Je kunt je via Gemeenteprojecten alleen als ZZP'er en op persoonlijke titel voor deze freelance (interim) opdracht inschrijven. Belangrijk: ZZP = eenmanszaak of BV met DGA, andere vormen zoals VOF, Stichting, Maatschap, etc. kunnen niet! Het is ook niet de bedoeling rechtstreeks met de gemeente contact op te nemen (dit op uitdrukkelijk verzoek van de gemeenten zelf).

Gemeenteprojecten

Freelance kwartiermaker duurzaamheid (zzp)

Geplaatst 8 mrt. 2024
Project ID: YIS 9152313
Plaats
Opmeer, Hybride
Uren
8 uur/week
Periode
1 jaar
Start: 1 apr. 2024
Einde: 31 mrt. 2025
Tarief
Onbekend
Uiterste voorsteldatum: 13 mrt. 2024 12:00

8 uur p/w;

  • Startdatum 01-04-2024.

  • Opdracht tot 31-03-2025;

  • Niveau: Senior;

  • Graag motivatie, beschikbaarheid opnemen (geen overige informatie zoals uurtarief of bedrijfspresentatie);

  • Eventuele vakantieplannen graag opnemen in het voorstel;

  • Deels thuiswerken (in overleg) optioneel;

  • Eventuele gesprekken zullen z.s.m. worden ingepland.

  • Gemeente Opmeer

KWARTIERMAKER DUURZAAMHEID

 Nederland verduurzaamt. Overal in het land wordt gewerkt aan een duurzame toekomst: in huis, bij bedrijven, door de rijksoverheid en ook bij gemeenten. We zijn daarom op zoek naar een kwartiermaker duurzaamheid: iemand die beleid en plannen vertaalt naar de praktijk en die nieuwe wegen durft in te slaan. Natuurlijk vertellen we je ook graag wat we je te bieden hebben.

 

We zijn een leuke en informele organisatie met korte lijnen en veel eigen verantwoordelijkheid. Je zit al snel aan tafel met bestuurders en inwoners. Opmeer is een kleine compacte organisatie, maar juist groot voor een interessant en breed takenpakket. Je werkt mee aan het maatschappelijk belang: jouw werk doet ertoe. Een organisatie waar je zelf de regie hebt op werk en ontwikkelingen en benutten wij jouw sterke kanten optimaal.  

Wat ga je doen?

Je gaat werken aan de klimaatopgave die het rijk aan de gemeente heeft opgedragen. Daar zitten diverse taken in waar jij een rol in gaat spelen. Denk aan de verduurzamen van de gebouwde omgeving en het vergroten van de duurzame energieopgave; de Regionale Energie Strategie. Daarnaast heeft de gemeente een rol in het verduurzamen van de mobiliteit. Dat doe je samen met collega’s, maar er zijn ook veel andere partijen bij betrokken, waaronder inwoners, woningcorporaties, netbeheerders, bedrijven en andere stakeholders. Als kwartiermaker zorg je voor verbinding, om zo te komen tot een plan waar iedereen achter staat.

Er zijn een aantal onderwerpen waar je direct mee aan de slag kunt:

1.   De rol van kwartiermaker Duurzaamheid, verbinden van het team en opgaven, toezien op het programma met de PFH en afstemming in de regio WF over samenwerking. De basis op orde, verder bouwen aan de beheersingskant van het programma.

2.   Warmte:

a.   Wijkuitvoeringsplan gaan opstellen vanuit een advies van IF technologie en de roep om Geothermie

b.   Aansluitend op punt a: Uitwerken van een strategisch vraagstuk, welke visie ontwikkeld Opmeer op het gebied van Warmte? Er ligt een advies voor mogelijkheden voor Geothermie, dat vraagt een brede kijk op dit vraagstuk vanuit Economie, ruimtelijke inpassing, duurzaamheid en sociaal.

c.    Regionale transitie visie warmte met een regionaal team werken aan de vragen hoe bundelen van warmtebronnen en hoe koppelen van warmtevraag tussen sectoren en het opstellen van een regionale bronnenstrategie.

3.   De gemeente heeft zelf ca. 10 ha grond gekocht voor het ontwikkelen van een zonneweide, daar rekening houdend met punt 3 invulling aan geven.

Waar ga je werken?

De afdeling Ruimte en Ondernemen (RO) maakt deel uit van het fysieke domein. Zij voert taken uit op het gebied van openbare orde, veiligheid, bijzondere wetten, ruimtelijke ordening, vergunningverlening, toezicht en handhaving en economie.

Zie jij een duurzame toekomst voor je?

Je kunt je wellicht voorstellen dat het gaat om een stevige klus. We zoeken dan ook een aanpakker met hbo- werk- en denkniveau en ervaring als projectleider, bij voorkeur in (lokale) energieprojecten. Het belangrijkste is dat je overtuigd bent van een aardgasvrije toekomst en hier een waardevolle bijdrage aan wilt leveren. Je krijgt de ruimte én de verantwoordelijkheid om je eigen werk vorm te geven. Als collega ben je dan ook zelfstandig en besluitvaardig, zonder dat je collega’s of stakeholders voorbijloopt. Zie je ergens een kans voorbijkomen? Dan breng je het onderwerp in bij ons wekelijks teamoverleg. Of je pakt meteen even de telefoon om met een van je collega’s van gedachten te wisselen, want de lijnen zijn kort en de deur staat altijd open. We hebben oog voor elkaar en voor de omgeving en we delen dezelfde ondernemende houding. 

Wat vragen we van jou?

Je hebt minimaal een hbo-opleiding. Ervaring in het werkveld van de klimaatopgave is een vereiste. Je bent bekend met de rollen als beleidsadviseur en ook de rol als programma manager. Ervaring bij het werken bij een gemeente aangevuld met andere overheden is een pré.

Gemeente Opmeer heeft je veel te bieden. Medewerkers omschrijven de werkomgeving als een warm bad. Iedereen is heel behulpzaam, fouten maken mag en iedereen is op een informele wijze benaderbaar (ja, zelfs de burgemeester). Doordat het een kleine gemeente is bouw je dan ook snel een persoonlijke band op met iedereen in de organisatie. Werken voor de gemeente Opmeer, is werken in je natuurlijke omgeving. 

 

Soortgelijke projecten

+ Bekijk alle projecten