Je kunt je via Gemeenteprojecten alleen als ZZP'er en op persoonlijke titel voor deze freelance (interim) opdracht inschrijven. Belangrijk: ZZP = eenmanszaak of BV met DGA, andere vormen zoals VOF, Stichting, Maatschap, etc. kunnen niet! Het is ook niet de bedoeling rechtstreeks met de gemeente contact op te nemen (dit op uitdrukkelijk verzoek van de gemeenten zelf).

Gemeenteprojecten

Freelance communicatieadviseur warmtetransitie (zzp)

Geplaatst 13 jul. 2023
Project ID: YIS 9136691
Plaats
Nieuwerkerk aan den IJssel, Hybride
Uren
24 uur/week
Periode
4 maanden
Start: 1 sep. 2023
Einde: 13 jan. 2024
Tarief
70 - 83.5 €/uur
Uiterste voorsteldatum: 19 jul. 2023 12:00

Startdatum 1-9-2023

Duur opdracht: t/m 31 december 2023

Aantal uur per week: 24

Schaal: 10

Indicatie uurtarief: €70 - €83,50



Gaat jouw hart sneller kloppen van het thema Duurzaamheid? Vind je het leuk en een uitdaging om de gemeente Zuidplas verder op de kaart te zetten op het gebied van duurzaamheid? Wil jij inwoners en ondernemers binnen onze mooie gemeente helpen met de overstap naar aardgasvrije warmte? Word dan communicatieadviseur voor onze projectaanpak aardgasvrij bij Zuidplas!


Zuidplas: de gemeente die je laat groeien!


Zuidplas is een fusiegemeente die bestaat uit de dorpen Moerkapelle, Moordrecht, Nieuwerkerk aan den IJssel en Zevenhuizen. We bestaan pas 11 jaar, en net als een echte tiener groeien we hard. Dat biedt kansen: in je dagelijks werk én voor je carrière. Door onze ligging tussen Rotterdam en Gouda kun je jezelf ook aan grootstedelijke vraagstukken wagen. En de regio Midden-Holland waarin we ons bevinden, is eigenlijk een soort Nederland in het klein. Met een interessant speelveld, zowel politiek als geografisch.

 

Zuidplas groeit de komende jaren flink in inwoneraantal en daarmee ook in het aantal collega’s in de organisatie. We staan voor uitdagende opgaven en passen onze werkwijze aan de vragen vanuit de samenleving aan. Om aan te sluiten op die ontwikkelingen is op interactieve manier een concernplan Zuidplas Groeit! en veranderplan gemaakt, inclusief een nieuwe organisatievisie voor Zuidplas. De organisatieontwikkeling heeft als stip op de horizon de hoofdopgaven: Opgavegericht, Zelforganiserend, Slagvaardig en Wendbaar en is nog in volle gang.

Als participatie/communicatieadviseur maak je deel uit van het Cluster Communicatie, HR, Juridische Zaken en Inkoop. Ook ben je onderdeel van het Team Communicatie & Participatie, dat uit 13 collega’s op verschillende gebieden bestaat. 

Daarnaast val je in het team Duurzaamheid en Klimaatadaptatie. Een team van 7 collega’s die zich elke dag weer inzetten om Zuidplas een stukje duurzamer te maken. Je werkt met de projectleider energietransitie aan de aanpak voor aardgasvrije wijken.

Hoe zorg jij ervoor dat we inwoners informeren en bewegen om duurzame keuzes te maken? Wat ga jij doen om inwoners bijvoorbeeld hun huis te laten verduurzamen of te bewegen om de overstap te maken naar aardgasvrije warmte? Zomaar een paar belangrijke vragen waar we bij de gemeente Zuidplas een antwoord op moeten vinden. 

Als communicatieadviseur ben je verantwoordelijk voor het bepalen en uitvoeren van de communicatiestrategie aardgasvrije aanpak binnen het programma Duurzaamheid en Klimaatadaptatie. Je bent onderdeel van het Team Communicatie & Participatie waar je kunt sparren met andere communicatieadviseurs. 


Voor je dagelijks werk heb je een rol binnen het programmateam duurzaamheid waar de programmamanager, inhoudelijke beleidsambtenaren en ondersteuners werken aan de duurzaamheidsambities voor Zuidplas. Je belangrijkste samenwerking is met de projectleider energietransitie, met wie je werkt aan de aanpak om wijken van het aardgas af te halen. 


Je denkt mee over een communicatiestrategie van het project aardgasvrije wijken en maakt een plan van aanpak voor de uitvoering daarvan. Ook pak je de uitvoering van dit plan op. Je werkt bij de uitvoering soms samen met een extern (vormgevers- of advies)bureau. Je kunt begrippen als energieneutraal, energietransitie, aardgasvrij en isolatieaanpak concreet maken voor inwoners, ondernemers en maatschappelijke instellingen in Zuidplas. Daarnaast begeleid je campagnes en organiseer je bijeenkomsten voor de diverse doelgroepen in de aardgasvrije wijken. Denk daarbij aan informatieavonden, stakeholdertafels en koplopersgroepen.  

Je houdt de politieke ontwikkelingen in de raad goed bij en weet ook wat de consequenties daarvan op communicatief gebied zijn. Zo zorg je dat ook intern de communicatie rondom de aardgasvrije aanpak goed verloopt.



Je activiteiten bestaan uit

•   Je verzorgt alle communicatie rond het aardgasvrij worden van de gemeente (de uitrol van de Transitievisie Warmte);

•   Je plant inwonersavonden, organiseert stakeholdertafels of richt een aardgasvrije voorbeeldwoning in;

•   Je levert input aan over de voortgang van de aardgasvrije aanpak voor de communicatie van het programma duurzaamheid zoals de nieuwsbrief of de website duurzaamzuidplas.nl;

•   Je verzorgt de communicatie over het project aardgasvrij Zuidplas intern zodat ook bestuurders en de hele organisatie op de hoogte zijn van de ontwikkelingen en veranderingen. 



Must haves:

•   Je hebt een HBO of WO diploma;

•   Je hebt kennis van en ervaring met (overheids)communicatie, campagnes en gedragsveranderingstrajecten;

•   Ervaring met communicatie en participatie rondom duurzame warmte zoals het opzetten van een Transitievisie Warmte (TVW) of aardgasvrije wijken is een pre. 

•   Je hebt aantoonbare ervaring of affiniteit met duurzaamheid, bij voorkeur in een overheidsorganisatie;

•   Je hebt een hands on mentaliteit: goed in plannen en organiseren, weet van aanpakken en kan een strategie ook uitvoeren;

•   Je bent zelfredzaam en stressbestendig;

•   Je kunt een Verklaring Omtrent Gedrag overleggen; 

Soortgelijke projecten

+ Bekijk alle projecten