Je kunt je via Gemeenteprojecten alleen als ZZP'er en op persoonlijke titel voor deze freelance (interim) opdracht inschrijven. Belangrijk: ZZP = eenmanszaak of BV met DGA, andere vormen zoals VOF, Stichting, Maatschap, etc. kunnen niet! Het is ook niet de bedoeling rechtstreeks met de gemeente contact op te nemen (dit op uitdrukkelijk verzoek van de gemeenten zelf).

Gemeenteprojecten

Freelance concerncontroller (zzp)

Geplaatst 30 mei 2023
Project ID: YIS 9134348
Plaats
Helmond, Hybride
Uren
36 uur/week
Periode
7 maanden
Start: 12 jun. 2023
Einde: 31 dec. 2023
Tarief
Onbekend
Uiterste voorsteldatum: 6 jun. 2023 17:00

Startdatum inzet: zsm

Einddatum inzet: 31-12-2023  

Uren per week: 36

Schaal 14 cao gemeenten


De onafhankelijk gepositioneerde concerncontroller geeft leiding aan de eenheid Concerncontrol. Binnen de eenheid Concerncontrol zijn, naast de uitvoering van de onafhankelijke adviesfunctie van de concerncontroller sec, de interne auditfunctie, de advisering over AO, alsmede de werkzaamheden in het kader van de doelmatigheidsonderzoeken ex art. 213a GW belegd.

Het team Concerncontrol valt vanwege de noodzakelijk geachte onafhankelijke positie rechtstreeks onder de Gemeentesecretaris. De concerncontroller werkt binnen de eenheid concern control. Dit team bestaat uit 5,5 fte’s. Het is een enthousiast team dat zich met veel ambitie inzet voor Helmond; een stad met potentie. Uitgegroeid tot een centrum in de stedelijke regio van Zuidoost-Brabant. 

 

De Uitdaging 

Als concerncontroller draag je bij aan de beheersing van de beleidskaders en de organisatie en zorg je er mede voor dat het management, directie en bestuurders, die verantwoordelijk zijn voor de sturing van de organisatie en de realisatie van de afgesproken taken, die op de juiste en verantwoorde wijze kunnen invullen en uitvoeren. Dit betekent het op gevraagde en ongevraagde wijze onafhankelijk adviseren van bestuur en directie over koers en richting van de organisatie teneinde de gestelde doelen te kunnen realiseren en risico’s beheersbaar te houden. In de praktijk betekent dit door het adviseren over beleidskeuzes in relatie tot de vastgestelde inhoudelijke kaders en de middelen en door te wijzen op mogelijke risico’s en alternatieven. 

 

  • Je adviseert en ondersteunt het college, de gemeentesecretaris en de directie over alle vraagstukken op het gebied van sturing en beheersing van de gemeentelijke organisatie. Je levert een bijdrage aan het realiseren van de (strategische) doelen van de gemeente door met een brede bedrijfskundige blik te adviseren over de haalbaarheid en doelmatigheid van investeringen, projecten, beleidsvoorstellen, initiatieven, toekomstverkenningen en over de kwaliteitsontwikkeling van de organisatie. 

  • Je ontwikkelt en adviseert over het besturingsmodel, de sturingsinstrumenten en de noodzakelijke administratieve organisatie en inrichting van productieprocessen (reguliere taken, projecten en programma’s) en raakt daarmee de strategische ontwikkeling van het concern. 

  • Je adviseert over de totstandkoming, verdere doorontwikkeling (professionalisering) en besluitvorming van de (bestuurlijke) planning en control instrumenten (P&C) en afzonderlijke P&C producten.  

  • Je stuurt en bewaakt op het gebied van risicomanagement.  

  • Je maakt als concerncontroller gebruik van de inzichten en bijdragen van met name de financieel adviseurs en in het bijzonder de twee directieadviseurs binnen het team ‘Advies en Beleid’ van de afdeling Financiën. Dit verloopt vooral via het wekelijks Controllersoverleg, waarin naast de twee Directieadviseurs ook de manager Advies & Beleid zitting heeft. 

  • Je bent tevens verantwoordelijk voor de auditfunctie in zowel opzet, inrichting en uitvoering. Je verricht eigenstandig of op verzoek van het college en/of de gemeentesecretaris onderzoek naar doelmatigheid, doeltreffendheid en rechtmatigheid van activiteiten in de gemeentelijke organisatie. 

 

De ideale kandidaat 

De ideale kandidaat is iemand met ruime werkervaring als (concern)controller binnen een grotere overheidsorganisatie. Daardoor beweeg jij je gemakkelijk binnen een politiek-bestuurlijke omgeving en weet je snel door te dringen tot de kern van vraagstukken en draagvlak te creëren bij management, directie en bestuurders.  Je bent gewend te adviseren op strategisch niveau en bent bedrijfseconomisch onderlegd. Je bent bekend met  interne auditing,  het toetsen van recht- en doelmatigheid en de opzet van interne processen.  Je bent goed op de hoogte van de ontwikkelingen binnen het gemeentelijke krachtenveld en maakt je de politiek-bestuurlijk dossiers snel eigen en weet hierin overtuigend te adviseren.   

 

Kortom; je bent een onafhankelijk strateeg die zowel inhoudelijk als communicatief sterk is!  

Je neemt mee:

  • Academisch werk- en denkniveau aangevuld met een postdoctorale opleiding op het gebied van accountancy, (public) registercontroller of een vergelijkbaar opleidingsniveau; 

  • Relevante en recente werkervaring in een bestuurlijke omgeving zoals Rijk – Gemeente en Ministerie; 

  • Kennis (op strategisch niveau) op het terrein van financiën, control, en bedrijfsvoering van de relevante financieel-economische instrumenten teneinde onafhankelijk te adviseren en voorstellen te doen rondom inrichtingsvraagstukken; 

  • Een uitstekende uitdrukkingsvaardigheid voor het ontwikkelen, formuleren en presenteren van scenario’s, analyses en het opstellen van adviezen en rapportages hierover. 

  

Over gemeente Helmond 

Werken bij de gemeente Helmond betekent werken bij een organisatie die zich continu ontwikkelt en boordevol ambitie zit. Dat moet ook, want, ook al zijn in gemeente Helmond mooie dingen bereikt, de samenleving verandert. Helmond is een stad in beweging. Er wordt met trots gewerkt vanuit verbinding, vertrouwen en waardering. Een integrale benadering met vernieuwende en innovatieve ideeën. 

 

Soortgelijke projecten

+ Bekijk alle projecten