Je kunt je via Gemeenteprojecten alleen als ZZP'er en op persoonlijke titel voor deze freelance (interim) opdracht inschrijven. Belangrijk: ZZP = eenmanszaak of BV met DGA, andere vormen zoals VOF, Stichting, Maatschap, etc. kunnen niet! Het is ook niet de bedoeling rechtstreeks met de gemeente contact op te nemen (dit op uitdrukkelijk verzoek van de gemeenten zelf).

Gemeenteprojecten

Freelance coördinerend projectleider netprogrammering en zon op grote daken (zzp)

Geplaatst 6 jun. 2023
Project ID: YIS 9134675
Plaats
Hoornaar, Hybride
Uren
36 uur/week
Periode
7 maanden
Start: 26 jun. 2023
Einde: 31 jan. 2024
Tarief
Onbekend
Uiterste voorsteldatum: 19 jun. 2023 12:00
  • Zsm starten t/m 31 januari 2024, met optie op verlenging.

  • 32-36 uur per week. Gewenste werkdagen zijn dinsdag en donderdag.

  • Thuiswerken mogelijk: Ja, in Molenlanden wordt er plaats- en tijdonafhankelijk gewerkt, in overleg met het betreffende vakteam. Er zijn flexplekken beschikbaar in Hoornaar en Groot-Ammers.


Voor gemeente Molenlanden zoeken we een Coördinerend projectleider netprogrammering en zon op grote daken. Het betreft voortzetting van bestaande inhuur voor een regionale functie. De huidige inhuurmedewerker neemt vanaf 1 juli een andere opdracht aan.

Graag ontvangen wij CV's inclusief een korte motivatiebrief (max 1 pagina).


Heb jij ervaring met het coördineren van projecten en processen met veel belanghebbenden? Volg jij ontwikkelingen in de energietransitie op de voet, waaronder energie-infrastructuur en grote zonnedaken? Houd jij van een vrije én verantwoordelijke rol in een enthousiast regioteam? Dan is de opdracht coördinerend projectleider netprogrammering en grootschalige zonnedaken in de RES Alblasserwaard interessant voor jou! 


Voor de Regionale Energiestrategie (RES) Alblasserwaard zoeken we een coördinerend projectleider netprogrammering en grootschalige zonnedaken voor 32-36 uur per week. Start zo snel mogelijk, tot 31 januari 2023, waarbij een verlenging een optie is. De voorkeur gaat uit naar één kandidaat.


Als coördinerend projectleider werk je op regionaal niveau aan de programmering van de netinfrastructuur en grootschalige zonnedaken in de Alblasserwaard, waarbij je nauw samenwerkt met het regionale RES-team – waarin jij een centrale rol speelt –, de gemeenten Molenlanden en Gorinchem, provincie Zuid-Holland en waterschap Rivierenland. Daarnaast onderhoud je nauw contact met netbeheerder Stedin en maatschappelijke organisaties, zoals dakeigenaren en energiecoöperaties. 

Wat vragen we van jou? 

•   Je bent resultaatgericht en gemotiveerd, met voldoende netwerkend vermogen en strategisch inzicht.

•   Je hebt inhoudelijke kennis van energie-infrastructuur en/of stimuleringsaanpakken voor grootschalige zon-op-dak.

•   Je kunt effectief samenwerken in een regionale organisatie en hebt gevoel voor het betrekken van ambtelijke en politieke opdrachtgevers.

•   Ervaring als project-, programma- of procesmanager is vereist, evenals ervaring met politiek-maatschappelijk gevoelige opgaven.

Werkzaamheden in jouw functie 

•   Coördineren van gemeentelijke input voor pMIEK van PZH en netimpactanalyse van Stedin

•   Leiden van programmerings-overleggen met Provincie en Stedin 

•   Vroegtijdige afstemming over grote (opwek-) projecten met Stedin

•   Eerste aanspreekpunt voor bestuurders, collega’s, bewoners, bedrijven en bestuurders voor vragen over netcapaciteit

•   Inrichten communicatie rondom netcapaciteit in nauwe afstemming met Stedin

•   Bijhouden van landelijke ontwikkelingen op het gebied van netprogrammering en grootschalige zonnedaken en het RES-team hier van op de hoogte houden.

•   Aanjagen van projecten op het terrein van energie-uitwisseling en energie-hubs.

•   Coördineren en monitoren van de voortgang en het resultaat van de deelprojecten uit plan van aanpak zon-op-dak op voortgang en zelf uitvoeren van (een deel van deze) projecten

•   Contact onderhouden met de belangrijke stakeholders (intern & extern) op onderwerpen netprogrammering en grootschalige zonnedaken

•   Voor beide opgaven op inhoud de communicatiestrategieën uitwerken voor verschillende doelgroepen (particulier, bedrijven & maatschappelijk vastgoed) en de uitvoering daarvan coördineren (o.m. informatie op webpagina’s actief actueel houden als bv. regelingen veranderen).

•   Contact onderhouden met projectleider Innovatie en samen innovatieve oplossingen (helpen) ontwikkelen voor kansen en uitdagingen op het gebied van netprogrammering en zonnedaken

Context

RES Alblasserwaard

De Regionale Energiestrategie (RES) Alblasserwaard is een samenwerking tussen gemeenten Molenlanden en Gorinchem, provincie Zuid-Holland en waterschap Rivierenland. Deze partijen hebben in 2021 in hun volksvertegenwoordigingen het zogenaamde RES-bod 1.0 vastgesteld. Hierin is onder meer opgenomen dat in de regio in 2030 1150 TJ (0,32 TWh) duurzame elektriciteit opgewekt zal worden, door een mix van 51% zonne-energie en 49% windenergie. RES Alblasserwaard is een kleine RES-regio met een wendbare en slagvaardige ambtelijke organisatie.

Netprogrammering in RES Alblasserwaard

In de RES Alblasserwaard is nog géén sprake van netcongestie. Onze activiteiten leggen daarom de focus op het proberen te voorkomen van netcongestie. Op het vlak van netprogrammering werken de provincie, Stedin en de Zuid-Hollandse gemeenten aan een eerste versie van het pMIEK (provinciaal Meerjarenprogramma Infrastructuur Energie & Klimaat) om het middenspanningsnet voor de toekomst goed te ‘programmeren’. In dit proces vorm jij de ambtelijke vertegenwoordiging van de gemeenten Gorinchem en Molenlanden. Je fungeert als een schakel tussen de ambtelijke organisaties (onder meer teams RO, Economie en Duurzaamheid), samenleving, Stedin en provincie. Je stemt de gebiedsgerichte aanpak grote zonnedaken af met Stedin. Je komt met Stedin en beide gemeenten tot een aanpak van uitdagingen op het laagspanningsnet (inpassing transformatorhuisjes, tijdige aanlevering gegevens warmtetransitie et cetera). We zien een nauw verband tussen de pijler innovatie en de uitdagingen rondom netcapaciteit. Zo kunnen zowel waterstof als ook batterijopslag en het uitwisselen van energie mogelijke oplossingen bieden voor de uitdagingen op het elektriciteitsnet. Je houdt daarom nauw contact met de projectleider Innovatie in de RES-organisatie en ontwikkelt samen mogelijke oplossingen.

Grootschalige zonnedaken in RES Alblasserwaard

Zon op dak vormt 51% van het RES-bod en speelt daarmee een hoofdrol in de RES Alblasserwaard. We hebben de ambitie om in 2030 50% van de geschikte grote daken te benutten voor de opwek van zonne-energie. Er is de laatste jaren sprake geweest van een gemiddelde groei van 40% per jaar, die we zoveel mogelijk willen vasthouden. In een recent plan van aanpak is vastgelegd middels welke projecten we dat willen doen. Binnen de RES Alblasserwaard richten we ons met zon op dak op volgende doelgroepen: bedrijventerreinen, agrarische bedrijven, gemeentelijk vastgoed, scholen, en ander maatschappelijk vastgoed, woningcorporaties en particuliere eigenaren.


Voor de verschillende doelgroepen zijn (deel-)projecten opgenomen in het plan van aanpak die het projectteam voor zon op dak in samenwerking met diverse interne en externe partners uitvoert. Als coördinerend projectleider ben je ambtelijk verantwoordelijk voor de uitvoering van en rapportage over dit plan van aanpak. De projecten in het plan van aanpak variëren van het uitrollen van een doelgroepengerichte informatievoorziening over ondersteuning van gemeentelijk vastgoed bij de realisatie van zon-op-dak, het opzetten van een aanbod van dakscans (of energieadviezen) voor bedrijven, tot het faciliteren van een werkgroep bedrijfsdaken in samenwerking met ondernemers. 

Organisatie

Je speelt een belangrijke rol in het ambtelijke RES-team, dat onder coördinatie staat van de RES-coördinator en -secretaris. Het RES-team geeft adviezen over en inhoudelijke uitwerking aan het proces en het uitvoeringsprogramma. Het RES-team wordt ambtelijk aangestuurd door de Kerngroep RES en bestuurlijk aangestuurd door de Stuurgroep RES. Bij beide gremia zal jij als projectleider geregeld aansluiten. 

Zelf maak jij onderdeel uit van een netwerk aan samenwerkende collega’s vanuit de deelnemende RES-partners en maatschappelijke partijen, waar nodig aangevuld met ingehuurde krachten. 

Kwaliteitseisen

Knock-out-criteria

-   Je hebt aantoonbare ervaring als project-, programma- of procesmanager;

-   Je hebt aantoonbare ervaring met politiek-maatschappelijk gevoelige opgaven in een publieke organisatie.


Scoringscriteria

-   Je hebt minimaal 3 jaar aantoonbare ervaring met zonnedaken en/of energie-infrastructuur – 33%

-   Je kan op een strategisch niveau nadenken en handelen wat betreft het vormgeven en organiseren van complexe processen en projecten. In jouw CV is dit zichtbaar. – 33%

-   Je hebt aantoonbare ervaring met regionale samenwerking – 33% 

Beoordeling

In de beoordeling tellen de kwaliteitseisen voor 80% mee, uurtarief voor 20%.

Soortgelijke projecten

+ Bekijk alle projecten