Je kunt je via Gemeenteprojecten alleen als ZZP'er en op persoonlijke titel voor deze freelance (interim) opdracht inschrijven. Belangrijk: ZZP = eenmanszaak of BV met DGA, andere vormen zoals VOF, Stichting, Maatschap, etc. kunnen niet! Het is ook niet de bedoeling rechtstreeks met de gemeente contact op te nemen (dit op uitdrukkelijk verzoek van de gemeenten zelf).

Gemeenteprojecten

Freelance adviseur groenblauwe stad (zzp)

Geplaatst 14 jul. 2022
Project ID: YIS 9118018
Plaats
Dordrecht, Zuid-Holland
Uren
20 uur/week
Periode
6 maanden
Start: 28 jul. 2022
Einde: 14 jan. 2023
Tarief
Onbekend
Uiterste voorsteldatum: 21 jul. 2022 10:00

Start: Z.s.m.

Aantal uur per week: voorkeur 16 a 20 uur

Periode opdracht voor 4 maanden, optie verlenging

Schaal 11

 

 

Context van de opdracht

Het opgaveteam Groenblauwe Stad werkt vanuit drie invalshoeken aan een flora, fauna en waterrijke stad. Dit zijn klimaatadaptatie, biodiversiteit en bewegen. Dit team stelt de vakteams in staat om op deze onderwerpen te versnellen. Dat doen zij door al werkende weg te leren in projecten, maar ook door te reflecteren in leergemeenschappen. Ook zet het opgaveteam haar netwerk in om partijen die profiteren van de baten van flora en fauna (groen) en water (blauw) met elkaar te verbinden.

 

Werkzaamheden binnen de opdracht

Voor de opgave Groenblauwe Stad is een aantal adviezen nodig in het eerste jaar van het nieuwe stadsbestuur (2022-2023). De externe adviseur wordt gevraagd om deze adviezen op te pakken in afstemming met de opgavemanager. Voor elk advies dient een concreet product te worden opgeleverd. Deze adviezen/producten zijn puntsgewijs:

 

Opstellen van een vernieuwde strategie voor de opgave

Als Adviseur ondersteun je de opgavemanager bij het opstellen van een strategie die de ambities en actiepunten invult die het nieuwe stadsbestuur heeft op de invalshoeken van de Groenblauwe Stad. Deze staan omschreven in het politiek akkoord ‘Samen bouwen aan een groen en sterk Dordrecht’. De opgavemanager is opdrachtgever en trekt de vernieuwde strategie. Jouw rol is om de ambities en actiepunten te vertalen naar een volwaardige strategie, waarbij je de input gebruikt die is opgehaald bij het opgaveteam. De strategie schetst een toekomstbeeld voor een groene en gezonde stad en verkent hoe de opgave daaraan kan bijdragen. Deze bijdragen werk je uit in een (klein) aantal strategische lijnen, zoals groene verbindingsroutes en de ontwikkeling van het Getijdepark Wantij. Met de opgavemanager zoek je de verbinding op met andere opgaveteams om samenwerkingskansen en strategische lijnen vorm te geven.

Gevraagd product: Vernieuwde strategie voor de opgave

 

Ontwikkelgebied De Staart en het Wantij

Een ander strategisch project waar jij mee aan de slag gaat is de (duurzame) ontwikkeling van De Staart en het Getijdepark Wantij. Samen met de opgavemanager versterk je de samenwerking op zowel De Staart (als duurzame gebiedsontwikkeling en grootschalige schuillocatie ) als het Getijdepark Wantij (met een nieuw stadsstrand). Daarbij help je om de verbinding te onderhouden naar strategische partners. De samenwerking richt zich enerzijds op de positieve gezondheid (bijv. in de Groene Cirkel) en anderzijds op natuurpositieve verstedelijking / natuurlijke klimaatbuffer (bijv. in de EcoShape werktafel). Met deze partners uit de Groene Cirkel, de Ecoshape werktafel en andere netwerken (als ReDesiging Deltas) werk je de bestaande ideeën voor De Staart en het Wantij uit tot een volwaardig en gedragen plan. Je zet je samen met de opgavemanager in om kansen op (co)financiering hiervoor verder te brengen.

Gevraagd product: Plan (sturingsfilosofie, doelen en acties) voor De Staart en het Wantij ten behoeve van Omgevingsvisie 2.0

 

Impuls voor data gedreven werken

Je geeft een impuls aan het gebruik van data in de opgave Groenblauwe Stad. Deze impuls moet de leden van het opgaveteam in staat stellen om de leefomgeving goed te kunnen monitoren en vervolgens te verbeteren. Samen met de opgavemanager bepaal je de prioriteiten voor monitoring en stuur het extern bureau aan dat het monitoringsplan opstelt. Een van de prioriteiten is het blijvend betrekken van bewoners bij monitoring als zogenaamde burgerwetenschappers. Je blijft na oplevering van het plan betrokken bij de monitoring op de voortang op de doelen en acties van de opgave. De (bij)sturing op de doelen ligt in handen van de opgavemanager als opdrachtgever, met wie je op inhoud en proces nauw samenwerkt.

Gevraagd product: Monitoringsrapport na afloop van het eerste bestuursjaar

 

Inspelen op nieuwe ontwikkelingen in nationaal en EU verband

Er komen ook nieuwe trends en ontwikkelingen op de opgave af. Een voorbeeld van zo’n trend is de armoedige natuur, met een verlies aan biodiversiteit. Om deze trend te keren wordt landelijk ingezet op ‘water en bodem als basis / sturend principe’. Je bent bekend met deze (ontwerp)principes en kunt deze vertalen naar de Omgevingsvisie 2.0 en concrete projecten, zoals het Maasterras. Hiervoor zoek je samen met de opgavemanager actief naar nieuwe kennis in Nederland en Europa en verbindt je kennispartijen op deze nieuwe ontwikkelingen. Door (trans)nationaal samen te werken kan gemeente Dordrecht haar positie als koploper op het gebied van groenblauw naar de toekomst behouden en versterken.

Gevraagd product: Strategische memo over de inbreng van Dordrecht in nationale en EU projecten

 

Gevraagd

Je bent gewend zelfstandig te werken en bent een stevige persoonlijkheid. 

Je kunt als sparringpartner optreden richting management en medewerkers. Daarbij ben je analytisch sterk, accuraat en resultaatgericht. 

Je bent in staat om tegenstrijdige belangen af te wegen (complexiteit) en hier adequaat op in te spelen. Jouw advies- en communicatie vaardigheden helpen je om draagvlak te krijgen voor jouw adviezen. 

Je kunt schakelen tussen verschillende niveaus en beschikt over bestuurlijke en politieke sensitiviteit.

 

Je bent sterk gericht op samenwerking. Je bent in staat om zowel binnen als buiten de organisatie de noodzakelijke verbindingen te leggen en om de opgave goed en betekenisvol te vertegenwoordigen en te positioneren in relevante in- en externe netwerken.

 

Hiernaast vragen wij flexibiliteit en beschikbaarheid. De werkzaamheden zullen niet een vast aantal uren per week zijn. Drukkere perioden worden afgewisseld met rustigere weken.

 

Profiel

-        WO werk- en denkniveau en bij voorkeur een groene, civieltechnische achtergrond;

-        Minimaal 5 jaar ervaring op het gebied van beleidsontwikkeling binnen de gemeente;

-        Aantoonbare kennis van en ervaring op het gebied van groene verstedelijking;

-        Uitstekende communicatieve en (advies)vaardigheden;

-        Vaardig in het ontwikkelen, verdedigen en uitdragen van beleid, kaders en procedures

 

 

Soortgelijke projecten

+ Bekijk alle projecten