Je kunt je via Gemeenteprojecten alleen als ZZP'er en op persoonlijke titel voor deze freelance (interim) opdracht inschrijven. Belangrijk: ZZP = eenmanszaak of BV met DGA, andere vormen zoals VOF, Stichting, Maatschap, etc. kunnen niet! Het is ook niet de bedoeling rechtstreeks met de gemeente contact op te nemen (dit op uitdrukkelijk verzoek van de gemeenten zelf).

Gemeenteprojecten

Freelance interim teammanager communicatie 28-32 u/wk (zzp)

Geplaatst 14 feb. 2024
Project ID: YIS 9150399
Plaats
Leeuwarden
Uren
28 uur/week
Periode
1 jaar
Start: 4 mrt. 2024
Einde: 2 mrt. 2025
Tarief
Onbekend
Uiterste voorsteldatum: 21 feb. 2024 17:00

Startdatum: 4 maart 2024

Aantal uren week: 28-32 uur p/w, verdeeld over tenminste 4 dagen.

Inschaling: Schaal 13

  • Een opdracht voor de duur van 1 jaar, met mogelijkheid tot verlenging; 

  • Werkzaamheden vinden zoveel mogelijk plaats op het provinciehuis te Leeuwarden. 

Extra informatie: voor inhuur zijn geen vaste parkeerplaatsen beschikbaar in de parkeergarage. Voor eventuele sollicitatiegesprekken is er een uitzondering, omdat men dan als 'bezoek' geregistreerd wordt.


Aanvullende informatie mbt de gespreksmomenten. Gesprekken: 27 februari (10.00-14.00 uur) of 28 februari 13.30-17.00 uur).


Provincie Fryslân 

Provinsje Fryslân 

Werken bij de provincie Fryslân betekent werken bij een ambitieuze organisatie. Met vele collega’s maken we Fryslân mooi en sterk. Het resultaat voor de Friese samenleving staat voorop en daarnaast staat het werkgeluk van onze medewerkers centraal. Persoonlijke ontwikkeling, vitaliteit, teamwerk en waardering zijn daarbij belangrijk. We werken in een moderne organisatie waar het resultaat voorop staat en samenwerking vanzelfsprekend is. 

 

De provinciale organisatie 

De provinsjale organisaasje 

Per 1 januari 2024 heeft de provinciale organisatie van Fryslân een nieuwe structuur aangenomen, met een basisorganisatie die de wettelijke en kerntaken uitvoert, terwijl andere opgaven zoals klimaat, energie en stikstof tijdelijk worden ingericht afhankelijk van maatschappelijke ontwikkelingen. De nieuwe organisatie bestaat uit een 3-hoofdige directie, 5 domeinen en 3 stafafdelingen, met ondersteunende functies die centraal zijn georganiseerd maar decentraal faciliteren.  

 

Het organisatieplan 2023-2027 benadrukt een gewenste cultuur van energie, beweging, leiderschap, werkplezier en eigenaarschap, gericht op resultaatgericht en evenwichtig werken, met als motto 'Sa dogge wy dat by de provinsje Fryslân'. De focus ligt op het creëren van een wendbare organisatie die klaar is voor toekomstige uitdagingen, gericht op opgaven, met daadkrachtige realisatie en heldere processen, ondersteund door een duidelijke structuur en verantwoordelijkheden. 

Een functie met impact 

In funksje mei impact  

De teammanager Communicatie komt te werken binnen het domein Dienstverlening, dat naast het communicatieteam ook teams zoals Subsidiezaken 1 en 2, Facilitaire Zaken en het KCC omvat. Het communicatieteam, momenteel bestaande uit ongeveer 30 fte/40 medewerkers, wordt opnieuw opgebouwd en gevormd door een interimmanager. Dit team, gevormd uit eerdere communicatieteams en met een breed scala aan taken zoals: advies, (pers)woordvoering en online dienstverlening en naleving van wetgeving (WOO en Wep), kreeg de opdracht via Gedeputeerde Staten (GS) om communicatie beter te integreren binnen de provinciale organisatie. Vanaf medio 2022 is hier onder leiding van een kwartiermaker/beoogd teamleider een start mee gemaakt. In verband met het ingezette traject van organisatieontwikkeling is de realisatie van de bestuursopdracht na verloop van tijd enigszins vertraagd.

 

Omdat er nog gewerkt wordt aan de visie op communicatie, de corporate communicatiestrategie en het merkmanifest, wordt er gekozen voor een interim invulling van deze functie om de gewenste doorontwikkeling te begeleiden en te realiseren. Het team heeft daar in de turbulentie van de veranderde structuur zeker behoefte aan en jij kunt hier voor het team en de organisatie een belangrijke rol in spelen! 

Het werk in de praktijk 

It wurk yn de praktyk 

Het team Communicatie vervult een cruciale rol in het ondersteunen van het bestuur, de directie, het management en de organisatie in zowel externe communicatie en participatie met de Mienskip als interne communicatie. Het wordt erkend als een strategische bedrijfsfunctie waarbij communicatie essentieel is voor participatie en draagvlak in de Mienskip. Het deskundige team op het gebied van strategische communicatie werkt nauw samen met bestuursadviseurs van GS en provinciale lobbyisten om een heldere en consistente vertaling van het Fryslân-verhaal te bieden aan de Mienskip en daarbuiten, waarbij ons uitgebreide netwerk van media, platforms en bijeenkomsten wordt ingezet. 

 

Jouw opdracht: 

Als interim teammanager Communicatie ben je integraal verantwoordelijk voor het leiden van het team Communicatie, zowel in verticale als horizontale sturingslijnen, inclusief bijdragen aan programma's en projecten. Je richt je op beleidsuitvoering op complexe terreinen, waarbij je te maken hebt met dynamische maatschappelijke en technologische ontwikkelingen. Daarnaast omvat je taken:  

• Bedrijfsvoering, inclusief personeelsontwikkeling, om efficiënte samenwerking te bevorderen; 

• Bijdragen aan de strategische richting van het team om doelstellingen van het Bestuursakkoord en GS te realiseren; 

• Lidmaatschap van het managementteam van het domein Dienstverlening; 

• Fungeren als boegbeeld en sparringpartner voor zowel de interne als externe organisatie; 

• Het bereiken van deze verantwoordelijkheden binnen de vastgestelde kaders en middelen van PS en GS om organisatiedoelstellingen te behalen. 

 

Naast de algemene aspecten van het werk in de praktijk, geldt het volgende:  

• Je bent verantwoordelijk voor het uitvoeren van de vastgestelde bestuursopdracht, inclusief het realiseren en implementeren van de nog vast te stellen communicatievisie, corporate communicatiestrategie en merkmanifest; 

• Je leidt het (opnieuw) opbouwen en positioneren van het team rondom de nieuwe visie en strategie, waarbij je in samenspraak met hen taken en verantwoordelijkheden van alle teamleden vaststelt; 

• Je waarborgt een eenduidige, uniforme en doeltreffende ondersteuning aan bestuur en organisatie. 

 

Wie ben jij? 

Wa bist do? 

We zoeken een energieke persoon met een open communicatieve houding, integrale blik en sterke persoonlijkheid. Jouw professionele en resultaatgerichte aanpak is essentieel, waarbij je wordt gezien als een gezaghebbend boegbeeld en sparringpartner voor zowel de interne als externe organisatie. Het bezit van een groot en relevant netwerk is van belang. Je bent een verbindende persoonlijkheid die de samenwerking binnen het team en naar buiten toe bevordert, met het vermogen om overzicht te creëren, prioriteiten te stellen en effectief samen te werken met collega's en partners. Daarnaast beschik je over politiek-bestuurlijke sensitiviteit, risico-inschatting en de vaardigheid om een fijne en professionele werkomgeving te cultiveren waarin mensen met plezier en vertrouwen kwaliteit leveren. Je stimuleert eigenaarschap en professionaliteit, draagt bij aan het versterken van de onderlinge samenwerking binnen het domein Dienstverlening, en zoekt actief naar mogelijkheden om synergie-effecten te realiseren. Hiernaast breng je mee: 

  • Academisch werk- en denkniveau op het gebied van communicatie, journalistiek of vergelijkbaar werkveld 

  • Minimaal 5 jaar werkervaring in een leidinggevende positie; 

  • Aantoonbare kennis en werkervaring op communicatiegebied in de afgelopen 7 jaar; 

  • Aantoonbare kennis van en werkervaring in de afgelopen 3 jaar met teamontwikkeling, organisatieontwikkeling en/of cultuurveranderingstrajecten; 

  • Kennis van de nieuwste (digitale) communicatiemiddelen; 

  • Werkervaring met het strategisch communicatieframe of een vergelijkbare methode; 

  • Kennis en ervaring van coaching, intervisie, kennis- en vak ontwikkeling; 

  • Uitstekende beheersing van de Nederlandse taal en de Friese taal (pré).  

Soortgelijke projecten

+ Bekijk alle projecten