Gemeenteprojecten
Freelance business controller sociaal domein (zzp)
Startdatum (gewenst)? Z.s.m.
Startdatum (uiterlijk)? 1 november 2022
Duur? 6 maanden
Optie tot verlenging? Ja.
Min/max aantal uur per week? Minimaal 28, maximaal 36 uur per week
Vaste werkdagen gewenst / vereist? Dinsdag vereist, maandag gewenst, rest flexibel
Mogelijkheid tot thuiswerken? Ja, in overleg. Maar geen vaste thuiswerkdagen
Tariefstelling: Schaal CAR UWO? 12.
Richtlijn uurtarief? Open
Minimaal aantal recente en relevante jaren werkervaring? 5 jaar
Het cluster Maatschappij is volop in ontwikkeling en geeft vorm aan de nieuwe rol van de overheid in de samenleving. De afgelopen tijd is er gewerkt aan de transitie van rijkstaken in het sociale domein. Een van de speerpunten is dat het MT van de clusters Maatschappij meer in control komt. Dit willen we bewerkstelligen met de inzet van een centrale regiefunctie met een overall (financiële) blik, in aanvulling op het integraal financieel management van MT-leden.
Maatschappij bestaat uit 4 clusters met in totaal 13 teams.
De BAR zoekt, voor Maatschappij, een:
Business Controller, Sociaal Domein (28-36 uur per week)
Het sociaal domein kent vier eigenstandige begrotingen en P&C-cycli, in totaal zo’n 100 miljoen groot. Met een werkveld dat sterk verandert, krijgt ook het risicoprofiel meer aandacht. Eerste vereiste is beheersing van dat risicoprofiel. De bouwstenen daarvoor liggen er al: met de kennis en ervaring die we opdoen kunnen we risico’s beter managen en kosten verminderen. Als Business Controller stuur je ook 6 medewerkers aan (3 contractmanagers, 2 financiële medewerkers en een projectondersteuner). Je maakt deel uit van het MT. Daarnaast werk je nauw samen met de directeur van het Maatschappelijk Domein die als opdrachtgever fungeert.
Binnen de BAR-organisatie is alleen bij de Maatschappelijke clusters sprake van een functie van Business Controller. Dit is nodig om, zoals hierboven aangegeven, grip te hebben en te houden op de financiële situatie. Er wordt wel nauw samengewerkt met het cluster Financiën.
Wat ga je doen?
De afgelopen jaren is er hard aan gewerkt om de decentralisatie van WMO, jeugdzorg en participatie in te passen in onze bedrijfsvoering. Nu staan we voor stap twee, de transformatie: de kwaliteit verbeteren voor onze inwoners. Dat kan door meer integraal te werken, door verbindingen te leggen in onze organisatie en in de begrotingen van drie gemeenten. Ook de interne efficiency moet omhoog. Dat doen we in een tijd waarin gemeentelijke begrotingen nog meer dan voorheen onder druk staan. En daar begint jouw rol, als creatieve, oplossingsgerichte en doortastende businesscontroller. Heb je zin, de ambitie en de kwaliteit om de bedrijfsvoering in drie gemeenten tegelijk op een hoger plan te brengen? Je beweegt je hierin op verschillende niveaus. De ene keer aansturend of coördinerend en de andere keer uitvoerend.
Tactische en strategische vraagstukken analyseer je in het licht van die toekomstbestendige bedrijfsvoering en optimale risicobeheersing. Je werkt businesscases uit, je bedenkt alternatieve scenario’s voor bezuinigings- en ombuigingsoperaties. Je brengt mensen en processen bij elkaar, je ziet mogelijkheden voor een integrale aanpak binnen het cluster. Uiteenlopende taken, met
één rode draad: drie gemeenten zijn dankzij jouw inspanningen in control. In alles wat je doet houd je een overall-visie op de bedrijfsvoering. Het management geef je gevraagd en ongevraagd advies. Het bestuur weet ook continu wat de status is, doordat je actuele informatie oplevert vanuit de P&C-cyclus en het management control systeem. Dat onderhoud je door checks en balances in te richten, te monitoren, te evalueren en aan te passen. Je bent nauw betrokken bij het sluitend maken van de PDCA-cyclus.
Wat je functie een extra dimensie geeft is, dat je niet als solist optreedt. Je werkt nauw samen met je collega managers in het MT aan de gezamenlijke agenda. Ook heb je een leidinggevende rol richting contractmanagers en financieel medewerkers en pak je makkelijk je rol op in verschillende werkgroepen. Als projectleider heb je er geen moeite mee om verbetertrajecten in goede banen te leiden.
En waar vind je drie verschillende opdrachtgevers tegelijk? Ook al streven we naar een eenduidige aanpak voor de drie gemeenten, elke gemeente heeft een eigen couleur lokale. Dat maakt je functie op z’n minst divers. En in ieder geval betekenisvol. Je werkt aan zaken die onze inwoners écht aangaan, die de kwaliteit van hun leven verbeteren. Dat maakt het ook verantwoordelijk werk, waarin je soms afwegingen moet maken die verder gaan dan cijfermatige vergelijkingen. Moeilijk, maar ook maatschappelijk van groot belang. Dáár kun jij je stempel op drukken.
Wat vragen wij van je?
Heel kort: jij bent iemand die de kwaliteit van onze bedrijfsvoering die noodzakelijke impuls geeft. Met een strategische visie voer je veranderingen door. Dat vraagt bedrijfskundige kwaliteiten, maar ook een hands-on mentaliteit. Wat we verder graag van je zien:
-Bij voorkeur een afgeronde hbo- of wo-opleiding bedrijfskunde of bedrijfseconomie, een RA/RC/CPC-titel is een pre.
-Minimaal 5 jaar relevante werkervaring bij een overheidsorganisatie met een vergelijkbare omvang of risico’s.
-Ervaring in het maatschappelijk domein.
-Omgevingssensitiviteit.
-Een sterk analytisch vermogen.
-Overtuigingskracht.
-Politieke sensitiviteit.
-Hands-on mentaliteit.
-Veranderingsgericht en ook anderen meenemen in die veranderingen.
Vacature
Must haves (knockouts)?
• Ervaring met leidinggeven (i.v.m. aansturing van een team van 6 personen).
• Ervaring binnen het maatschappelijk domein.
• Ervaring binnen gemeente.