Je kunt je via Gemeenteprojecten alleen als ZZP'er en op persoonlijke titel voor deze freelance (interim) opdracht inschrijven. Belangrijk: ZZP = eenmanszaak of BV met DGA, andere vormen zoals VOF, Stichting, Maatschap, etc. kunnen niet! Het is ook niet de bedoeling rechtstreeks met de gemeente contact op te nemen (dit op uitdrukkelijk verzoek van de gemeenten zelf).

Gemeenteprojecten

Freelance beleidsmedewerker Erfgoed (zzp)

Geplaatst 17 mei 2023
Project ID: YIS 9133836
Plaats
Nieuwerkerk aan den IJssel, Hybride
Uren
36 uur/week
Periode
6 maanden
Start: 29 mei 2023
Einde: 29 nov. 2023
Tarief
Onbekend
Uiterste voorsteldatum: 24 mei 2023 14:00

Startdatum zsm

Duur opdracht: 6 maanden, met optie tot verlenging

Aantal uur per week: 20 - 36 uur per week

Schaal: 10

Indicatie uurtarief: 83,- euro

Deadline voor het aanbieden van kandidaten: kandidaten worden beoordeeld en voorgesteld na voordracht.



Draag jij graag bij aan een duurzame en evenwichtige ontwikkeling van een groeigemeente waar het prettig wonen, werken en recreëren is? Ben je iemand die graag samen met collega’s en met bewoners en matschappelijke organisaties werkt aan de ruimtelijke kwaliteit van de omgeving? Heb je gevoel voor erfgoed en monumenten én voor hoe je beleid vertaalt naar concrete actie in de samenleving? Word dan interim beleidsadviseur Erfgoed bij Zuidplas: de gemeente die je laat groeien!

Zuidplas: de gemeente die je laat groeien!

Zuidplas is een fusiegemeente die bestaat uit de dorpen Moerkapelle, Moordrecht, Nieuwerkerk aan den IJssel en Zevenhuizen. We bestaan pas 11 jaar, en net als een echte tiener groeien we hard. Dat biedt kansen: in je dagelijks werk én voor je carrière. Door onze ligging tussen Rotterdam en Gouda kun je jezelf ook aan grootstedelijke vraagstukken wagen. En de regio Midden-Holland waarin we ons bevinden, is eigenlijk een soort Nederland in het klein. Met een interessant speelveld, zowel politiek als geografisch.

 

In 2021 heeft de gemeente Zuidplas voor het eerst sinds jaren een erfgoedvisie vastgesteld. Het is daarmee tijd om het vakgebied onder de aandacht te gaan brengen van collega’s en inwoners. Omdat het een relatief nieuwe functie binnen de gemeente betreft en er nog behoorlijk gebouwd moet worden aan het taakveld zoeken we een enthousiaste en ervaren deskundige: Iemand die zich opstelt als een erfgoedambassadeur en die naast een flinke dosis enthousiasme ook kennis en ervaring meebrengt.

 

Je gaat deel uitmaken van het team Ruimtelijke Kwaliteit binnen het cluster Ruimtelijk Beleid.

Dit cluster houdt zich in de meest brede zin bezig met de inrichting van de ruimte in de gemeente Zuidplas. Binnen het cluster zijn naast ruimtelijke kwaliteit (stedenbouw, landschap) de disciplines milieu & duurzaamheid, ruimtelijke ordening, wonen, mobiliteit, economische zaken en integrale strategische advisering vertegenwoordigd. Het cluster levert ondersteuning en advies voor zowel algemene beleidsdoelstellingen en visies van de gemeente Zuidplas als de diverse opgaven, programma’s en projecten binnen de gemeente. Denk hierbij aan de invoering van de Omgevingswet en landschappelijke opgaven tot het unieke Middengebied waar het Vijfde Dorp ontwikkeld wordt. Hierbij werkt het cluster onder meer nauw samen met het cluster Gebiedsontwikkeling & Planeconomie en het cluster Beleid Samenleving waar de maatschappelijke beleidsvelden zijn ondergebracht. Omdat de gemeente groeit, groeit het cluster Ruimtelijk Beleid, nu ca 30 collega’s groot, de komende jaren mee.

Met het aantreden van het nieuwe College, en het vaststellen van het huidige collegeprogramma, heeft erfgoedbeleid een flinke impuls gekregen. 

De gemeente heeft bijzondere cultuurlandschappen en fraaie rijks en gemeentelijk monumenten. Deze verdienen meer aandacht, net als de eigenaren die ervoor zorgen dat het erfgoed aan volgende generaties kan worden doorgegeven. De vorig jaar vastgestelde Erfgoedvisie ‘Verbindend Erfgoed’ biedt de kaders voor het vormgeven van de functie. Daarin vallen zowel projectmatige als doorlopende activiteiten.

Een van jouw eerste taken wordt het positioneren van de erfgoedzorg binnen de gemeentelijke organisatie en binnen lopende projecten. Daarbij is de cultuurhistorische waardenkaart, waarover jij de projectleiding zult hebben, een nieuw te ontwikkelen kader. De inbedding daarvan in het gemeentelijk beleid en het creëren van draagvlak behoren ook tot jouw taken. 

Uit een enquête onder de monumenteneigenaren is naar voren gekomen dat er behoefte is aan ondersteuning in de kennis over het behoud van monumenten en de financiering daarvan. De erfgoedvisie zet daarom ook in op het ontwikkelen van een gemeentelijk digitaal kennisplein over erfgoed en het leggen van contacten met erfgoedorganisaties om monumenteneigenaren te ondersteunen in hun taken. 

Daarnaast verwachten we dat je vanuit jouw deskundigheid kan adviseren en meedenken over ruimtelijke en beleidsmatige vraagstukken.

Je (dagelijkse) activiteiten bestaan onder meer uit: 

•   Onderhouden van contacten met monumenteigenaars en met organisaties die zich ontfermen over erfgoed

•   Organiseren van praktische ondersteuning voor deze partijen, waar wenselijk en waar mogelijk

•   Verder uitwerken van de erfgoedvisie in concrete acties

•   Overleg met buurgemeentes, andere overheden en kennisinstellingen over behoud en doorontwikkeling van erfgoed in de ruimtelijke ontwikkeling van de gemeente

•   Deelnemen in projectteams voor ruimtelijke ontwikkelingen waar erfgoedaspecten meespelen

•   Adviseren over ruimtelijke plannen en ruimtelijke initiatieven

Jij neemt mee:

-   Je hebt een relevante afgeronde (post-)HBO- of WO-opleiding;

-   Je hebt aantoonbare relevante ervaring binnen het werkveld, bij voorkeur binnen een overheidsorganisatie;

-   Je bent kennis van de lokale geschiedenis of bent bereid je hierin te verdiepen;

-   Je hebt kennis van wet- en regelgeving op het gebied van Erfgoedzorg en de Omgevingswet;

-   Je hebt goede contactuele en communicatieve vaardigheden met een flinke dosis enthousiasme, waardoor je mensen weet te overtuigen van het erfgoedbelang;

-   Je hebt een grote mate van zelfstandigheid, maar weet jouw collega’s te vinden voor overleg en samenwerking.

•   Je kunt een Verklaring Omtrent Gedrag overleggen. 

Wij werken Hybride waardoor variabele werktijden en thuiswerken tot de mogelijkheden behoord. Wel is het gewenst een deel van de tijd samen met het team op kantoor te zijn voor inhoudelijk overleg. Je krijgt in eerste instantie een opdrachtovereenkomst van 6 maanden.


Indien je de opdracht gegund krijgt, wordt er een Pre employement screening uitgevoerd. De kosten (€ 17,-)worden doorbelast aan de zzp´er.

Soortgelijke projecten

+ Bekijk alle projecten