Gemeenteprojecten
Freelance adviseur jeugd en veiligheid (zzp)
Startdatum inzet: 1-2-2023
Einddatum inzet: 31-7-2023
Uren per week: 32,00
Voor de periode 2023-2026 wordt een nieuwe veiligheidsagenda opgesteld. Je geeft uitvoering aan de ambities uit dit plan die betrekking hebben op het gebied van jeugdcriminaliteit en -overlast. Het onderhouden van het lokale en landelijke netwerk, het initiëren van nieuw beleid en adviseren van het college is hier onderdeel van. Ontwikkelingen jeugdcriminaliteit in Almere In 2022 is een onderzoek uitgevoerd naar de ontwikkeling van criminaliteit en veiligheid in Almere.
Een van de belangrijkste constateringen in het EMMA-onderzoek is dat criminaliteit in Almere in hoge mate een probleem van en met jeugdigen betreft. Aangezien Almere een groeistad is, ontstaat er ook andersoortige criminaliteit dan de traditionele vormen, zoals op het gebied van jeugd en ondermijning. Bovendien is er sprake van verharding van de criminaliteit bij een selecte groep jongeren. Ook stellen de onderzoekers dat jeugd in Almere bovengemiddeld kwetsbaar is om in de drugscriminaliteit terecht te komen. De doorgroeiers zijn mogelijk de ‘zware jongens’ van morgen en vandaag zijn ze een negatief rolmodel voor een brede groep jeugdigen.
In vergelijking met andere steden en het gemiddelde in Nederland scoort Almere hoog als het gaat om jonge verdachten (tot 25 jaar) van gewelds-, vermogens- en vuurwapenmisdrijven. Almere scoort net wat lager als het gaat om openbare orde-delicten en drugsmisdrijven.
Taken
Je bent trekker en voorzitter van diverse overleggen met lokale partners, zoals de kerngroep Jonge Aanwas, de stuurgroep JIT en het overleg #AlmereOntwapent.
Je bent inhoudelijk sparringspartner voor de veiligheidsmanagers waar het gaat om de aanpak van jeugdgroepen met problematisch gedrag. Je ondersteunt in de uitvoering van het 7-stappenmodel en de eventuele opschaling naar de driehoek. Het opstellen van memo’s voor de burgemeester en driehoek is hier onderdeel van. Momenteel zijn er twee geprioriteerde integrale aanpakken.
De werking van het JIT, de jeugdinterventieteams, vraagt om een nieuwe overlegstructuur. Er heeft een evaluatieonderzoek van Bureau Beke plaatsgevonden en er is een inventarisatie gedaan van de wensen van de stuurgroepleden. Momenteel bevinden we ons in de fase van visievorming. Samen met de leden van de stuurgroep JIT komt je tot een vorm waarbij uitvoering gegeven wordt aan het credo ‘doen wat nodig is’. Uiteraard moet dit passen binnen de huidige privacy wet- en regelgeving.
Je voert voortgangsgesprekken met de GGD aangaande de subsidieverstrekking voor de PGA 18min. Je maakt afspraken over de nieuwe instroomcriteria en stemt af met het RIEC en de GGD over de extra verkregen gelden vanuit het RIEC voor de aanpak van jonge aanwas in de (hard)drugscriminaliteit.
Je trekt samen op met de kwartiermaker ‘Preventie met Gezag’ om een bestuursopdracht voor de preventie van jeugdcriminaliteit op te stellen. Daarbij formeren jullie een interne werkgroep en halen draagkracht en daadkracht op vanuit de interne organisatie.
Je neemt deel aan het afstemmingsoverleg Zorg & Veiligheid en levert een bijdrage vanuit jouw dossier. Hiernaast bereid je adviserende of besluitvormende stukken voor de stuurgroep voor.
Je vraagt aandacht voor een betere signalering en afhandeling van risicosignalen van jeugdcriminaliteit. Hiervoor onderhoud je contact met de JGZ (jeugdgezondheidszorg belegd met opdracht voor vroegsignalering) en Veilig Thuis. Je intensiveert de samenwerking en komt met verbetervoorstellen.
Je adviseert de burgemeester over (acute) incidenten, beleid en aanpak op het Jeugd en Veiligheidsdossier. Hiervoor bereid je bespreking van onderwerpen in het bestuurlijke domeinoverleg voor.
Je draagt vanuit jouw inhoudelijke dossier bij aan de voorbereiding van bestuurlijke producten zoals de halfjaarlijkse verantwoordingsrapportage over de Veiligheidsagenda, annotaties voor de Politieke Markt (gemeenteraadsvergaderingen) en beantwoording van schriftelijke en technische vragen van gemeenteraadsleden.
Samen met collega’s werk je, indien nodig, aan urgente openbare orde en veiligheid onderwerpen die bijvoorbeeld voortvloeien uit een piketmelding.
Functie-eisen:
Je beschikt over HBO+ werk- en denkniveau, bijvoorbeeld door een afgeronde studie zoals Bestuurskunde, Criminologie of Rechten;
Je hebt bij voorkeur meerdere jaren ervaring bij een gemeente op het terrein van openbare orde en veiligheid;
Specifieke ervaring op het terrein van jeugd en veiligheid is een pré.
Je bent een echte teamplayer, planmatig sterk en je stuurt op gezamenlijke resultaten. Voor politiek-bestuurlijke vraagstukken loop jij warm. Daarbij heb je een ‘hands on’ mentaliteit en kun je tegen een stootje. Je bent goed in het opbouwen en onderhouden van een netwerk. Je herkent de belangen in dit dynamische krachtenveld en zoeken naar verbinding staat bij jou hoog in het vaandel. Je denkt in kansen en bent oplossings- en resultaatgericht. Je hebt oog voor regionale en landelijke ontwikkelingen en vertaalt die op maat naar onze gemeente en regio.