Je kunt je via Gemeenteprojecten alleen als ZZP'er en op persoonlijke titel voor deze freelance (interim) opdracht inschrijven. Belangrijk: ZZP = eenmanszaak of BV met DGA, andere vormen zoals VOF, Stichting, Maatschap, etc. kunnen niet! Het is ook niet de bedoeling rechtstreeks met de gemeente contact op te nemen (dit op uitdrukkelijk verzoek van de gemeenten zelf).

Gemeenteprojecten

Freelance ervaren HR adviseur gezocht (zzp)

Geplaatst 17 feb. 2022
Project ID: YIS 9109752
Plaats
Voorne-Putten
Uren
32 uur/week
Periode
4 maanden
Start: 14 mrt. 2022
Einde: 1 jul. 2022
Tarief
Onbekend

Deadline sollicitatie: 11-03-2022  12:00 uur (herhaalde oproep)

Startdatum inzet: zo snel mogelijk

Periode inzet: t/m juni met optie tot verlenging

Uren per week: 16

Tarief: schaal: 10/11

Vaste werkdagen gewenst / vereist? Nee

Mogelijkheid tot (volledig) thuiswerken? Nee, iemand moet bereid zijn bepaalde ontmoetingen op kantoor te doen. Denk aan het hybride werken.

 

Standplaats: Voorne aan Zee

HR adviseur-omgevingswet voor Voorne aan Zee i.o. Deze adviseur wordt toegevoegd aan het programmateam van de omgevingswet, maar werkt ook mee in de fusie voor verbinding en invlechting.

 

Functieomschrijving: 

 

1. Inleiding

Binnen de huidige drie organisaties Brielle, Hellevoetsluis en Westvoorne en de toekomstige gefuseerde organisatie van Voorne aan Zee is er een niet onbelangrijk proces gaande, namelijk dat van de implementatie van de Omgevingswet en de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb).  De Omgevingswet en Wkb gaan niet alleen over een veranderende wetgeving in het domein van de fysieke leefomgeving, de implementatie ervan binnen onze organisatie(s) gaat ook over organisatieverandering, facilitering, gedragsverandering, verandering in houding. Kortom nieuwe, veelal nog te ontdekken voor de eigen organisatie, inzichten. 

 

Het Programma Implementatie Omgevingswet kent daarmee nadrukkelijk ook een HRM-spoor, waarin deze organisatie- en mensaspecten de aandacht krijgen die nodig is om straks niet alleen een nieuwe wet te hebben, maar er ook op een adequate wijze mee te kunnen werken. Aan de ene kant moet het instrumentarium, zoals omgevingsvisie en omgevingsplan, op orde zijn. Aan de andere kant moeten organisatorische veranderingen doorgevoerd worden en benodigde competenties worden ontwikkeld.

 

In het fusiespoor van de drie gemeenten worden visiedocumenten als de besturingsvisie, het dienstverleningsconcept, de I-Visie en de huisvestingsvisie opgesteld. Ook deze documenten hebben een HRM- en organisatieontwikkelspoor. Deze visies zullen in maart gelijktijdig de besluitvorming richting raden gaan en vervolgens worden omgezet naar ontwikkelprocessen voor de nieuwe gemeente Voorne aan Zee. Binnen deze ontwikkelprocessen staan ook de P&O facetten van de fusie, binnen de wettelijke kaders van overgang van onderneming centraal.

 

Voor de gemeenten Brielle, Hellevoetsluis en Westvoorne geldt de unieke situatie dat de invoeringsdatum van de wet nagenoeg gelijk (of zelfs geheel gelijk bij verder uitstel van de wet) valt met het moment van de gemeentelijke fusie tot gemeente Voorne aan Zee.

 

Het is van belang dat beide processen, zowel die binnen Programma Implementatie Omgevingswet als binnen het fusiespoor, met elkaar verenigd worden om beide processen op elkaar aan te laten sluiten. Hierdoor is het wenselijk voor het programmateam omgevingswet een HR-adviseur omgevingswet te werven om dit vraagstuk, in nauwe verbinding met de bouwsteen P&O van het fusiespoor, te kunnen oppakken.

 

2. De opgave

Hoe maak je een gemeente Omgevingswet-proof? En meer dan dat, hoe maak je een fusiegemeente Omgevingswet-proof? Met de gemeentelijke processen als vertrekpunt kom je ver, maar de omgevingswet heeft grote impact op de manier waarop het werk binnen gemeenten wordt uitgevoerd en georganiseerd. De HR-adviseur omgevingswet krijgt in dat kader de volgende opdracht: 

 

  • Breng de toekomstige situatie (SOL) van competenties, vaardigheden en daarmee op functies, taken en rollen in de omgevingswet voor Voorne aan Zee i.o. in kaart en stem dit intensief af met de werkgroep organisatie van de bouwsteen P&O uit het fusiespoor.
  • Breng in afstemming met de bouwsteen P&O uit het fusiespoor vervolgens de huidige situatie (IST) van competenties, vaardigheden en daarmee functies, taken en rollen in beeld. 
  • Maak op basis van de IST en SOL situatie een ontwikkelstrategie voor Voorne aan Zee i.o. en lijn dit uit met de ontwikkelstrategie voortkomend uit de besturingsvisie en de uitwerking daarvan in de bouwsteen P&O. 
  • Maak op basis van de IST en SOL situatie en ook van het feit dat met de herindeling ‘overgang van onderneming’ geldt en de afspraak dat het jaar voor de fusie feitelijk bevroren zijn een impactanalyse op de hiervoor benoemde ontwikkelstrategie.
  • Stel een eenduidig en integraal advies op over wijze waarop de komst van de omgevingswet en WKB gevolgen heeft voor overgang van onderneming en in hoeverre er aanleiding is om voor de individuele functies en/of groepen van functies maatwerkoplossingen te bieden die hiervan afwijken.
  • Stel daarnaast een eenduidig advies op over interventies die nodig zijn voor uitvoering van de personele ontwikkelstrategie omgevingswet en breng dit in in het ontwikkelprogramma binnen het fusiespoor.

 

3. Het programmateam zoekt… 

  • Een stevige HR adviseur omgevingswet die deel uitmaakt van het programmateam Implementatie Omgevingswet en vanuit deze opgave deelneemt in de werkgroep organisatie van de bouwsteen P&O uithet fusiespoor. Samen met de projectleiders uit het programmateam omgevingswet(DSO, VTH en RO) zorg jij ervoor dat de opgave zoals hierboven omschreven uitgevoerd wordt en de uitkomsten geïmplementeerd worden dan wel een plan van aanpak tot implementatie oplevert.
  • Je stelt je eigen (ambtelijke) werkgroep samen met daarin de HRM-adviseurs van de drie huidige gemeenten Brielle, Hellevoetsluis en Westvoorne.
  • Je neemt plaats in de werkgroep organisatie van de bouwsteen P&O van het fusiespoor en organiseert daar samenhang, verbinding en overdrachten.
  • Je bent adviseur en sparringpartner voor het gehele programmateam.
  • Maar je bent ook adviseur voor de opgave-en projectmanager manager in het kader van het fusieproces, Loek Bal en Angelique Meijnen, en voor de managers van de afdelingen binnen de drie gemeenten die actief zijn in de fysieke leefomgeving. Denk hierbij aan bijvoorbeeld advisering op het gebied van de impact van de Omgevingswet en Wkb op functies, rollen en taken van individuele medewerkers.

 

4. Gevraagd profiel

Je bent een HRM’er en hebt inmiddels aantoonbare ervaring met alle organisatieaspecten die de Omgevingswet en Wkb met zich mee brengen. Bij voorkeur ook ervaring in herindeling- of andere samenwerkingstrajecten in opbouw. Je bent een teamspeler in een klein team waarin we gebruik maken van ieders talent om zo gezamenlijk onze doelen te bereiken. Je bent, of wordt de expert, op het gebied van de Omgevingswet en Wkb en het effect op de organisatie. Het schrijven van een advies is voor jou geen probleem. Je bent goed in het zien van verbanden en kan de gevolgen van bepaalde keuzes goed in kaart brengen vanuit meerdere perspectieven. Jij bent daarnaast iemand die gestructureerd een plan kan uitvoeren en adviezen goed kan overbrengen. Deze competenties zal je gaan benutten in je rol als HRM-projectleider binnen het Programma Implementatie Omgevingswet en als P&O adviseur binnen het fusiespoor.

 

Soortgelijke projecten

+ Bekijk alle projecten