Horti Science District. 

De ambitie is om deze internationale hotspot voor innovatie en toepassingsgericht onderzoek te versterken en uit te breiden. Het Horti Science Park onderscheidt zich wereldwijd op de volgende thema’s: 1) Plantgezondheid, 2) Aardgasvrije kassen, 3) Digitalisering en ICT, en 4) Vertical Farming.

Om het kennisecosysteem in Lansingerland te bevorderen is het doorontwikkelen van het Horti Science Park noodzakelijk. 

We willen bewerkstelligen dat het op de markt brengen van innovaties wordt versneld, cross-overs tussen sectoren beter mogelijk worden gemaakt en dat de innovatiekracht van zowel het Horti Science Park als het cluster wordt vergroot. De veranderingen gaan zo snel, dat het voor sommige glastuinbouwbedrijven lastig is hierop te anticiperen. Het is van belang dat zij worden ondersteund door de toeleveranciers en kennisinstellingen. Alleen met een scherpe inhoudelijke focus die aansluit op de sector kan het Horti Science Park een wisselwerking genereren met de andere innovatieve bedrijven in het District. Het Horti Science Park kan namelijk niet succesvol zijn zonder het cluster.

 

Wat je gaat doen

In 2021 heeft TwynstraGudde de mogelijkheden voor de doorontwikkeling van het Horti Science Park onderzocht. Dit onderzoek is vastgesteld door de stuurgroep, bestaande uit bedrijven, kennisinstellingen en overheden. 

De kwartiermaker stellen we aan om de beoogde partners, inclusief de gemeente, te committeren aan de doorontwikkeling van het Horti Science Park. 

Op hoofdlijnen zijn de werkzaamheden van de kwartiermaker de volgende:

· Het vormgeven en formaliseren van de samenwerking met partners van het toekomstig Horti Science Park

· Het begeleiden en detailleren van het ruimtelijk plan voor het Horti Science Park

 

De hoofdlijnen worden concreet uitgewerkt in de volgende (deels overlappende) activiteiten:

· Het sluiten van samenwerkingsovereenkomsten met de WUR en Delphy

· Het concretiseren van de plannen voor de fysieke incubator op het Horti Science Park

· Het sluiten van een samenwerkingsovereenkomst met de beoogde operators van de incubator

· Het gezamenlijk ontwerpen van het incubatorprogramma, waar mogelijk aansluitend op bestaande programma’s

· Invulling geven aan de verkenning van MBO Lentiz Oostland, ROC Mondriaan en het Albeda College naar de uitbreiding van opleidingen gerelateerd aan de glastuinbouw. Hieronder valt

· Het uitwerken van de rollen en verantwoordelijkheden van partijen rond de acquisitie van start-ups en scale-ups voor het Horti Science Park

· Het voeren van onderhandelingen met (markt)partijen resulterend in het sluiten van overeenkomsten

· Verkennen en uitvoeren van de mogelijkheden om voldoende ontwikkelruimte te creëren voor het Horti Science Park middels publiekrechtelijke en privaatrechtelijke sturingsmethoden.

· Verbinding creëren met en enthousiasmeren van de belangrijkste stakeholders in het Horti Science District

· Faciliteren van de samenwerking tussen AgTech Institute en WUR

· Verkennen van de behoefte aan gedeelde faciliteiten op het Horti Science Park

· Verkennen van juridische entiteit voor de campusorganisatie van het Horti Science Park

 

Wie je bent en wat je kunt

Voor de kwartiermaker zijn we op zoek naar een verbinder met ruime ervaring in ruimtelijke ontwikkelingen, waaronder campussen. 

Je bent goed in het samen brengen van partijen en je kan partijen enthousiasmeren voor de beoogde plannen en deze gezamenlijk op inhoud uitwerken. Je stelt je op als een betrouwbare gesprekspartner voor alle partijen: je bent meegaand en erkent ieders belang, maar waait niet met elke wind mee. Door op zoek te gaan naar het gedeeld belang creëer je draagvlak onder alle relevante partijen.

Verder beschik je over het volgende:

· Je hebt ervaring met het sluiten van overeenkomsten tussen overheden en marktpartijen

· Je hebt kennis van exploitatiemodellen van campussen en incubators

· Je hebt ervaring in het met draagvlak opstellen van ruimtelijke ontwikkelstrategieën

· Je hebt kennis van de ‘software’ op campussen: sociale en inhoudelijke programma’s en activiteiten

· Je hebt ervaring met privaatrechtelijke en publiekrechtelijke sturingsmethoden in gebiedsontwikkelingen

· Je hebt kennis van ecosystemen gericht op innovatie en toegepast onderzoek

· Je hebt kennis van de werking van campusorganisaties

 

Soortgelijke projecten

+ Bekijk alle projecten