Je kunt je via Gemeenteprojecten alleen als ZZP'er en op persoonlijke titel voor deze freelance (interim) opdracht inschrijven. Belangrijk: ZZP = eenmanszaak of BV met DGA, andere vormen zoals VOF, Stichting, Maatschap, etc. kunnen niet! Het is ook niet de bedoeling rechtstreeks met de gemeente contact op te nemen (dit op uitdrukkelijk verzoek van de gemeenten zelf).

Gemeenteprojecten

Freelance (senior) communicatie adviseur Duurzaamheid (ZZP)

Geplaatst 27 dec. 2021
Project ID: YIS 9106989
Plaats
Lelystad
Uren
36 uur/week
Periode
11 maanden, 4 weken
Start: 14 jan. 2022
Einde: 14 jan. 2023
Tarief
Onbekend

We zoeken een communicatie adviseur Duurzaamheid voor de duur van één jaar met kans op verlenging of mogelijkheid tot overname.

 

Intro

De energietransitie een belangrijk speerpunt voor het Rijk en de gemeente. De opgave bestaat uit duurzame energie opwek (o.a. Regionale energie strategie, zonnevelden beleid) en duurzame warmte (o.a. Transitievisie Warmte, Volgorde der Wijken, Regeling Reductie Energiegebruik Woningen). Het energieteam Lelystad bestaat uit twee duurzaamheidsregisseurs, een projectmanager, twee externe programmaondersteuners. Afgelopen jaren is er een intensief communicatie-, participatie- en beleidstraject geweest om te komen tot de Transitievisie Warmte en Volgorde der Wijken.

 

Beleid

In het nationale Klimaatakkoord is afgesproken dat in Nederland over 30 jaar huizen en bedrijven alleen nog gebruik maken van duurzame energie. Dat betekent dat bedrijven en huishoudens geen aardgas meer kunnen gebruiken en gebruik maken van duurzame energie. 

 

In mei 2021 heeft de gemeenteraad de Kadernota ‘Op weg naar nieuwe energie’ vastgesteld. Hierin is aangegeven op welke wijze de gemeente Lelystad invulling wil geven aan de overgang van aardgas naar een duurzaam energiesysteem. Praktisch betekent dit dat er een alternatief voor aardgas moet komen in alle gebouwen binnen de gemeente om ruimtes te verwarmen, warmwater te maken, voor het koken op aardgas en om bedrijfsprocessen uit te kunnen voeren. In Lelystad staan 25.216 gebouwen met een aardgasaansluiting (peildatum 2021). Deze kunnen niet gelijktijdig overstappen en daarom vindt de energietransitie gefaseerd plaats.

 

Stand van zaken

Het Rijk stelt dat iedere gemeente in 2021 de transitievisie warmte en bijbehorende indeling van de wijken vaststelt. De fasering van het aardgasvrij maken van wijken voor 2030, 2040 en 2050 is geduid in de Volgorde der Wijken en in januari 2022 wordt deze in de raad behandeld ter besluitvorming. Het vaststellen van de Volgorde der Wijken raakt iedere inwoner en ondernemer. Het heeft verstrekkende gevolgen voor hoe Lelystad de komende jaren woningen gaat verduurzamen en warmte opwekt. Na het vaststellen van de Volgorde der Wijken zal er per wijk/buurt een wijkuitvoeringsplan opgesteld moeten worden om met bewoners en professionele stakeholders tot een plan van aanpak te komen om woningen van het aardgas af te halen. Voor groot verbruikende bedrijven wordt er een maatwerk aanpak opgesteld. Tegelijk wordt er in 2022 in samenwerking met het nieuwe Energieloket begonnen aan een energiebesparingscampagne met collectieve isolatie en duurzame installatie inkoopacties voor bewoners. Ook wordt er gestart met een reeks pilots bij agrarische ondernemers om te kijken hoe boeren van het aardgas kunnen afkoppelen met hun opstallen en bedrijfsvoering. Aardwarmte en de energie infrastructuur zullen de komende jaren veel aandacht behoeven vanuit de gemeente en in de media worden uitgemeten.

 

Vraag

Het team Energie is op zoek naar een project communicatieadviseur warmtetransitie die zowel strategisch als uitvoerende werkzaamheden kan verrichten om onderdelen van het energieprogramma naar buiten toe te communiceren voor 36 uur in de week. De werkzaamheden zullen met name betrekking hebben op de warmtetransitie, welke bestaat uit de onderdelen: bestaande woningbouw, warmtetransitie bedrijventerreinen en handelingsperspectief (energiebesparing). Het is een pre dat hij/zij kennis of ervaring heeft met de energietransitie en noodzakelijke ervaring heeft met inwonersparticipatietrajecten voor gemeenten.

 

Strategisch (á 6 uur per week)

  • Opstellen communicatieplan energieprogramma 
  • Opstellen en actualiseren participatieplan Wijkuitvoeringsplannen)
  • Opstellen en actualiseren communicatieplan warmtetransitie bedrijventerreinen 
  • Inhoudelijke afstemming communicatie energie gerelateerde onderwerpen met strategische communicatieadviseur en woordvoerder  
  • Inhoudelijke en procesmatige afstemming met het Energieloket 
  • Deelname aan periodieke overleggen met interne en externe stakeholders  

 

Uitvoerend (á 30 uur per week)

  • Communicatiecampagne voor de Regeling Reductie Energiegebruik Woningen (RREW) i.s.m. energieloket 
  • Opstellen van webteksten, nieuwsberichten, social media berichten (2-4 uur)
  • Opstellen van persberichten, uitvoeren publiekscommunicatie (bewonersbrieven, presentaties, folders etc.) 
  • Bewaken van de huisstijl en zorgen voor nieuwe content voor presentaties en infographics 

 

In de uitvoering en organisatie wordt de communicatieadviseur ondersteund door de programmaondersteuners van het programmateam. Daarnaast voorziet het energieteam dat er aanvullende strategische ondersteuning nodig is bij de woordvoering van de wethouder (met portefeuille duurzaamheid) voor vier uur per week ten aanzien van de warmtetransitie: communicatie transitievisie warmte en Volgorde der Wijken, verduurzaming bedrijventerreinen, aardewarmte en energie-infrastructuur.

 

Gewenste eindproduct

Het algehele resultaat is het intensiveren van de communicatie over de warmtetransitie met als eindproducten:

  • Professionele samenwerking met stakeholders over de communicatie en participatie
  • Adviezen over de communicatie van projecten uit het energieprogramma
  • Communicatieplan voor het energieprogramma 
  • Campagne energiebesparing en collectieve inkoopacties isolatie en duurzame installaties voor bewoners en bedrijven
  • Participatieplan en begin met het participatietraject voor de Wijkuitvoeringsplannen fase 1 – 2030
  • Nieuwberichten en up-to-date webteksten op de gemeentelijke website
  • Nieuwe content voor interne en externe communicatie en bewonerscommunicatie

 

Soortgelijke projecten

+ Bekijk alle projecten