Je kunt je via Gemeenteprojecten alleen als ZZP'er en op persoonlijke titel voor deze freelance (interim) opdracht inschrijven. Belangrijk: ZZP = eenmanszaak of BV met DGA, andere vormen zoals VOF, Stichting, Maatschap, etc. kunnen niet! Het is ook niet de bedoeling rechtstreeks met de gemeente contact op te nemen (dit op uitdrukkelijk verzoek van de gemeenten zelf).

Gemeenteprojecten

Freelance communicatieadviseur taalhuis (zzp)

Geplaatst 29 feb. 2024
Project ID: YIS 9151661
Plaats
Helmond, Hybride
Uren
12 uur/week
Periode
6 maanden
Start: 11 mrt. 2024
Einde: 31 aug. 2024
Tarief
Onbekend
Uiterste voorsteldatum: 7 mrt. 2024 13:00

Startdatum inzet: 11-3-2024

Einddatum inzet: 31-8-2024

Uren per week: 12,00

Standplaats: Helmond

Inhuurdesk zal selectie maken en voorstellen op moment van binnenkomst



Communicatie Taalhuis 

Ca 12 uur per week, schaal 10 cao gemeenten, opdracht voor de duur van 6 maanden 

 

Taalhuis Helmond zet zich in voor volwassen inwoners van Helmond, die een stap willen zetten in het verbeteren van hun basisvaardigheden. Basisvaardigheden als geletterdheid, gecijferdheid en digitale vaardigheden. Wanneer men niet over voldoende van deze basisvaardigheden beschikt om mee te kunnen komen in de samenleving, wordt dit ‘laaggeletterdheid’ genoemd. 

  

De visie  

Iets nieuws leren, of iets verbeteren wat je al kunt, is heel normaal. Óók op het gebied van taal, rekenen en digitale vaardigheden. Door hierin te ontwikkelen worden inwoners zelfredzamer en kunnen zij gemakkelijker stappen zetten die hun kwaliteit van leven verhogen.   

 

De missie  

Iedere inwoner met een leervraag op het gebied van basisvaardigheden kan laagdrempelig bij het Taalhuis Helmond terecht en wordt geholpen om hierin een stap te zetten die bij ze past.   

  

De vier ambities waarop de komende jaren ingezet wordt zijn:  

  1. Het bereiken en motiveren van de NT1 doelgroep via toeleiders. 

  2. Het faciliteren van voldoende en passend aanbod.  

  3. Het doorontwikkelen van het Taalhuis.  

  4. Normaliseren om te leren. 

  

Communicatie 

Er zijn in 2023 al stappen gezet om meer gezamenlijk vanuit het Taalhuis te communiceren. De website www.taalhuishelmond.nl is ontwikkeld en er zijn verschillende communicatiematerialen beschikbaar voor inwoners en professionals. Er is echter nog veel meer nodig. Het ontwikkelen van een toolkit en creatieve communicatieacties (marketing) bijvoorbeeld. Zowel voor inwoners als voor toeleiders. Onder toeleiders vallen alle vindplaatsen en personen die in contact zijn met de potentiële doelgroep. Denk aan onderwijs, zorg, werkgevers, welzijn. In het komende jaar wordt de basis gelegd voor een goede, structurele communicatie, die het Taalhuis duidelijk positioneert en de zichtbaarheid en vindbaarheid sterk vergroot. Het Taalhuis werkt toe naar een herkenbare stijl die overal in de stad en bij organisaties terug te vinden is. De stad is bekend met uitingen van het Taalhuis. Op zowel informatieve als creatieve manieren wordt consequent gecommuniceerd richting diverse doelgroepen. Gericht op NT1 en toeleiders, maar ook op de inwoners van Helmond om het onderwerp te normaliseren. 

 

De opdracht 

De komende maanden willen men een vliegende start maken en de basis voor de communicatieaanpak neerzetten. Doelstellingen:   

  1. Duidelijke positionering van het Taalhuis (branding) 

  2. Vergroten zichtbaarheid en vindbaarheid van het Taalhuis (online en offline): iedere inwoner of toeleider met een leervraag op het gebied van basisvaardigheden, kan het Taalhuis vinden. 

  3. Het aanbod van het Taalhuis is goed vindbaar voor de inwoner en voor toeleiders. 

 

Taken (hoofdlijnen)  

  1. Het opstellen en structureel uitvoeren van een communicatieplan. 

  2. Formuleren kernboodschap en basisteksten. 

  3. Toolkits maken: communicatiemateriaal ontwikkelen voor zowel toeleiders als inwoners. Er zijn sector gerichte communicatiemiddelen en deze worden actief ingezet. 

  4. Zorgen dat het Taalhuis online goed zichtbaar en vindbaar is. 

  5. Website aanvullen en optimaliseren. 

  6. Storytelling: verhalen verzamelen. 

  7. Nadenken hoe de ambitie 4 ‘normaliseren om te leren’ invulling gegeven kan worden. 

  8. Bestaande ambassadeurs communicatief benutten/inzetten. 

 

Over gemeente Helmond 

Werken bij de gemeente Helmond betekent werken bij een organisatie die zich continu ontwikkelt en boordevol ambitie zit. Dat moet ook, want, ook al zijn in gemeente Helmond mooie dingen bereikt, de samenleving verandert. Helmond is een stad in beweging. Er wordt met trots gewerkt vanuit verbinding, vertrouwen en waardering. Een integrale benadering met vernieuwende en innovatieve ideeën. 

 

Wij zijn op zoek naar een ervaren adviseur met kennis van de genoemde thema's.

Soortgelijke projecten

+ Bekijk alle projecten