Gemeenteprojecten
Freelance beleidsadviseur financiële bestaanszekerheid (zzp)
Looptijd: zsm tot einde jaar
32 uur per week, hybride werken mogelijk in overleg
In de gemeente Capelle aan den IJssel leven, wonen en werken ruim 66.000 Capellenaren. Wij vinden het belangrijk om onze maatschappelijke taak zo vorm te geven dat iedere Capellenaar kan meedoen. Wij voelen onze medeverantwoordelijk voor de kwaliteit van leven en werken in onze stad.
In Capelle werken we aan een samenleving waarin Capellenaren zich verantwoordelijk voelen voor elkaar, werken, actief meedoen en waar nodig helpt de gemeente een handje.
Hoe doen wij dat?
Met lef en daadkracht, wij moedigen ideeën en initiatieven aan:
• onze bereikbaarheid voor alle Capellenaren is optimaal;
• vakmanschap en blijven ontwikkelen kenmerken ons;
• de basis is op orde, innovatie staat voorop;
• samenwerken is vanzelfsprekend.
Dit alles vraagt een transparante, integere en duurzame organisatie die de leefwereld van de Capellenaren centraal stelt.
Afdeling Samenleving
De afdeling Samenleving werkt aan de basis voor een sociaal vitale stad. We willen dat elke Capellenaar de mogelijkheid heeft om zich veilig en gezond te voelen, te participeren en zich te ontwikkelen. De afdeling ontwikkelt beleid, schept randvoorwaarden en regisseert. Zij doet dat in opdracht van het bestuur en in samenspraak met organisaties en bewoners en belanghebbenden die willen mee denken en werken aan onze doelen. De afdeling Samenleving bestaat uit vier units, te weten de unit Maatschappelijke Zorg en Participatie, de unit Jeugd, Educatie en Vrije Tijd, de unit Frontlijn en de unit Wmo. Het accounthouderschap van verschillende verbonden partijen in het sociaal domein, zoals Stichting Welzijn Capelle en het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG), waar de gemeente grote inhoudelijke en financiële belangen in heeft, is binnen de afdeling belegd.
Capelle kent als grootstedelijke gemeente meer huishoudens met een laag inkomen en schuldenproblematiek dan het landelijk gemiddelde. Bij complexe problematiek spelen armoede en schulden in veel gevallen een rol. Effectieve bestrijding van armoede en schulden is daarom essentieel. De beleidsadviseur werkt hieraan met de senior adviseurs Armoede & Schulden en Werk & Inkomen op basis van het Beleidskader Aanpak Armoede en Schulden ‘Doen wat werkt’, 2021-2024, het Actieplan schulden aanpakken in Capelle en het Beleidskader Werk en Inkomen ‘Zeker in Capelle’, 2021-2024.
De functie op hoofdlijnen
Samen met de collega beleidsadviseurs binnen de afdeling en betrokken partijen en bewoners draag je zorg voor een integrale, samenhangende en gedragen uitvoering van het beleid. Daarbij gaat er momenteel veel aandacht naar de (recente) ontwikkelingen ten aanzien van financiële bestaanszekerheid als gevolg van de sterk stijgende kosten.
Meer specifiek zal het gaan om de Inkomensregelingen en ondersteunende voorzieningen: je draagt bij aan de doorontwikkeling hiervan: hoe komen we tot meer maatwerk, stroomlijning van (de informatie over) regelingen en een groter bereik. Denk hierbij aan het opstellen van een Actieplan integrale aanpak kinderarmoede en (voorbereidingen) opstellen Beleidsplan integrale schulddienstverlening.
+ opstellen van een Actieplan integrale aanpak kinderarmoede en (voorbereidingen) opstellen Beleidsplan integrale schulddienstverlening
Wat vragen wij?
Minimaal hbo werk- en denkniveau.
Sterke communicatieve vaardigheden: je kunt schrijven en vindt het leuk je advies mondeling over te brengen.
Je werkt van buiten naar binnen, zoekt samenwerking met maatschappelijke organisaties.
Actuele kennis van ontwikkelingen in het sociaal domein en met name van armoede- en schuldenbeleid.
Een initiatiefrijke, resultaatgerichte instelling en zelfstandige werkhouding.
Een op samenwerking gerichte, enthousiaste en flexibele collega.