Je kunt je via Gemeenteprojecten alleen als ZZP'er en op persoonlijke titel voor deze freelance (interim) opdracht inschrijven. Belangrijk: ZZP = eenmanszaak of BV met DGA, andere vormen zoals VOF, Stichting, Maatschap, etc. kunnen niet! Het is ook niet de bedoeling rechtstreeks met de gemeente contact op te nemen (dit op uitdrukkelijk verzoek van de gemeenten zelf).

Gemeenteprojecten

Freelance communciatiestrateeg verandercommunicatie (zzp)

Geplaatst 1 apr. 2022
Project ID: YIS 9112370
Plaats
Dordrecht
Uren
36 uur/week
Periode
4 maanden
Start: 11 apr. 2022
Einde: 29 jul. 2022
Tarief
Onbekend

Aantal uren: 36 uur

Deadline sollicitatie: 5-4-2022

Startdatum: zsm (in overleg)

Duur: 3 maanden met optie tot verlenging

Richttarief: €105,- 

 

Over DordrechtDe organisatie

Sinds 1 januari 2022 maken ook  voormalig Servicecentrum Drechtsteden, Ingenieursbureau en Gemeentebelastingen en Basisinformatie Drechtsteden / Onderzoekcentrum Drechtsteden onderdeel uit van de gemeente Dordrecht; samen heten zij voorlopig Servicegemeente Dordrecht. 

Met de komst van deze organisaties is de ambtelijke organisatie Dordrecht verdubbeld en de diversiteit in medewerkers en hun werkzaamheden verveelvoudigd. De afgelopen jaren waren de drie organisaties onderdeel van de Gemeenschappelijke Regeling Drechtsteden.

Agenda 2030

Dordrecht heeft een ambitieuze agenda met plannen en projecten voor de komende tien jaar. Woningbouw, de hele ontwikkeling van de spoorzone maar ook de energietransitie staan op onze agenda. Om dit krachtig en effectief op te pakken, moet er goed en integraal samengewerkt worden. Dit betekent dat de gemeente Dordrecht werkt aan verbetering van enkele processen en organisatorisch noodzakelijke aanpassingen plaatsvinden. De winkel blijft natuurlijk open.

Werken vanuit de Bedoeling

In de opgaven waar ze voor staat, wil Dordrecht niet middelmatig zijn, ze wil echt het verschil kunnen maken. Dordrecht zet daarvoor de vraag van haar bewoners centraal; dat noemen wij 'werken vanuit de bedoeling'. Dit betekent dat we vanuit welk vakdiscipline dan ook een bijdrage leveren aan wonen, werken, bewegen (op twee manieren) en recreëren in Dordrecht. Belangrijke ontwikkelingen in Dordrecht pakken wij op in opgaves; deze hebben vaak een relatie met maatschappelijke opgaves. Denk bijvoorbeeld aan duurzaamheid of mobiliteit.

 

Organisatieontwikkeling (Transformatie & Samenhangend Sturen)

De vraag speelt wat medewerkers verwachten van hun nieuwe gemeente Dordrecht. Voelt iedereen zich straks echt één organisatie? Verandert er iets voor hen in hun dagelijks werk, wat wordt er van hen verwacht en hoe kunnen zij zich daarin ontwikkelen? Hoe kunnen zij bijdragen aan de ambities van de gemeente Dordrecht maar ook aan die van de Drechtsteden? En hoe kan het management hiervoor de juiste randvoorwaarden scheppen? Dordrecht zet in op verandering onder een grote groep medewerkers. Een complex vraagstuk dat nauwe raakvlakken heeft met de vraag naar profilering en positionering en diverse doelgroepen met uiteenlopende rollen en belangen raakt.

Nu Dordrecht de servicegemeente is voor de andere zes Drechtsteden, betekent dit dat er gericht aandacht zal komen voor de profilering en merkbeleving van en naar 'de klant': bewoners, de andere zes Drechtsteden, ondernemers en maatschappelijke partners

Daarbij zet Dordrecht in op een betere kwaliteit, ontwikkeling en innovatie, een hogere efficiency en integraal opereren.

 

Jouw opdracht

In de veelheid aan ontwikkelingen en de urgentie tot verandering is er behoefte aan een scherpe, communicatiestrategie die inspeelt op de ambitie van Dordrecht. 

Aan jou de mooie taak om die te gaan formuleren. Rekening houdend met een groot aantal vakmodaliteiten: positionering en profilering, interne communicatie, arbeidsmarktcommunicatie, public affairs …. 

Dordrecht wil integraal sturen op strategisch-politieke onderwerpen; aan jou om te laten zien hoe dit vertaald kan worden naar een visie op communicatie. 

Belangenafweging, integraliteit, prioritering en ‘op het scherpst van de snede opereren’ spelen hierin een grote rol. Wij verwachten van jou dat je moeiteloos laveert tussen de vele, diverse spelers, dat je belangen herkent en een plek geeft in de communicatie. Dat jij en passant daarmee de afdeling Communicatie nog beter op de kaart zet.

 

Je werkt nauw samen met de adviseurs die de organisatieontwikkeling (Transformatie & Samenhangend Sturen) ondersteunen: het programma dat werkt aan een aantal onderwerpen die het één worden van de Dordtse organisatie praktisch mogelijk maken. Je onderhoudt ook goede contacten met de adviseurs die de andere Drechtsteden, Smart Delta Drechtsteden en Sociale Dienst Drechtsteden, voorzien van communicatieadvies. Zij weten als geen ander hoe hun organisaties in elkaar steken.

 

Communicatie zet een deel van de verandering ook zelf in door de introductie van een nieuwe werkwijze, Focus op Communicatie. Jij bent de linking pin tussen de senioren die aan de slag gaan met deze werkwijze en de collega's die de verandering vorm geven.

 

Omdat hier sprake is van een belangrijke omvangrijke opdracht met veel impact voor de organisatie, ga je samenwerken met een extern bureau. Dat bureau is nog niet geworven, omdat jij als strateeg daar grote invloed op moet hebben.

 

Jouw taken

Je analyseert een complex verandervraagstuk met een hoog afbreukrisico voor college en organisatie, grote ambitie en/of ambitie vanuit bestuur en organisatie over beleid, opgaves, programma's en/of projecten en vertaalt dat naar een communicatievraagstuk. Stap één: profilering van de ambtelijke organisatie Dordrecht.

Je stelt gevraagd en ongevraagd communicatiestrategieën op voor complexe, strategische inhoudelijke vraagstukken die meerdere vakdisciplines binnen de organisatie aangaan: nieuw of aangepast beleid, opgaves, programma's en / of projecten.

Je stelt een pakket van eisen op voor een extern bureau dat adviseert en ondersteunt bij het communicatieperspectief van de veranderopgave. Jij trekt de selectie van dat bureau.

Dordrecht zet een integrale strategische koers uit, gebaseerd op het coalitieakkoord en integrale prioriteiten. Jij adviseert hoe deze koers om te zetten naar communicatie met impact. Je werkt daartoe samen met collega's die zich onlangs hebben verdiept in de werkwijze Focus op Communicatie. 

Je zet binnen het strategisch communicatiebeleid een samenhangend geheel van communicatieactiviteiten uit, initieert deze en monitort op hoofdlijnen de uitvoering en effectiviteit hiervan.

 

Je overziet de consequenties van issues voor de integrale communicatiestrategie en past deze waar nodig aan. Je ziet toe en / of regisseert juiste uitvoering.

 

Je vergroot door communicatieadviezen de bewustwording van de complexe, strategische inhoudelijke ontwikkelingen en de mogelijke waarde hiervan voor in- en externe stakeholders.

 

 

Wat vragen wij van jou? 

o  Je bent communicatief sterk: zowel in schrift als mondeling

o  Je hebt ervaring met het sturen van complexe veranderopgaven met hoog afbreukrisico vanuit communicatieperspectief

o  Je werkt met multidisciplinaire teams

o  Je bent een ervaren netwerker

o  Je hebt natuurlijk overtuigingskracht

 

Kennis

o  Je bent bekend met organisatiekunde en
verandermanagement

o  Je zet je gedachten en je plannen soepel op papier rekening houdend met belangen en diversiteit in doelgroepen

o  Je hebt kennis van communicatietechnieken en trends in het vakgebied interne communicatie en verandermanagement

o  Je hebt inzicht in en visie op bedrijfsculturen

o  Je hebt inzicht in het functioneren van een centrumgemeente en begrijpt de context van de Drechtstedenorganisatie.

Soortgelijke projecten

+ Bekijk alle projecten