Je kunt je via Gemeenteprojecten alleen als ZZP'er en op persoonlijke titel voor deze freelance (interim) opdracht inschrijven. Belangrijk: ZZP = eenmanszaak of BV met DGA, andere vormen zoals VOF, Stichting, Maatschap, etc. kunnen niet! Het is ook niet de bedoeling rechtstreeks met de gemeente contact op te nemen (dit op uitdrukkelijk verzoek van de gemeenten zelf).

Gemeenteprojecten

Freelance adviseur toeslagenaffaire (zzp)

Geplaatst 7 mrt. 2023
Project ID: YIS 9129875
Plaats
Wormerland, Noord-Holland
Uren
24 uur/week
Periode
3 maanden
Start: 13 mrt. 2023
Einde: 23 jun. 2023
Tarief
0 - 75.75 €/uur
Uiterste voorsteldatum: 9 mrt. 2023 15:00

Opdracht voor 3 maanden met optie tot verlengen als opdracht niet af is

20 - 32 uur

Schaal 10 medior niveau.

Richttarief tussen de € 60 - € 70

Inhuurdesk zal selectie maken en voorstellen op moment van binnenkomst


Doel functie

Onderzoek en inventarisatie van behoeftigen na toeslagenaffaire.

Team

WMO sociaal domein.


Context

Tussen 2005 en 2019 is bij een groot aantal ouders de kinderopvangtoeslag onterecht stopgezet door de Belastingdienst. Daarbij is gezinnen ongekend onrecht aangedaan. Sinds 2020 werkt de Uitvoeringsorganisatie Herstel Toeslagen (UHT) aan het financieel herstellen van het onrecht. Het rijks-brede programma bestaat uit financiële compensatie, een schuldenaanpak en brede ondersteuning door gemeenten. Veel ouders ondervinden ook andere gevolgen van de wijze waarop de terugvordering van de kinderopvangtoeslag heeft plaatsgevonden. Zij mogen rekenen op begrip, erkenning en ondersteuning. De herstelaanpak draagt bij aan recht doen richting deze ouders, erkenning en excuses vanuit de overheid en het ondersteunen bij het maken van een nieuwe start.

UHT biedt naast financieel herstel geen aanvullende hulp en ondersteuning aan. Het rijk heeft daarom gemeenten gevraagd om brede ondersteuning te bieden aan (mogelijk) gedupeerde ouders en de kinderen van erkend gedupeerde ouders op vijf leefgebieden: financiën, wonen, zorg, gezin en werk. De ouder/kind heeft regie en keuzevrijheid bij deze ondersteuning. De VNG biedt gemeenten actief ondersteuning via onder andere handreikingen, bespreekuren, regiobijeenkomsten, expertsessies en een landelijk herstelpunt. Daarnaast vertegenwoordigt de VNG de gemeenten bij onderhandelingen, lobby, ambassadeurschap, en treedt zij op als verbinder en expert richting het Rijk.

Functie

Wij zijn op zoek naar een adviseur toeslagenaffaire die voor de OVER-gemeenten een inventarisatie en een plan wil maken voor de gedupeerden in de regio. Waar ligt de behoefte van de gedupeerden voor brede ondersteuning en wat wordt het plan van aanpak voor de regio? Je schakelt hierbij met beleidsadviseurs, houdt gesprekken met gedupeerden en bent onderdeel van het team WMO in het sociaal domein.

Een uitgebreidere uitleg van de context en aanleiding is bijgevoegd in het document 'uitgangspunten brede ondersteuning'

Bedrijfsinformatie

Wij zijn OVER: de werkorganisatie van de gemeenten Oostzaan en Wormerland. Twee gemeenten die bestuurlijk zelfstandig zijn. OVER is een kleine organisatie waar een hechte en vertrouwde sfeer heerst: collega’s helpen elkaar. Door onze ligging, dicht bij de grote steden Zaanstad en Amsterdam zijn we groot in onderwerpen en kennen we veel van de uitdagingen van een grotere stad. Bij OVER schakelen we tussen de wensen van de grote steden enerzijds, en het waarborgen van de couleur locale van Oostzaan en Wormerland anderzijds. Dit maakt werken bij OVER uitdagend en dynamisch. 

Wat neem je mee?

Jij hebt inlevingsvermogen, maar ook een zakelijke kant. Het is belangrijk om de samenhang in de problematiek van de gedupeerden te zien. De rol is vrij solistische, dus je bent zelfsturend en betrekt proactief de mensen die je nodig hebt om tot een goed resultaat te komen. Het is een pré als je eerder hebt gewerkt in een vergelijkbare functie bij een andere gemeente.

Competenties

  • Empathisch vermogen

  • Resultaatgericht

  • Communicatieve vaardigheden

  • Goede schriftelijke uitdrukkingsvaardigheid

Soortgelijke projecten

+ Bekijk alle projecten