Je kunt je via Gemeenteprojecten alleen als ZZP'er en op persoonlijke titel voor deze freelance (interim) opdracht inschrijven. Belangrijk: ZZP = eenmanszaak of BV met DGA, andere vormen zoals VOF, Stichting, Maatschap, etc. kunnen niet! Het is ook niet de bedoeling rechtstreeks met de gemeente contact op te nemen (dit op uitdrukkelijk verzoek van de gemeenten zelf).

Gemeenteprojecten

Freelance business & data analist (zzp)

Geplaatst 16 okt. 2024
Project ID: YIS 9167907
Plaats
Utrecht, Hybride
Uren
36 uur/week
Periode
3 maanden
Start: 1 nov. 2024
Einde: 14 feb. 2025
Tarief
Onbekend
Uiterste voorsteldatum: 29 okt. 2024 12:00
  • Startdatum: 1 november

  • Einddatum opdracht: 14 februari 2025

  • Is ter vervanging van collega met ouderschapsverlof

  • Aantal uren per week: 32-36

  • Vaste werkdagen op kantoor noodzakelijk: Voorkeur kantoor, thuiswerk in overleg

  • Schaal: 11 Onderwijs CAO. tussen 85 - 98 per uur inclusief fees

  • Uiterste voorsteldatum kan on hold worden gezet bij voldoende/teveel animo


Dit is een project bij de Hogeschool Utrecht, niet de gemeente Utrecht.

Herhaalde oproep: de juiste kandidaat is nog niet gevonden. Voordragen weer iets opgerekt hierdoor en hopelijk hebben jullie nog goede profielen die op cv laten zien dat zij niet alleen data kennen maar ook echt de business analyse kunnen.


Opdracht Analyse fase Research Information System (RIS) voor BA/BIT/DA

Vanuit verschillende perspectieven is er grote behoefte om HU-breed onderzoeksinformatie uit te wisselen en zichtbaar te maken. Een RIS (Research informatiesysteem) is een systeem welke hier kan ondersteunen. Het is een systeem voor onderzoeksinformatie (informatie over onderzoek) om de ef-ficiëntie van onderzoeksprocessen te vergroten, de kwaliteit van onderzoeksgegevens te verbeteren en het stimuleren van de strategische planning en besluitvorming binnen de HU. Hiermee krijgen we dus meer grip op onderzoeksprojecten, betere managementinformatie en kunnen we werken met één HU-acquisitie overzicht. Met een centraal RIS wordt onderzoeksinformatie beschikbaar gesteld om transparantie te bevorderen en de zichtbaarheid van onderzoek binnen de HU en daarbuiten na-tionaal en internationaal te vergroten, en om samenwerking en efficiëntie te stimuleren door het ge-makkelijker maken van het vinden van relevante onderzoeksoutput en potentiële samenwerkings-partners.


Het doel van een RIS is om onderzoeksinformatie te beheren, te volgen, te analyseren en te ontslui-ten, wat de HU helpt bij het verbeteren van de zichtbaarheid, impact en efficiëntie van haar onder-zoeksactiviteiten. Voorbeelden hiervan zijn:

· Integratie en centralisatie van gegevens

· Ondersteuning van strategische doelen

· Verhoging van de zichtbaarheid en impact van ons onderzoek

· Ondersteuning onderzoeksbeheer

· Kwaliteitsbewaking en compliance


Een RIS staat al jaren hoog op de agenda binnen de HU om de voornoemde redenen. Echter bleken eerdere initiatieven prematuur en sneuvelden. Doordat er de laatste jaren meerdere zaken – t.a.v. onderzoeksupport – zowel in de lijn, als in het thema Research Journey, zijn gerealiseerd, is er een momentum ontstaan om opnieuw te verkennen welke RIS-oplossing het meest geschikt is voor de HU. Dit is ook in lijn met de doelarchitectuur onderzoek waarin deze analyse/advies voor solution-keuze op de roadmap staat voor 2024. Op basis van de analyse van gewenste functionaliteiten en mogelijke oplossingsrichtingen wordt advies gegeven voor aanschaf van een RIS-systeem (aanbeste-ding) en/of (deels) zelf ontwikkelen.


Opdracht

Voor het project Analyse Research Information System (RIS) zijn wij op zoek naar een adviseur die de combinatie van business analist, informatie-/data-analist en Business IT consultant in één rol in zich heeft. Je zult verantwoordelijk zijn voor de analysefase van een groter project, met als doel een goed onderbouwd advies te schrijven regiegroep Research Journey over de meest geschikte RIS-oplossing voor de HU.


Wat ga je doen?

In dit project richt je je op het inzichtelijk maken van de verschillende scenario's en oplossin-gen t.a.v. een RIS. Tevens identificeer je de gewenste functionaliteiten en vergelijk je die t.o.v. de functionaliteiten per oplossingsrichting. Er is reeds een vooranalyse gedaan. Op basis van jouw be-vindingen lever je een advies aan de organisatie met concrete aanbevelingen voor de aan-schaf (via aanbesteding) van een systeem, gefaseerde zelfontwikkeling, óf een combina-tie van deze opties.

Samen met de projectleider ben je verantwoordelijk voor het opleveren van het resultaat van dit project. Als inhoudsdeskundige ben jij verantwoordelijk voor het schrijven van het advies over de beste RIS-oplossing voor de HU. Je wordt hierbij ondersteund door een werkgroep bestaande uit ver-schillende rollen. De projectleider is er verantwoordelijk voor dat je op de hoogte bent van de

context, reeds uitgevoerd onderzoek en andere belangrijke informatie. Ook is de projectleider ver-antwoordelijk voor de organisatorische aspecten van het project en de communicatie naar de regie-groep (Research Journey).


De Opdracht bestaat uit de volgende onderdelen:

Deel 1: 1 november – 31 december 2024

· Analyse van de huidige situatie: Een overzicht van functionele en niet-functionele ei-sen waaraan het nieuwe systeem moet voldoen; afstemming met gebrui-kers en hun wensen en verwachtingen (behoeften en eisen)

· Marktanalyse en oplossingsopties: Een overzicht van systemen die al op de markt zijn (standaardsoftware, kant-en-klare oplossingen), uitvraag informatie oplos-singsrichtingen/ softwarepakketten, demo's etc. Mogelijkheden voor het zelf (laten) ont-wikkelen van een systeem. Combinaties van bestaande software en maatwerk. Kosten-ramingen: Schatting van de kosten van de verschillende opties (inclusief licenties, ont-wikkeling, implementatie en onderhoud).

· Criteria voor evaluatie per oplossingsoptie/scenario (i.s.m. werkgroep):

ü scope van de oplossing,

ü functionele criteria,

ü kosten en batenanalyse (zowel van de oplossing zelf als voor de benodigde onder-zoeksondersteuning en functioneel beheer) ,

ü technische criteria,

ü impact op de business en organisatorische voorwaarden waaraan voldaan moet wor-den,

ü implementatietijd, risico's en personeel en middelen die nodig zijn voor de imple-mentatie op hoofdlijn,

ü flexibiliteit, toekomstbestendigheid en draagvlak.


Deel 2: 1 januari – 15 februari 2025

· Vergelijking van de oplossingsopties/scenario's : Matrix of tabel: Een overzichtelijke ver-gelijking van de verschillende opties op basis van de evaluatiecriteria. Voor- en nadelen: Een gedetailleerde beschrijving van de voor- en nadelen van elk alternatief, inclusief ri-sico’s en beperkingen.

· Aanbeveling: Voorkeursoptie: Het aanbevolen systeem (kopen, maken of een combina-tie) op basis van de analyse. Argumentatie: Uitleg waarom dit alterna-tief de beste keuze is, gebaseerd op de analyse van de kosten, functionaliteiten, risico’s, etc.


Conclusie

Je bent in staat om:

· de mogelijkheden om onderzoeksinformatie HU-breed beschikbaar te stellen en te inte-greren binnen de bestaande domeinarchitectuur en architectuur principes te analyseren

· in de beschrijving van de voorkeursoptie aan te sluiten bij de strategische onder-zoeksdoelen van de HU.

· nauw samen te werken met verschillenden diensten, waaronder de IM&ICT, In-koop, de kenniscentra en onderzoeksondersteuning. Je bent verantwoordelijk voor de marktverkenning, het faciliteren van demo's, afstemming met de gebrui-kers en het verwerken van de opgehaalde gegevens in het advies.

· te bewaken dat de oplossing voldoet aan de architectuurkaders en kwaliteits- en compliance-eisen.

Vereiste Kwaliteiten en Vaardigheden:

Analytische Vaardigheden:

· Sterk in het analyseren van bedrijfsprocessen en IT-systemen.

· Ervaring met het opstellen van business cases en scenario-analyses.

· Ervaring in opstellen adviesrapporten



Technische Kennis:

· Kennis van Research Information Systems (RIS) = voorkeur en de bijbehorende technolo-gieën.

· Ervaring met inkoop/selectie van applicaties/tooling

· Ervaring met integraties/koppelingen

Consultancy Ervaring:

· Ervaring in het adviseren van organisaties over IT-oplossingen.

· Vaardigheid in het vertalen van bedrijfsbehoeften naar technische oplossingen.

Communicatievaardigheden:

· Sterke schriftelijke en mondelinge communicatievaardigheden.

· Vaardigheid in het presenteren van bevindingen en aanbevelingen aan verschillende sta-keholders.



Projectmanagement:

· Ervaring met projectmanagementmethodologieën zoals Agile of PRINCE2 is gewenst.

· Vaardigheid in het coördineren van projecten en het werken met multidiscipli-naire teams.

Mogelijke Achtergrond:

· Opleiding: Een achtergrond in Business Informatics, Informatica, Bedrijfs-kunde of een vergelijkbare opleiding.



Ervaring:

· Minimaal 3-5 jaar ervaring in een vergelijkbare rol, bij voorkeur binnen de onderwijssector of met Research Information Systems.


Specifieke Taken voor de Opdracht:

· Uitvoeren van een gedetailleerde analyse van de huidige situatie en behoeften van de Hogeschool Utrecht.

· Ontwikkelen van verschillende scenario’s voor de implementatie of verbetering van het Research Information System.

· Presenteren van de bevindingen en aanbevelingen aan de stakeholders van de hoge-school.

Soortgelijke projecten

+ Bekijk alle projecten