Gemeenteprojecten
Freelance beleidscoördinator Integrale Veiligheid (zzp)
Schaal 11/12, CAO gemeenten
Uren: voor 36 uur per week
Start zsm tm 30 september 2022.
Sta jij voor een veilig Helmond? Zorg jij samen met het team en externe partners dat gemeente Helmond een mooie veilige stad is? Lees dan verder.
Over gemeente Helmond
Helmond wil een stad zijn van kansen en ontwikkeling. Een stad waar je graag woont en werkt. Een stad waar iedereen meedoet en zich geborgen weet. Dit vereist een stevige basis van veiligheid: in en rond de woning, in de straat en in de buurt. Maar ook in het centrum van de stad, in het winkelgebied, op bedrijventerreinen. En verder: in De Peel, in de regio Oost-Brabant, want (on)veiligheid houdt zich niet aan gemeentegrenzen. Veiligheid in de zin van zo weinig mogelijk criminaliteit en overlast. Maar ook veiligheid in de zin van veiligheidsgevoel. Daar staat gemeente Helmond voor, daar werken ze aan.
Door veiligheidsproblemen zo goed mogelijk te voorkomen. En problemen die zich tóch voordoen, breed aan te pakken.
Gemeente Helmond werkt samen met een scala aan organisaties. Traditionele veiligheidsorganisaties zoals politie, Openbaar Ministerie, brandweer en veiligheidsregio, het Zorg- en Veiligheidshuis en het Regionaal Informatie- en Expertisecentrum. Maar ook zorg-, welzijns- en onderwijsinstellingen. En maatschappelijke partners zoals woningcorporaties, ondernemersverenigingen, de industrie en kennispartners.
Gemeente Helmond gaat veiligheid en naleving in de komende jaren op een andere manier te lijf.
Een brede aanpak en slimme verbindingen komen nog meer voorop te staan. Vier sporen krijgen extra nadruk: 1. de relatie tussen veiligheid en leefbaarheid, 2. de verbinding van zorg en veiligheid, 3. intensief gebruik van de mogelijkheden van technologie en innovatie en 4. inzetten op actieve deelname van inwoners en ondernemers. Momenteel zijn ze volop bezig met het opstellen van Masterplan Veiligheid 2023-2026. Bovengenoemde vier sporen zijn opgenomen in het Masterplan Veiligheid en Naleving 2018-2022, wil je het masterplan lezen klik hier.
De uitdaging
Als beleidscoördinator houd je je bezig met het dagelijks (mede-)coördineren van het team Integrale Veiligheid (van ca 12 medewerkers, met name HBO en WO geschoold). Je bent verantwoordelijk voor zowel de kwaliteit als procesbegeleiding van alle (beleids)documenten die het team in- en uitgaan. Daarnaast ben je sparringpartner/coach van deze medewerkers op zowel inhoud als bevordering van de benodigde competenties.
Beleidscoördinatie
Als beleidscoördinator geef je gemeente breed gevraagd en ongevraagd advies op het gebied van openbare orde en veiligheid en de integrale aanpak daarvan. Je bent het centrale aanspreekpunt. Je hebt oog voor de bijzondere verantwoordelijkheid van de burgemeester m.b.t openbare orde en veiligheid in de gemeente. Je geeft vorm aan visies, strategisch en integraal beleid en zorgt voor een integrale effectieve uitvoering van het veiligheidsbeleid. Je bevordert en coördineert daarbij het complementair werken tussen gemeentelijke diensten en externe partners. Je onderkent het belang van intergemeentelijke en regionale samenwerking in het werkveld, overbrugt optredende belangentegenstellingen en behartigt daarbij de belangen en positie van de gemeente Helmond. Je neemt ook deel aan de piketlijn Veiligheid.
Adviseur Ondermijning
Als adviseur ondermijning ben je verantwoordelijk voor de advisering over én uitvoering van de integrale aanpak van ondermijning. Jij bent een hands-on collega die de rol van tactisch adviseur combineert met casusregie en de bestuurlijk juridische aanpak van ondermijnende criminaliteit. Jij maakt een analyse van de problematiek en komt samen met partners tot een integrale aanpak op basis van barrièremodellen en voorbeelden uit het land. Je adviseert over en ontwikkelt mede beleid op meerdere complexe fenomenen binnen de aanpak van ondermijning. Daarnaast is regievoeren bij casuïstiek voor jou niet nieuw. Je bent in staat om in een omgeving met uiteenlopende (of zelfs tegengestelde) belangen de neuzen in dezelfde richting te krijgen ten behoeve van een effectieve integrale aanpak. Je begeleidt hierbij zowel het samenwerkingsproces als de inhoudelijke behandeling van de casus. Voorts draag je bij aan het vergroten van awareness en weerbaarheid met betrekking tot ondermijnende criminaliteit, zowel bestuurlijk, ambtelijk als voor inwoners en ondernemers.
Als adviseur ondermijning ben je voor onze burgemeester één van de aanspreekpunten op de portefeuille ondermijnende criminaliteit (georganiseerde criminaliteit, cybercrime en mensenhandel) en daarmee de schakel tussen haar en de afdeling Veiligheid & Naleving.
Samen met jouw collega’s adviseer je de burgemeester over ontwikkelingen en belangrijker nog over de oplossingen om Helmond veilig te houden. Om resultaten te kunnen boeken, werk je niet alleen samen met collega’s uit de veiligheidsgroepen, maar ook met collega’s uit andere disciplines en gemeenten en andere ketenpartners, zoals de politie en Taskforce-RIEC Oost-Brabant. Dit maakt voor ca. 60% deel uit van je totaal aan werkzaamheden.
De ideale kandidaat
Je doorgrondt en analyseert het probleem in zijn volle complexiteit, legt verbanden en anticipeert op de toekomst. Je coördineert de uitvoering van het veiligheidsbeleid. Je beschikt over een uitstekende schrijfvaardigheid en bent in staat om complexe thema’s in kernwoorden weer te geven.
Als persoon kenmerk je je doordat je een duidelijke visie hebt, in staat bent deze voor het voetlicht te brengen en deze ook in actie om te zetten. Je beweegt je makkelijk in een politiek-bestuurlijke omgeving, bent bekend met besluitvormingsprocessen en weet welke omgevingsfactoren van invloed kunnen zijn. Daarnaast beschik je over uitstekende sociale en communicatieve vaardigheden.
Je beschikt over juridische kennis van de burgemeestersbevoegdheden. Je bent zowel een denker als een doener, pakt waar nodig de regierol en geeft sturing aan jouw thema Ondermijning.
Verder beschik je over:
· een afgeronde WO- opleiding, bij voorkeur op het gebied van criminologie en/of bestuurskunde;
· verantwoordelijkheidsgevoel; je neemt verantwoordelijkheid, je bent zichtbaar eigenaar op het thema Veiligheid en neemt het voortouw;
· analytisch vermogen, je maakt complexe analyses en beschikt over een helikopterview;
· deskundigheid; je bent deskundig en blijft proactief op de hoogte van actuele ontwikkelingen in het vakgebied
· onafhankelijkheid; je kan goed opereren in een turbulente omgeving met tegengestelde belangen
· visie; je hebt een duidelijke visie op veiligheid en kan prioriteiten stellen in de aanpak en de thema’s.
Werken bij de gemeente Helmond betekent werken bij een organisatie die zich continu ontwikkelt en boordevol ambitie zit. Dat moet ook, want, ook al zijn in gemeente Helmond mooie dingen bereikt, de samenleving verandert. Helmond is een stad in beweging. Natuurlijk heeft de gemeente nog steeds veel te maken met regelgeving die moet worden gehandhaafd, maar in veel gevallen is er ruimte om samen met anderen tot oplossingen te komen. Het standaard antwoord is niet ‘Nee, mits’, maar ‘Ja, tenzij’.
Er wordt met trots gewerkt vanuit verbinding, vertrouwen en waardering. Een integrale benadering met vernieuwende en innovatieve ideeën.