Je kunt je via Gemeenteprojecten alleen als ZZP'er en op persoonlijke titel voor deze freelance (interim) opdracht inschrijven. Belangrijk: ZZP = eenmanszaak of BV met DGA, andere vormen zoals VOF, Stichting, Maatschap, etc. kunnen niet! Het is ook niet de bedoeling rechtstreeks met de gemeente contact op te nemen (dit op uitdrukkelijk verzoek van de gemeenten zelf).

Gemeenteprojecten

Freelance adviseur economische ontwikkeling (zzp)

Geplaatst 1 jun. 2023
Project ID: YIS 9134480
Plaats
Almere, Hybride
Uren
36 uur/week
Periode
6 maanden
Start: 1 jul. 2023
Einde: 1 jan. 2024
Tarief
Onbekend
Uiterste voorsteldatum: 7 jun. 2023 17:00

Uren: 32 tot 36 uur per week

Thuiswerken: ja deels mogelijk, ongeveer 50%

Startdatum: richtdatum 1 juli

Einddatum: minimaal 6 maanden daarna verlenging mogelijk

Schaal: 11/12

Voorsteltermijn: Woensdag 7 juni 17:00 uur

Sollicitatiegesprekken: dinsdag 13 juni tussen 12:30 en 16:00 uur





In deze opdracht ga je je in hoofdlijnen bezig houden met de economische ontwikkeling van de circulaire economie en de energietransitie.

Want hoe kunnen we ervoor zorgen dat bedrijven die actief zijn binnen deze transities goed kunnen ondernemen? Hoe zorgen we dat er via deze bedrijven banen ontstaan in de stad en de regio? Welke randvoorwaarden moeten worden georganiseerd om dit mogelijk te maken? Zomaar een aantal vraagstukken waar jij je mee gaat bezig houden.

Met circulaire economie bedoelen we bedrijven die werken in een model van productie en consumptie. Bestaande materialen en producten worden zo lang mogelijk gedeeld, verhuurd, hergebruikt, hersteld, opgeknapt en gerecycled om meer waarde te creëren.

Met transitie bedoelen we de overgang van een lineaire economie waarbij grondstoffen uiteindelijk eindigen als afval, naar een circulaire economie. Grondstoffen en producten worden zoveel mogelijk hergebruikt, waardoor hun waarde behouden blijft.

De afgelopen jaren zijn er allerlei initiatieven ontwikkeld met en voor circulaire bedrijvigheid.

Zo zijn op bedrijventerrein de Vaart een groene betoncentrale, een grondstoffenstraat en een Grondstoffen Collectief Almere gevestigd. Dit heeft gezorgd voor het aantrekken van meer circulaire bedrijven naar Almere. Ook op bedrijventerrein de Steiger is zo’n ontwikkeling in gang gezet met het Upcyclecentrum en het Citylab Stedelijke Grondstoffen. De uitdaging ligt in het bundelen en opschalen van de pilots, en het grootschalig toepassen van circulaire principes en verwerking van reststromen. Heel veel kan nu al circulair, maar het is nog onvoldoende bekend hoe dat te doen. Ook zijn de benodigde randvoorwaarden voor opschaling nog onvoldoende ingevuld.

Met energietransitie bedoelen we de overgang van het gebruik van fossiele brandstoffen naar duurzame energie.

Binnen Almere moeten heel veel woningen worden gebouwd en bestaande gebouwen worden verduurzaamd. Dit moet gebeuren met technieken van vandaag (warmtepompen, zonneboilers en collectoren, windgeneratoren etc) en door de technieken voor de toekomst al te ontwikkelen (batterijopslag-oplossingen, waterstof, etc). Bij voorkeur door bedrijven uit de eigen regio en met talent vanuit de regio. Hoe benutten we de kansen die er liggen en wat is er nodig om met oplossingen te versnellen?

Ambitie Duurzaamheidsagenda Almere, 2020

Wij willen toewerken naar een nieuwe (volledig circulaire) economie in 2050. Op weg daarnaartoe gebruiken we in 2030 al 50% minder primaire grondstoffen. De circulaire economie is een specifieke groeimarkt; in heel Nederland zo’n 5% van de hele economie. Dit biedt kansen voor Almere om werkgelegenheid naar de stad en omstreken te halen. Voor veel van de reststromen is de schaal van Almere niet groot genoeg voor een haalbare business case. Daarvoor is een regionale schaal nodig.

We willen onze koploperspositie vasthouden door hier een proactieve rol te pakken en haken andere overheden en bedrijven aan om de business cases rond te krijgen. Dat betekent dat we ons werk duurzaam willen doen als circulaire inkoper, beheerder en gebiedsontwikkelaar. Daarmee beïnvloeden we ook het werk van partners, inwoners en ondernemers in en om de stad. Hierdoor zetten we een circulaire economie in gang. De bouwopgave van Almere biedt hiervoor nog extra kansen.

Vanuit economisch perspectief is het belangrijk om aan schaalvergroting te werken, zodat er meer volwassen, duurzame bedrijvigheid en werkgelegenheid ontstaat. Dit draagt bij aan een positief imago voor de stad en een goede uitgangspositie voor de banengroei en vestiging van circulaire bedrijvigheid. Circulaire bedrijvigheid trekt andere circulaire initiatieven aan en zo versterkt dit proces zichzelf. Almere en Flevoland worden daarmee een kweekvijver van talent, kennis en kunde, waar ondernemers de kans krijgen om mee te werken aan een circulaire toekomst.

Wat ga je doen

  • Je gaat aan de slag met de opgave om de circulaire economie van Almere en de regio verder te ontwikkelen en met de economische kansen die de energietransitie met zich meebrengt.

  • Jij trekt zelfstandig en vanuit eigen initiatief belangrijke beleidsopgaven, waarbij je actief stakeholders op zoekt en zicht krijgt op kansen, vraagstukken en oplossingen. Je schrijft niet alleen, je maakt ook de tactische vertaling naar gebieden en stakeholders in de stad en zorgt er ook voor dat het beleid ook daadwerkelijk tot uitvoering komt.

  • Je begrijpt met welke mensen je binnen en buiten moet schakelen om effectief samen te werken om de beleidsvisies tot succesvolle uitvoering te brengen;

  • Ook onderhoud je intensief contact met interne collega’s en externe stakeholders. Je legt verbinding tussen de inhoudelijk-strategische vraagstukken en de verbinding met buiten, zoals met de MRA, de provincie, het Rijk en met het bedrijfsleven. Je werkt daarbij aan het versterken van vakmanschap en strategische advieskracht van de gemeentelijke organisatie;

  • Je bent breed inzetbaar, waarbij jouw heldere adviezen, het kunnen denken vanuit scenario’s en het kritisch adviseren, leiden tot concrete resultaten voor de economische ontwikkeling van Almere.


Wat breng je mee en wie ben jij?

  • Je hebt een afgeronde HBO of WO opleiding;

  • Je heb minimaal 5 jaar gemeente ervaring;

  • Je brengt eerdere werkervaring mee gericht op het ontwikkelen van circulaire economie en/of energietransitie in relatie tot het ontwikkelen van werkgelegenheid.

Als jij binnenkomt, komt er ook echt iemand binnen. Je brengt energie en straalt kracht en een zekere rust uit. Je bent open, je vertoont lef en bent kritisch op je opdrachten. Je bent stevig en weet met de nodige charme, bravoure en humor je resultaten te bereiken. Je bent op een goede manier bijdehand en je snapt wanneer je een stap terug moet doen om later verder te komen.

We zijn op zoek naar een nieuwe collega die goed is in het zicht krijgen op doelstellingen en vraagstukken die oplossingen mogelijk maken. Je hebt oog voor het grotere geheel maar weet goed focus te houden op jouw specifieke opdrachten. Je bent sterk in het schrijven van beleidstukken en adviezen; helder en bondig, geschreven vanuit de doelstellingen en een heldere analyse, voorzien van je kritische blik, goed gestructureerd, met conclusies en aanbevelingen en een doorvertaling in scenario’s en consequenties. Jij weet hoofd en bijzaken goed te onderscheiden en snapt voor welke doelgroepen je schrijft. Dat is terug te zien in je taalgebruik.

Je gedijt goed in een omgeving met een hoge dynamiek, weet snel je weg te vinden en je eigen agenda te vullen. Door jouw open en ontspannen houding trek je vanzelf de aandacht naar je toe. Je kunt bent kritisch op je eigen rol, maar zeker ook relatiegericht. Als natuurlijke netwerker ben je in staat om buiten naar binnen te halen, ben je politiek-bestuurlijk sensitief en weet je om te gaan met politieke geladenheid en tegenstrijdige belangen.

Soortgelijke projecten

+ Bekijk alle projecten