Je kunt je via Gemeenteprojecten alleen als ZZP'er en op persoonlijke titel voor deze freelance (interim) opdracht inschrijven. Belangrijk: ZZP = eenmanszaak of BV met DGA, andere vormen zoals VOF, Stichting, Maatschap, etc. kunnen niet! Het is ook niet de bedoeling rechtstreeks met de gemeente contact op te nemen (dit op uitdrukkelijk verzoek van de gemeenten zelf).

Gemeenteprojecten

Freelance juridisch adviseur water en bodem 20-24 u/wk (zzp)

Geplaatst 30 mei 2023
Project ID: YIS 9134306
Plaats
Leeuwarden, Hybride
Uren
20 uur/week
Periode
5 maanden
Start: 25 jul. 2023
Einde: 31 dec. 2023
Tarief
Onbekend
Uiterste voorsteldatum: 18 jul. 2023 12:00

Uren: 20-24 uur per week

Schaal: 11

Duur: opdracht is per zsm tot 31-12-2023

VOG: Deze functie kent een VOG plicht.


Provincie Fryslân en water

In de provincie Fryslân bestaat de helft van het oppervlak uit water. We gebruiken zoet- en zout oppervlaktewater en grondwater op vele manieren: voor drinkwaterproductie, om in te zwemmen en op te varen, voor de landbouwsector en als basis voor een gezonde biodiversiteit. Nauw verbonden met water is onze ondergrond waar water doorheen beweegt. Vanuit onze provinciale rol zijn we vanuit diverse invalshoeken betrokken bij de thema’s water en bodem: waterveiligheid en wateroverlast, drinkwater, natuur, waterkwaliteit, water- en bodemkwaliteit, bodemsanering, en diverse gebruiksfuncties. De provincie richt zich op de toekomst; we anticiperen tijdig op toenemende zeespiegelstijging, klimaatverandering en bodemdaling. Dat is een forse opgave die we nader hebben uitgewerkt in het Regionaal Waterprogramma en de startnotitie Bodembeleid (de laatste als start naar de Beleidsnota Bodem en Ondergrond).

Het werk in de praktijk

Als jurist geef je samen met een collega jurist en onder meer de inhoudelijk betrokken collega’s invulling aan de juridische functie binnen de “blauwe opgaven” van Fryslân. Dit betekent dat je je onder meer bezig houdt met regelgeving op het gebied van water en waterkwaliteit (KRW), de juridische kant van het waterschapsbestel, grondwaterbescherming en -vergunningen, drinkwater, procedures rondom het versterken van waterkeringen en de wet bodembescherming. Je signaleert relevante ontwikkelingen op deze terreinen, je adviseert en toetst besluiten en wanneer nodig vertegenwoordig je de provincie bij juridische geschillen. Je bent inhoudelijk juridisch sparring-partner van je collega’s. Daarnaast spelen ook de politiek-bestuurlijke aspecten een grote rol in deze functie en ben je breed inzetbaar voor algemene juridische onderwerpen, zoals juridisch advies over GS-stukken, WOB-verzoeken, aanpassen verordeningen, etc.

Ivm met de nieuwe Omgevingswet die per 1 januari 2024 in werking treedt ben je als jurist ook betrokken bij beleidsontwikkeling en -doorwerking voor de thema’s water en bodem onder de Omgevingswet.

Je verdeelt de bovengenoemde werkzaamheden met de andere jurist en bent achtervang voor elkaar. Je werkt daarnaast nauw samen met onder meer Subsidiezaken, Omgevingszaken en Juristen van bestuurszaken.

Wie ben jij?

Je bent een verbinder. Vanuit je politiek-bestuurlijke sensitiviteit verbind je verschillende partijen en hun belangen met elkaar. Je kunt weloverwogen een boodschap overbrengen en je hebt goede onderhandelingsvaardigheden. Daarbij sta je stevig in je schoenen bij tegengestelde belangen, maar wel met oog voor behoud van een goede relatie.

Daarnaast:

·        Beschik je over een afgeronde universitaire studie rechten en hebt meerdere jaren ervaring met bestuurlijk juridische werkzaamheden.

·        Heb je bij voorkeur kennis van de wetgeving op het gebied van water en bodem, een brede kennis van het bestuursrecht en beschikt over een goed politiek-bestuurlijk inzicht.

·        Ben je omgevingsbewust en hebt uitstekende schriftelijke en mondelinge vaardigheden.

·        Ben je in staat een proces goed in te richten en de stappen te bewaken.

Soortgelijke projecten

+ Bekijk alle projecten