Je kunt je via Gemeenteprojecten alleen als ZZP'er en op persoonlijke titel voor deze freelance (interim) opdracht inschrijven. Belangrijk: ZZP = eenmanszaak of BV met DGA, andere vormen zoals VOF, Stichting, Maatschap, etc. kunnen niet! Het is ook niet de bedoeling rechtstreeks met de gemeente contact op te nemen (dit op uitdrukkelijk verzoek van de gemeenten zelf).

Gemeenteprojecten

Freelance adviseur digitale veiligheid (zzp)

Geplaatst 13 jan. 2024
Project ID: YIS 9147964
Plaats
Almere, Hybride
Uren
24 uur/week
Periode
6 maanden
Start: 1 mrt. 2024
Einde: 1 sep. 2024
Tarief
Onbekend
Uiterste voorsteldatum: 31 jan. 2024 12:00

Startdatum: 1 maart 2024

Uren: 24

Duur opdracht: 6 maanden

Schaal: 11-12

Inhuurdesk zal selectie maken en voorstellen op moment van binnenkomst

Zzp is: eenmanszaak die bij de KVK staan geregistreerd of een BV zonder personeel. Maatschap en VOF zijn niet mogelijk


Adviseur Digitale veiligheid

Voor de periode 2023-2026 is een nieuwe veiligheidsagenda opgesteld. Digitale Veiligheid is één van de vijf pijlers uit deze veiligheidsagenda. Jij geeft uitvoering aan de ambities uit dit plan die betrekking hebben op digitale veiligheid. Het aanvragen van middelen om deze ambities te bekostigen, het opstarten van interventies op het gebied van digitale veiligheid, het onderhouden van het lokale en landelijke netwerk en het adviseren van het college is hier onderdeel van.


Ontwikkelingen digitale criminaliteit in Almere

Politiecijfers wijzen uit dat zowel cybercrime als gedigitaliseerde criminaliteit de afgelopen jaren een sterke stijging hebben laten zien. Behalve politiedata, wijzen cijfers van de Veiligheidsmonitor eveneens op de toegenomen omvang van dit probleem. In 2021 werd 20% van de Almeerders slachtoffer van digitale criminaliteit. Ter vergelijking: in datzelfde jaar werd 19% van de Almeerders slachtoffer van traditionele criminaliteit. Het aandeel Almeerders dat in 2021 slachtoffer werd van digitale criminaliteit ligt met 20% bovendien hoger dan gemiddeld in Nederland, waar dit 17% was.

Behalve een omvangrijk probleem, is digitale criminaliteit ook een ernstig probleem. Zo komt ruim een kwart van de financiële schade als gevolg van criminaliteit voor rekening komt van digitaal gepleegde delicten. In 2021 betrof het 28% van de 2,5 miljard euro aan schade. Daarnaast is de immateriële schade vaak ook groot. Zo blijkt digitale criminaliteit bij 15% van de slachtoffers te leiden tot emotionele of psychische problemen.

Gegeven het voorgaande is Digitale Veiligheid één van de vijf centrale pijlers van de Almeerse Veiligheidsagenda 2023-2026. Tegelijkertijd is digitale Veiligheid een nieuwe portefeuille binnen deze Veiligheidsagenda, wat betekent dat er binnen deze portefeuille nog veel gebouwd moet worden. Er is daarmee volop ruimte om te pionieren. Tegelijkertijd vereist deze functie ook om dit thema aan te jagen, te fungeren als ambassadeur van het thema digitale veiligheid en om de juiste mensen hierbij te betrekken.

Taken

- Je bent voorzitter dan wel deelnemer van diverse overleggen met lokale partners, zoals de werkgroep digitale veiligheid Flevoland en de regionale werkgroep Digitale Veiligheid/Cybercrime.

- Je voert voortgangsgesprekken met Vitree en de Schoor aangaande de subsidieverstrekking voor Cyber24. Je signaleert knelpunten en maakt afspraken over de inzet voor de komende periode.

- Je vraagt externe middelen aan om de interventies uit de Almeerse Veiligheidsagenda aangaande Digitale Veiligheid te kunnen bekostigen.

- Waar mogelijk geeft je uitvoering aan de interventies zoals beschreven in de Veiligheidsagenda 2023-2026. Dit omvat concreet:

o Het organiseren van voorlichtingscampagnes op het gebied van digitale Veiligheid. Dit in nauwe afstemming met collega’s van communicatie en lokale partners.

o Het organiseren van digitale weerbaarheidstrainingen voor senioren. Ook hierin werk je nauw samen met collega’s van communicatie, de Schoor en de Veiligheidscoalitie Midden-Nederland.

o Het opstarten van het programma Cyberfit ondernemen in Almere, waarbij je de uitvoering van dit programma aanjaagt en coördineert in nauwe samenwerking met het Platvorm Veilig Ondernemen (PVO).

o Het coördineren van de pilot ‘Digitale buurtambassadeurs’.

- Daar waar gelden beschikbaar zijn, of niet nodig zijn, start je nieuwe interventies uit de Veiligheidsagenda 2023-2026 op. Uiteraard betrek je relevante partners bij de uitvoering van deze interventies.

- Je onderhoudt contacten met bestaande en nieuwe partners op het gebied van digitale Veiligheid. Je initieert overleggen en zoekt naar gezamenlijke belangen, en probeert waar mogelijk samenwerkingsverbanden aan te gaan.

- Je draagt vanuit jouw inhoudelijke dossier bij aan de voorbereiding van bestuurlijke producten zoals de halfjaarlijkse voortgangsrapportage over de Veiligheidsagenda, annotaties voor de Politieke Markt (gemeenteraadsvergaderingen) en beantwoording van schriftelijke en technische vragen van gemeenteraadsleden.

Functie-eisen:

Je bent een echte teamplayer, planmatig sterk en je stuurt op gezamenlijke resultaten. Voor politiek-bestuurlijke vraagstukken loop jij warm. Daarbij heb je een ‘hands on’ mentaliteit en kun je tegen een stootje. Je bent goed in het opbouwen en onderhouden van een netwerk. Je herkent de belangen in dit dynamische krachtenveld en zoeken naar verbinding staat bij jou hoog in het vaandel. Je denkt in kansen en bent oplossings- en resultaatgericht. Je hebt oog voor regionale en landelijke ontwikkelingen en vertaalt die op maat naar onze gemeente en regio.


Je neemt mee:

Je beschikt over HBO+ werk- en denkniveau, bijvoorbeeld door een afgeronde studie zoals Bestuurskunde, Criminologie of Rechten. Je hebt bij voorkeur meerdere jaren ervaring bij een gemeente op het terrein van openbare orde en veiligheid. Specifieke ervaring op het terrein van digitale veiligheid is een pré.

Soortgelijke projecten

+ Bekijk alle projecten