Je kunt je via Gemeenteprojecten alleen als ZZP'er en op persoonlijke titel voor deze freelance (interim) opdracht inschrijven. Belangrijk: ZZP = eenmanszaak of BV met DGA, andere vormen zoals VOF, Stichting, Maatschap, etc. kunnen niet! Het is ook niet de bedoeling rechtstreeks met de gemeente contact op te nemen (dit op uitdrukkelijk verzoek van de gemeenten zelf).

Gemeenteprojecten

Freelance communicatieadviseur omgevingswet (ZZP)

Geplaatst 16 dec. 2021
Project ID: YIS 9106405
Plaats
Valkenswaard
Uren
16 uur/week
Periode
1 jaar
Start: 1 jan. 2022
Einde: 31 dec. 2022
Tarief
70 - 80 €/uur

Sollicitatie deadline: 16-12 12:00

Startdatum: Z.S.M (voorkeur 3-1-2022)

Einddatum: 31-12-2022

Uren p week: 16-20 uur

Functieschaal: 10

 

Voor de gemeente Valkenswaard zijn we op zoek naar een:
Interim communicatie adviseur omgevingswet (16-20 uur)
 

Dit is Valkenswaard 
Valkenswaard heeft een echt Brabants karakter: hartelijk, groen en bourgondisch. Gelegen aan de zuidkant van Eindhoven, met 31.000 inwoners en een rijke natuur die in de top 10 van Europa schittert. Een enorm groene gemeente met kwaliteit voor leven, waarin het geweldig wonen, werken en recreëren is. Een mooie plek voor inwoners en bezoekers. Zeker voor jongeren en jonge gezinnen. Het Valkenswaard van nu staat krachtig door een rijk verleden. Ooit Europese hoofdstad van de Valkerij en nu bakermat van onder meer de innovatieve brainportindustrie: Valkenswaard bewijst al eeuwen vanuit niets, iets te kunnen maken. Een Valkenswaardenaar stroopt dan ook graag de mouwen op, en als het kan het liefst met elkaar. Zelfs op internationaal niveau, waar het bloemcorso en de paardensportevents op de kalender staan. Dit DNA voel je terug in onze gemeentelijke organisatie. We staan open voor wie er leeft, onderneemt of er gewoon graag komt. Samenwerken en samen iets maken, daar houden we van! Zo hebben we onze inwoners betrokken bij het opstellen van de Toekomstvisie 2030, die inmiddels al jaren ons richtsnoer is. De aansluitende kernwaarden Empathisch, Gelijkwaardig, Oplossingsgericht en Daadkrachtig bepalen hoe we te werk gaan. Er zijn al veel fans van Valkenswaard. Ben jij de volgende?

Communicatie in- en extern
We zijn in Valkenswaard druk bezig met de implementatie van de Omgevingswet. De Omgevingswet streeft een cultuurverandering bij overheid, inwoners en bedrijven na. Uitdagingen zoals meer integraal werken, ruimte laten voor privaat initiatief, het faciliteren van burgerparticipatie en het tonen van lef vragen wellicht andere competenties van medewerkers en bestuur, een nieuwe blik op dienstverlening en een verder ontwikkelde organisatiecultuur. Inwoners en bedrijven kunnen straks bij één (gemeentelijk) loket terecht met al hun vragen over de fysieke leefomgeving. Ook worden zij geconfronteerd met nieuwe procedures, andere verantwoordelijkheden en nieuwe systemen. Verder is ook samenwerking met ketenpartners, zoals de Provincie, het Waterschap, de Omgevingsdienst, Veiligheidsregio, GGD en andere partijen belangrijk om een goede implementatie van de omgevingswet te bewerkstelligen. Communicatie is hierbij een essentieel onderdeel van de invoering van de omgevingswet. Het afgelopen jaar is door de personele situatie in het programma te weinig aandacht geweest voor communicatie. 
Om de omgevingswet goed voor het voetlicht te brengen, is volle aandacht nodig voor de interne en externe communicatie over deze wet en ons beleid daaromtrent. Bovendien dient ons eigen personeel meegenomen te worden in gewijzigde procedures, systemen en wat de nieuwe vorm van werken van ons vraagt. Dit moet tevens aansluiten op het reeds bestaande Sterk in je Werk programma en de ontwikkeling van onze organisatie. 

Over het algeheel ziet de communicatie-aanpak er als volgt uit.  Brede externe procescommunicatie is nodig zodat alle inwoners, ondernemers, ontwikkelaars en andere partijen kunnen volgen wat de omgevingswet inhoudt en hoe zich dat verhoudt tot wijzigingen in onze procedures/beleid om plannen van initiatiefnemers te verwezenlijken. Gebruikelijke communicatiekanalen van onze gemeente kunnen hiervoor worden ingezet. Desgewenst kunnen we extra instrumenten bedenken om de raad en betrokkenen in onze samenleving goed op de hoogte te houden van de voortgang van de invoering van de omgevingswet. Goede oprechte participatie en communicatie tussen en met betrokkenen betaalt zich tijdens en aan het einde van het proces altijd uit. De invoering van de omgevingswet zal een flinke hoos hebben aan de voorkant, voordat het wordt ingevoerd, maar zeker ook nog nadat de omgevingswet is ingegaan. Alle inwoners, ondernemers en bovendien onze eigen medewerkers zullen moeten wennen aan de nieuwe wet en bijkomende veranderingen die daarmee gepaard gaan. 
Dit alles vraagt om inhoudelijke afstemming met de programmamanager organisatieontwikkeling, Sterk in je Werk programma, als ook natuurlijk het communicatieteam van onze gemeente. Het communiceren naar buiten toe over de inwerkingtreding en implementatie van de omgevingswet, dient integraal geborgd te zijn. Net zoals dat bij onze andere majeure projecten en onderwerpen verankerd is binnen het communicatiebeleid van Valkenswaard. 


Dit is je team 
Je werkt vanuit het team communicatie A2 om zo verbinding te hebben met je communicatiecollega’s die vanuit de A2 samenwerking de 3 gemeenten ondersteunen. Je bent van daaruit alleen actief in de ondersteuning van het programma Omgevingswet binnen team Programma’s en Projecten (P&P) in Valkenswaard. Daarom is je werkplek ook in Valkenswaard. Team P&P is een energiek en dynamisch team dat bestaat uit ca. 11 collega programma- en projectmanagers en assistenten. Wij geven concreet vorm aan de ambities die in de toekomstvisie van Valkenswaard staan benoemd op het gebied van wonen, werken en vrije tijd en werken in opdracht van het bestuur en/of andere teams aan projecten en programma’s. Dat doen we door een groot aantal fysieke projecten voor te bereiden en te begeleiden in de uitvoering.. 
 
Wat ga je doen
Als communicatieadviseur adviseer je specifiek het programmateam dat verantwoordelijk is voor de implementatie van de Omgevingswet in alle communicatie-aspecten die met die implementatie samen hangen. 
Je overziet het hele spectrum van het vakgebied, van het bedenken van communicatiestrategieën,  het opzetten van stakeholdersanalyses, het maken van communicatieplannen, communicatie met stakeholders, tot het schrijven van persberichten. Je maakt onderdeel uit van het programmateam Omgevingswet.
Je denkt mee over manieren om tot een goede informatie van de organisatie en omgeving te komen. Je bedenkt mooie dingen, én je voert ze voor een groot deel zelf uit. En uiteraard onderhoud je goede contacten met je communicatie collega’s in de A2 samenwerking en met Valkenswaard Marketing en stemt acties optimaal op elkaar af.


Wie ben jij?

  • Jij bent een innovatieve communicatie-professional.
  • Je bent iemand die graag buiten de lijntjes kleurt, af en toe de boel even flink opschudt en met creatieve oplossingen komt.
  • Je bent een echte teamplayer en verbinder. Samen mooie resultaten neerzetten, daar krijg jij energie van.
  • Je bent je ervan bewust dat communicatie voor een heel groot deel bestaat uit actief luisteren, en dat kún jij ook heel goed.
  • Je kunt de meest ingewikkelde onderwerpen om zetten in een pakkend en voor iedereen begrijpelijk verhaal;
  • Je bent flexibel en service gericht.


 
Wat neem je mee?

  • Minimaal een relevante hbo-opleiding.
  • Ervaring in een vergelijkbare functie, liefst bij een gemeente of overheidsorganisatie.
  • Het is een pré als je ervaring/kennis heb van de omgevingswet en/of het fysieke domein.
  • Gevoel voor bestuurlijke en ambtelijke verhoudingen.
  • Je bent innovatief, proactief en je hebt goede adviesvaardigheden.
  • Aantoonbare ervaring met projectcommunicatie, burgerparticipatie, integraal werken en de inzet van moderne communicatiemiddelen.

 

Dit bieden we je

  • Een tijdelijk inhuur dienstverband voor, in nader overleg 16-20 uur, voor de duur van 12 maanden met mogelijk een verlenging.
  • Een plek in een collegiaal, hardwerkend team en tegelijkertijd veel zelfstandigheid in de invulling van je werk.
  • We zijn flexibel in werktijden en werkplekken.

 

Je kunt je via Gemeenteprojecten alleen als ZZP'er en op persoonlijke titel voor deze freelance (interim) opdracht inschrijven.

Soortgelijke projecten

+ Bekijk alle projecten