Je kunt je via Gemeenteprojecten alleen als ZZP'er en op persoonlijke titel voor deze freelance (interim) opdracht inschrijven. Belangrijk: ZZP = eenmanszaak of BV met DGA, andere vormen zoals VOF, Stichting, Maatschap, etc. kunnen niet! Het is ook niet de bedoeling rechtstreeks met de gemeente contact op te nemen (dit op uitdrukkelijk verzoek van de gemeenten zelf).

Gemeenteprojecten

Freelance adviseur water en riolering middengebied (zzp)

Geplaatst 13 dec. 2022
Project ID: YIS 9125394
Plaats
Zuidplas, Zuid-Holland
Uren
16 uur/week
Periode
5 maanden
Start: 28 dec. 2022
Einde: 12 jun. 2023
Tarief
Onbekend
Uiterste voorsteldatum: 25 dec. 2022 13:00

Startdatum zsm

Duur opdracht: tot 1 juli 2023, afhankelijk van voortgang project evt verlengen met 3 maanden

Aantal uur per week: 12- 16 uur 

Schaal: 12

Indicatie uurtarief: tussen € 85,- en de € 110,-

Inhuurdesk zal selectie maken en voorstellen op moment van binnenkomst


Ben jij op een energieke wijze in staat de ontwikkeling van het Middengebied samen met anderen naar een optimaal en duurzaam eindresultaat te leiden? Ben jij ‘de spil en regisseur’ tussen aan de ene kant de ambitieuze doelstellingen en aan de andere kant de praktische mogelijkheden? Sta jij voor een evenwichtige afweging van belangen? Wordt dan Adviseur water en riolering bij Gemeente Zuidplas!

 

Zuidplas: de gemeente die je laat groeien!

Zuidplas is een fusiegemeente die bestaat uit de dorpen Moerkapelle, Moordrecht, Nieuwerkerk aan den IJssel en Zevenhuizen. We bestaan pas 11 jaar, en net als een echte tiener groeien we hard. Dat biedt kansen: in je dagelijks werk én voor je carrière. Door onze ligging tussen Rotterdam en Gouda kun je jezelf ook aan grootstedelijke vraagstukken wagen. En de regio Midden-Holland waarin we ons bevinden, is eigenlijk een soort Nederland in het klein. Met een interessant speelveld, zowel politiek als geografisch.

Onder eigen regie zal de gemeente nu een 'vijfde dorp' ontwikkelen, waarmee het inwonersaantal in de komende jaren aanzienlijk zal uitbreiden.

 

Het Middengebied (vijfde dorp)

Op 19 mei 2021 heeft de gemeenteraad van Zuidplas ingestemd met het Masterplan voor de ontwikkeling van 8.000 woningen in een nieuw dorp, twee nieuwe bedrijventerreinen en een vernieuwd landschap in het Middengebied van de Zuidplaspolder (zie Masterplan: https://www.zuidplas.nl/de-nieuwe-zuidplaspolder). Sinds de jaren ’70 is er een Nederland geen zelfstandig en compleet nieuw dorp gebouwd. Bovendien wordt het dorp klimaatbestendig en 100% energieneutraal ontwikkeld. Een grote opgave voor de gemeente Zuidplas, die het Middengebied onder eigen regie zal ontwikkelen.

Het Masterplan vormt de basis voor het opstellen van bestemmingsplannen en stedenbouwkundige en landschappelijke uitwerkingen voor de gebiedsontwikkeling. In deze fase zal de gemeente ook starten met de civieltechnische voorbereidingen en gaat de gemeente grond in het plangebied verwerven. Uiterlijk in 2024 wordt er gestart met de bouw.

 

Zuidplas groeit de komende jaren flink in inwoneraantal en daarmee ook in het aantal collega’s in de organisatie. We staan voor uitdagende opgaven en passen onze werkwijze aan de vragen vanuit de samenleving aan. Om aan te sluiten op die ontwikkelingen is op interactieve manier een concernplan Zuidplas Groeit! en veranderplan gemaakt, inclusief een nieuwe organisatievisie voor Zuidplas. De organisatieontwikkeling heeft als stip op de horizon de hoofdopgaven: Opgavegericht, Zelf organiserend, Slagvaardig en Wendbaar en is nog in volle gang.

 

Je komt te werken binnen de aantrekkelijke en innovatieve groeigemeente Zuidplas! en gaat aan de slag bij het cluster Ruimtelijk Beleid voor de Opgave Middengebied. Hier is veel ruimte om mee te bouwen aan het cluster zelf door ruimte voor eigen initiatief en ideeën op het gebied van projectmatig creëren, door te werken met nieuwe technieken en moderne opdrachtgever-opdrachtnemer aanpak.

Je opdrachtgever is de Opgavemanager Middengebied, die integraal verantwoordelijk is voor de ontwikkeling van het Middengebied in brede zin, en die leiding geeft aan het projectteam waar jij deel van uitmaakt. De verantwoordelijk lijnmanager is het clusterhoofd Ingenieursdiensten en Beheer Openbare Ruimte.

 

Wat ga je doen als adviseur water en riolering?

De uitwerking van het plan bevindt zich in de MER-fase. Tevens wordt er gewerkt aan het stedenbouwkundig plan, de opstart van het omgevingsplan en de uitwerking van een grondexploitatie. Over al deze onderdelen zullen voornamelijk in de eerste helft van 2023 besluiten genomen moeten worden.

In deze periode komen er voortdurend onderzoeksvragen op die directe uitwerking behoeven, afstemming vergen met stakeholders (zoals HHSK) en/of waarvoor onderzoeksvragen moeten worden geformuleerd, uitgevraagd en de uitwerking begeleidt.

Van je wordt verwacht dat u de uitwerking van uiteenlopende onderzoeksvragen op het gebied van riolering, water en klimaatadaptatie behandelt, beantwoord en/of de benodigde onderzoeken begeleidt.

Je werkt hiervoor onder verantwoordelijkheid van de projectleider civiel die zitting heeft in het kernteam van de opgave. Afstemming met vakadviseurs van de gemeente Zuidplas en diverse stakeholders behoort tot de werkzaamheden van de adviseur water en riolering.

Voor deze opgave verwachten wij dat een inzet van 12-16uur per week benodigd is.

De indeling van deze tijd is flexibel waarbij de nadrukkelijke vraag is om op de voornaamste projectdag van het kernteam (donderdag) minimaal een dagdeel op het gemeentehuis in Nieuwerkerk aan den IJssel aanwezig te zijn.

De inhoudelijke uitwerkingspunten bevatten onder andere:

·        Reflecteren op en input leveren aan alle bovengenoemde plannen vanuit de deskundigheid water en riolering;

·        Inventariseren van de bestaande situatie van de peilgebieden (incl. gemalen en stuwen), waterkeringen, watergangen, vloerpeilen en andere belangrijke waterstaatswerken;

·        Inventariseren van de kritische panden als gevolg van de toekomstige geohydrologische situatie incl. de benodigde maatregelen;

·        Uitwerken van de nieuwe peilen/peilgebieden in relatie tot de bestaande bebouwing en nieuwe planvorming;

·        Onderzoeken van benodigde maatregelen als gevolg van langdurige droogte; 

·        Onderzoek en uitwerking van ecologische aspecten in relatie tot water, waterkwaliteit en oevers;

·        Uitwerking van studie en onderzoek inzake sanitatiemogelijkheden voor de opgave;

·        Opstellen hoofdrioleringsplan (afval- en schoonwater) inclusief afvoermogelijkheden;

·        Uitwerken tracestudie voor afvalwaterleidingen naar de AWZI Kortenoord;

·        Onderzoeken van klimaatadaptieve maatregelen t.b.v. uitwerking plan (privaat en openbaar);

·        Uitwerken van het waterhuishoudingsplan met in 1e fase een waterparagraaf voor het omgevingsplan en in 2e fase de nadere uitwerking;

·        Vaststellen van beheeraspecten en eigendomsafspraken omtrent het bestaande en nieuwe watersysteem;

·        Reflectie en advies omtrent waterrecreatie in de planvorming.

 

Wat vragen wij van jou? 

·        Je hebt een afgeronde HBO-opleiding Civiele Techniek of gelijkwaardig;

·        Je hebt kennis van klimaatontwikkeling, stedelijk waterbeheer en riolering;

·        Je hebt minimaal drie jaar relevante werkervaring in een soortgelijke rol binnen een gemeentelijke organisatie;

·        Je hebt kennis en ervaring met beheerprocessen en –systemen;

·        Zowel mondeling als schriftelijk weet jij je goed uit te drukken;

·        Je kan zelfstandig werken, je hebt een breed blikveld, je bent dienstverlenend, communicatief vaardig en je hebt een omgevingsbewuste instelling;

·        Je hebt van nature een ondernemende instelling en weet van doorpakken;

·        Feedback geven en ontvangen zie jij als een positieve manier om met elkaar te groeien

 

Bovenal vind je het leuk om via jouw werk bij te dragen aan belangrijke ruimtelijke en maatschappelijke opgaven van vandaag, zoals de woningbouwopgave, klimaatbestendigheid/energietransitie/duurzaamheid, en nieuwe ruimte voor economie en bedrijvigheid.

Soortgelijke projecten

+ Bekijk alle projecten