Je kunt je via Gemeenteprojecten alleen als ZZP'er en op persoonlijke titel voor deze freelance (interim) opdracht inschrijven. Belangrijk: ZZP = eenmanszaak of BV met DGA, andere vormen zoals VOF, Stichting, Maatschap, etc. kunnen niet! Het is ook niet de bedoeling rechtstreeks met de gemeente contact op te nemen (dit op uitdrukkelijk verzoek van de gemeenten zelf).

Gemeenteprojecten

Freelance aanbestedingsjurist / jurist Inkoop (zzp)

Geplaatst 22 feb. 2022
Project ID: YIS 9109971
Plaats
Helmond
Uren
24 uur/week
Periode
3 maanden
Start: 1 mrt. 2022
Einde: 1 jun. 2022
Tarief
Onbekend

Deadline sollicitatie: 28-02-2022 17:00

Datum inzet: 01-03

Einddatum inzet: 31-05

Uren per week: 24

Schaal 11 cao Gemeenten

 

Helmond is een stad in beweging, in de opmaat naar een grote schaalsprong. Deze ambitie vraagt ook om aandacht voor de faciliteiten voor onze inwoners. In veel gevallen worden hiervoor overheidsopdrachten gebruikt, waarbij het Aanbestedingsrecht natuurlijk een grote rol speelt.

 

De opgaven in de stad kunnen divers zijn: van het initiëren en begeleiden van de bouw van een sportcomplex, tot het opstellen van plannen voor klimaat neutrale wijken. Van bijdragen aan een plan voor smart mobility, voor een goed bereikbare stad, tot het ontwikkelen van een aantrekkelijk stadshart. En van het optimaliseren van het gebruik van bedrijventerreinen tot het revitaliseren van stadswijken. Helmond is volop in ontwikkeling, en jij kan daar met jouw kennis van de Aanbestedingswet een bijdrage aan leveren. Plannen worden gemaakt op basis van interactie met inwoners, organisaties en groepen uit de samenleving. Helmond heeft ook bovenregionaal een steeds bekendere naam. Een landelijke of Europese dimensie aan de projecten schrikt je niet af, maar trekt juist aan.

 

Het team

Als aanbestedingsjurist maak je onderdeel uit van de eenheid inkoop. Een professioneel en volwaardig inkoopteam, met inkopers, inkoopanalisten een contractbeheerder. Een team met vertrouwde business partners die inhoudelijk kunnen schakelen met de organisatie en tegelijkertijd kennis hebben van zaken op gebied van maatschappelijk verantwoord inkopen en aanbesteden. Het is een enthousiast team met een grote onderlinge betrokkenheid dat zich met veel ambitie inzet voor hun collega’s van de gemeentelijke organisatie en voor haar leveranciers.

 

De uitdaging

Jij als aanbestedingsjurist bent dé adviseur voor onze organisatie als het gaat om rechtmatigheid. Je bent een kritische sparringpartner en je borgt de rechtmatige uitvoering van de inkoop en (Europese) aanbestedingen. Naast rechtmatigheid is doelmatigheid een belangrijk uitgangspunt, je verdiept je daarom in de belangen van de organisatie en verwerkt die in je advies, je hebt een actieve rol en schrijft mee daar waar nodig. Natuurlijk hebben we als gemeente veel te maken met regelgeving die we moeten handhaven, maar in veel gevallen is er ruimte om samen met anderen tot oplossingen te komen. Ons standaard antwoord is niet ‘Nee, mits’, maar ‘Ja, tenzij’.

 

Je staat de concern inkopers bij waarbij jij vooral betrokken bent bij de zwaardere en strategische inkooptrajecten zoals de inrichting van en de dienstverlening in ons nieuwe Huis voor de Stad, de realisatie van nieuwe onderwijshuisvesting, tijdelijke huisvesting voor arbeidsmigranten, diverse grote IT projecten in het kader van de digitale transformatie en trajecten waarbij er veel aandacht is voor maatschappelijk verantwoord inkopen. Je levert een proactieve bijdrage aan de doorontwikkeling van het team. Je coacht en ondersteunt de collega’ s om de kennis van het aanbestedingsrecht te vergroten en je deelt jouw kennis en relevante ontwikkelingen binnen jouw vakgebied in de organisatie. Dat doe je onder andere door het geven van trainingen aan collega’s via onze eigen Helmond Academie.

 

Met de volgende thema’s heb je te maken:

Kwaliteitsmanagement:

·       Check strategieën voor nationale en Europese aanbestedingen voordat ze naar de tenderboard gaan. Vrijgave verrichten voor nationale en Europese aanbestedingen vóór publicatie

·       Kwaliteitscontrole meervoudig onderhandse aanbestedingen (achteraf op basis van steekproef)

·       (Mede) ontwikkelen en up-to-date houden templates (bijv. standaard leidraden, strategiedocument, gunningscommunicatie).

 

Advisering:

·       Proactief adviseren van gemeentesecretaris, directie en management over juridische vraagstukken binnen strategische thema’s

·       Adviseren bij geschillen, interpretatie overeenkomsten, wezenlijke wijzigingen en andere juridische vraagstukken rondom contractenrecht

·       Adviseren en ontwikkelen van beleid op meerdere samenhangende vakgebieden;

·       Adviseren over vraagstukken en processen die tactisch van aard zijn en die worden gestuurd door beleidsmatige keuzes binnen het vakgebied;

·       Kartrekker voor ontwikkeling van de besluitvorming rondom het inkoopbeleid en -protocol.

 

Vertegenwoordiging:

·       Vertegenwoordigt de gemeente binnen (complexe) gerechtelijke (beroeps)procedures;

·       Vertegenwoordigt de gemeente bij totstandkoming en onderhoud van samenwerkingsverbanden (zoals gemeentelijke regelingen, samenwerkingsverbanden in de Peel of via het B6 Inkoopoverleg of provincie).

 

Ideale collega

Jij bent een ervaren juridisch adviseur en hebt ervaring met aanbestedingen

Jij wordt enthousiast van het inzetten van je analytische vaardigheden. Je weet een probleemstelling te analyseren, kan oorzaken en gevolg onderscheiden. Je ziet verbanden en komt met oplossingen die aansluiten bij de probleemstelling. 

Je zorgt er voor dat jouw adviezen praktisch en toepasbaar zijn. Jij denkt mee met vraagstukken en geeft gevraagd en ongevraagd advies. Je bent in staat om op verschillende niveaus jouw motivering en besluiten juridisch goed te onderbouwen én uit te leggen, zowel mondeling als schriftelijk. 

Je weet werkzaamheden goed af te bakenen en bewaakt waar nodig grenzen. 

Een afgeronde juridische wo-opleiding is je basis. 

Ten slotte heb je bestuurlijke sensitiviteit en weet je hoe het bij gemeenten werkt.

Soortgelijke projecten

+ Bekijk alle projecten