Gemeenteprojecten
Freelance Deelprojectleider GLB (zzp)
Sollicitatie deadline: 28-01 13:00
Startdatum inzet: 7-2-2022
Uren per week: 16,00
Optioneel vragen we vanaf 1 februari een coördinator/deelprojectleider voor de uitwerking en uitvoering van het Regiodeal project NIL in ADD. Er ligt een projectplan, enkele onderdelen lopen, en enkele moeten nog worden opgestart. Van de coördinator/deelprojectleider wordt eenzelfde rol verwacht als bij de GLB-pilot: aanjagen, structureren en organiseren van de RNIL-pilot in ADD. Het al dan niet inzetten op deze optie is afhankelijk van de daadwerkelijk benodigde uren voor de inzet bij de GLB-pilot en wordt in onderleg overleg bepaald.
Op initiatief van burgers en boeren, gestart in december 2016, wordt in veenweidegebied Aldeboarn / De Deelen (ADD) toegewerkt naar een vitale toekomst met de veenweideopgave als uitgangspunt. Anno 2021 heeft een breed samengestelde ‘Gebiedscommissie ADD’ opdracht van het College van Gedeputeerde Staten om medio 2022 een ontwerp integraal gebiedsplan op te leveren.
ADD, een gebied van 5000 ha waarvan 1000 ha natuur, is binnen het Veenweideprogramma 2021-2030 bestempeld als ontwikkelgebied: een gebied waar wordt ingezet op daadwerkelijke transitie en waar tijdens het gebiedsproces - vooruitlopend op het gebiedsplan en op advies van de gebiedscommissie - al stapsgewijs onderdelen kunnen worden uitgevoerd. Dit gebeurt op basis van de kennis die er ligt en de kansen die zich voordoen.
Zie ook:
https://www.veenweidefryslan.frl/veenweideprogramma-2021-2030
Vooruitlopend op het gebiedsplan lopen er een aantal pilotprojecten, zoals de GLB-pilot en de een project uit de Regiodeal NIL.
It Lege Midden heeft van het Ministerie van LNV subsidie gekregen om een pilot te doen in het kader van het nieuwe GLB dat in 2023 in zal gaan. Deze subsidie is ervoor bedoeld om, samen met boeren, kennis op te doen en deze kennis door te geven aan de beleidsmakers. Het geeft ons de kans om mee aan het roer te zitten i.p.v. af te wachten wat er op ons af zal komen. Zo wordt HAKLAM (zie hieronder) wat Nederland betreft opgenomen in het nieuwe nationale strategische plan (GLB-NSP).
De pilot bestaat uit 3 elementen:
1. Peilverhoging volgens de methode HAKLAM (Hoog Als het Kan, Lager Als het Moet).
HAKLAM is flexibel peilbeheer op het niveau van watersystemen die rekening houdt met de agrarische bedrijfsvoering. Tegenover de peilverhoging staat een vergoeding.
2. Een menukaart aan beheermaatregelen (en vergoedingen) waar je als bedrijf uit kunt kiezen. De beheermaatregelen passen bij veenweiden en / of kom je straks tegen binnen de zogenaamde eco-regeling van het nieuwe GLB.
3. Monitoring op het gebied van water en bodem, en wat de invloed is van HAKLAM op het gebruik van een perceel. B.v. wat doet HAKLAM voor de grondwaterstand? Geeft HAKLAM gebruiksbeperkingen en hoe kunnen we dat voorkomen? Wat voor effect leveren sommige maatregelen op voor de bodem?
Ter info bijgevoegd: Projectplan GLB-pilot ADD
Regiodeal NIL in ADD
In 2019 schreef de Stichting Beekdallandschap Koningsdiep | de Nije Boarn (de stichting) een projectplan van 1,4 miljoen euro voor de RNIL in ADD. De manier van werken in het gebiedsproces van ADD sloot - en sluit - naadloos aan op de uitgangspunten van de RNIL:
· Gebiedsgerichte aanpak: op initiatief van boeren en burgers;
· Integrale aanpak: lokale agrariërs in de hoofdrol, maar ook de andere stakeholders en opgaven worden nadrukkelijk meegenomen;
· Proeftuinkarakter: voorloper en voorbeeld wat betreft de veenweideopgave, qua proces en qua onderzoek / pilots (bodemvruchtbaarheid, flexibel peilbeheer en sinds kort de uitrol van het Aanvalsplan Grutto);
· Gericht op toekomstperspectief voor de boeren: onderzoeken naar economisch perspectief in nieuwe, nattere omstandigheden (Casestudy 2019 en momenteel Van A naar B, beide i.s.m. de WUR) en momenteel de ontwikkeling van Flankerend Beleid (een herwaarderings- en compensatiesystematiek) in een iteratief proces met de ontwikkeling van een Ontwerp Gebiedsplan voor ADD Zuid.
Recent is de aanvraag voor fase 2 van de Regiodeal ingediend. Deze komende fase moet het mogelijk maken nog een stap verder te gaan in het onderzoek naar meer natuurinclusieve vormen van landbouw op veenweide. In fase 2 willen wij een afwaarderingssystematiek toepassen in de praktijk waarin en een nadeelcompensatie-component zit voortvloeiend uit vernatting en een component die is gekoppeld aan een kwalitatieve verplichting. Op deze manier geeft een dergelijke systematiek het inzicht dat nodig is om bedrijven in veenweide, die willen omschakelen naar een veel extensievere vorm van landbouw of dat door de omstandigheden wel moeten, te helpen om deze stap te maken.
Je kunt je via Gemeenteprojecten alleen als ZZP'er en op persoonlijke titel voor deze freelance (interim) opdracht inschrijven. Het is niet de bedoeling rechtstreeks met de gemeente contact op te nemen (dit op uitdrukkelijk verzoek van de gemeenten zelf).