Je kunt je via Gemeenteprojecten alleen als ZZP'er en op persoonlijke titel voor deze freelance (interim) opdracht inschrijven. Belangrijk: ZZP = eenmanszaak of BV met DGA, andere vormen zoals VOF, Stichting, Maatschap, etc. kunnen niet! Het is ook niet de bedoeling rechtstreeks met de gemeente contact op te nemen (dit op uitdrukkelijk verzoek van de gemeenten zelf).

Gemeenteprojecten

Freelance communicatieadviseur RES Ablasserwaard (zzp)

Geplaatst 8 feb. 2023
Project ID: YIS 9128321
Plaats
Gorinchem, Zuid-Holland
Uren
36 uur/week
Periode
10 maanden
Start: 20 feb. 2023
Einde: 31 dec. 2023
Tarief
Onbekend
Uiterste voorsteldatum: 15 feb. 2023 12:00
  • Start: zo snel mogelijk

  • Opdracht tot einde van het jaar

  • 24-36 uur per week

  • Combinatie op kantoor (stadhuis) en thuiswerken is prima mogelijk

  • Inhuurdesk zal selectie maken en voorstellen op moment van binnenkomst



Communicatie Adviseur Regionale Energiestrategie (RES) Alblasserwaard

Met het regioteam staan we voor de uitvoering van een ambitieus programma zon-op-dak en een heroriëntatie op windenergie. Ook zetten we in op energiebesparing, netprogrammering, energieopslag en innovatie.

Jij staat aan de lat voor de communicatie over de RES Alblasserwaard. Je adviseert het regionale RES- team en de bestuurders over de communicatiestrategie en voert de benodigde activiteiten deels ook zelf uit. Je treedt soms op als woordvoerder voor de RES Alblasserwaard, in zorgvuldige afstemming met beide regiogemeenten, de provincie, het waterschap en eventuele andere belanghebbenden. Je ontwikkelt communicatieboodschappen en -middelen om duidelijkheid te scheppen en aan draagvlak te bouwen voor energiemaatregelen die we nemen in de regio. Je bent actief in het communicatienetwerk van het Nationaal Programma RES.

Jouw werkzaamheden

  • Je adviseert over de communicatiestrategie en zorgt dat de afgesproken communicatieactiviteiten ook worden uitgevoerd.

  • Daarbij denk je mee over de organisatie van participatieprocessen en bent verantwoordelijk voor de bijbehorende projectcommunicatie.

  • Je betrekt de juiste in- en externe spelers en bouwt o.a. mee aan een netwerk en een goede samenwerking tussen de communicatieadviseurs van de RES-partners en overige partners uit de regio.

  • Je vangt signalen op en stuurt indien nodig werkzaamheden bij, om de regionale communicatie te versterken (middelen en activiteiten) en zorgt voor een goede positionering van de RES Alblasserwaard

  • Je onderhoudt, in samenwerking met beide gemeenten, contact met de pers en voorziet de pers met regelmaat van procesinformatie

  • Je verbindt de RES-communicatieactiviteiten met de communicatieactiviteiten van beide gemeenten en met de brede klimaatcommunicatie van het Rijk.

  • Ook zorg je voor afstemming en kennisdeling met andere klimaatprogramma’s Je werkt aan de verdere ontwikkeling van middelen en tools die de RES ondersteunen, zoals kernboodschappen, visualisaties, huisstijl onderdelen etc. en je levert content voor alle middelen.

Je maakt onderdeel uit van Team Advies/communicatie van de gemeente Gorinchem. Van daaruit werk je rechtstreeks voor het ambtelijke RES-team, dat onder leiding staat van de RES-coördinator die jou inhoudelijk aanstuurt. Het RES-team geeft adviezen over en inhoudelijke uitwerking aan het proces en het uitvoeringsprogramma. Het RES-team wordt bestuurlijk aangestuurd door de stuurgroep RES, waar jij als communicatiemedewerker ook bij aansluit. Je werkt nauw samen met een communicatiemedewerker van de gemeente Molenlanden.

Achtergrond

De volksvertegenwoordigingen van de regio Alblasserwaard hebben in de zomer van 2021 de RES Alblasserwaard 1.0 vastgesteld. Daarin wordt door de lokale en regionale overheden, in samenspraak met maatschappelijke belanghebbenden bepaald hoe de regio Alblasserwaard 0,32 TWh aan duurzame elektriciteit kan realiseren. Door de helft van alle bedrijfsdaken te voorzien van zonnepanelen en 7-10 windmolens in de regio te plaatsen. Daarnaast werken we aan energiebesparing, netprogrammering, energieopslag en innovatie. Coproduceren van resultaten met belanghebbenden staat hierbij centraal. De opgave is inhoudelijk complex en organisatorisch uitdagend. Het komende jaar staat in het teken van de uitvoering van een ambitieus programma zon- op-dak en het zoeken naar alternatieve locaties voor windturbines.

  • Aantoonbare ervaring met interbestuurlijk (samen)werken binnen de overheid.

  • Ervaring met complexe maatschappelijke opgaven.

  • Je bent op de hoogte van thema’s als energietransitie, klimaatverandering en/of duurzaamheid.

  • Je bent gewend programmatisch te werken, weet goed met politiek gevoelige projecten om te gaan en je voelt je vanuit jouw communicatie-expertise medeverantwoordelijk voor het behalen van de resultaten van het programma als geheel.

  • Ervaring met woordvoering en het aansturen van (communicatie)bureaus.

  • Je bent een stevige adviseur met hands on mentaliteit.

  • Je bent omgevingsbewust, politiek sensitief en een netwerker.

  • Je kan goed zelfstandig werken, verliest de samenwerking niet uit het oog en je bent een verbinder.

Soortgelijke projecten

+ Bekijk alle projecten